Concert d'una de les icones del pop

George Michael es posa seriós al Sant Jordi

El cantant recala avui amb el 'Symphonica Tour', acompanyat per una orquestra de 40 músics

George Michael es posa seriós al Sant Jordi_MEDIA_1

George Michael es posa seriós al Sant Jordi_MEDIA_1

3
Es llegeix en minuts
JORDI BIANCIOTTO
BARCELONA

La ruta de George Michael des de la fama teenager dels seus anys amb Wham! fins a l'honorabilitat adulta crema una etapa vistosa amb elSymphonica Tour, l'expedició orquestral que el porta avui de tornada a Barcelona (21.30 hores, Palau Sant Jordi). L'estrella britànica, amb arrels xipriotes, exercirà aquesta nit, més que mai, de senyor cantant icrooner d'etiqueta en un llarg recital (es preveu que s'acosti a les tres hores) acompanyat per una quarantena de músics, destinat a realçar la seva textura i inflexions vocals.

George Michael ha dissenyat aquests recitals per lluir-se com a intèrpret, transmetre maduresa i deixar en suspens el seu perfil d'icona pop. Una proposta molt distanciada del xou que va portar en l'última visita, fa cinc anys al mateix Sant Jordi, quan va passar revista al seu disc antològic25, amb el qual va celebrar els seus tres lustres en elshow business.

El to solemne de la seva nova proposta ha captat la majoria dels seus fans: segons ha precisat la promotora Live Nation, ahir s'havien venut unes 12.000 entrades d'un total disponible de prop de 14.000. L'aforament del Palau Sant Jordi s'ha reduït una mica en aquest concert, ja que la pista estarà ocupada per seients. Les xifres són superiors a les registrades l'any passat en els concerts simfònics de Sting i Peter Gabriel, que es van saldar, sobretot aquest últim, amb punxades.

MOLTES VERSIONS / El concert tindrà dues parts (la primera, de gairebé una hora; la segona, d'hora i mitja) separades per un intermedi de 20 minuts, i es preveu que inclogui 24 o 25 cançons. Hi haurà material del que segueix sent el seu últim treball amb peces d'estrena,Patience (2004), però més encara de l'anterior, el disc de versionsSongs from the last century(1999). Les cançons alienes suposaran la meitat del repertori, i no procediran només d'aquell treball (els seus assalts a Nina Simone, David Bowie i The Police), ja que el cantant ha incorporat noves adaptacions: peces d'autors contemporanis comGoing to a town(Rufus Wainwright),Love is a losing game(Amy Winehouse) iRussian roulette(Rihanna), entre altres.

La seva primera etapa està gairebé enterrada en aquesttour. El repertori només inclou una cançó de Wham!, i no gaire popular,A different corner, i evita els èxits que el van llançar en solitari. George Michael ha considerat que les esbojarradesWake me up before you go-go, I want your sex iFaith eren poc compatibles amb els rigors del format orquestral. Aquesta quota dehitsclàssics la representaràFreedom '90, que està prevista per a la tanda de bisos.

George Michael es va fer valer en l'arrencada de la seva carrera en solitari, el 1987, però el seu posterior conflicte amb Sony Music (discogràfica a la qual va acusar de practicar l'esclavitud amb els artistes, molt en la línia de Prince) el va mantenir gairebé sis anys en una aturada editorial. Però, després de resoldre la seva situació, tampoc s'ha mostrat gaire productiu: tan sols dos discos amb cançons noves en 15 anys,OlderiPatience. I un desenllaç inesperat, quan el 2003, després de passar per Virgin, va anunciar que tornava a Sony.

Notícies relacionades

TERCERA VISITA / La d'avui és la tercera actuació de George Michael a Barcelona. A la visita del 2006 s'hi ha de sumar el llunyà debut de l'artista a l'extint estadi de Sarrià, el 1989. Eren temps de vaques grasses, la giraFaith, si bé el recinte es va quedar gran per acollir un espectacle que va incloure Grace Jones i Los Toreros Muertos.

Després d'aquelltour, l'estrella va hibernar i va tornar amb un disc de mitjos temps i missatges confessionals,Listen without prejudicevol. 1(1990), amb el qual pretenia fer taula rasa amb el seu passat més comercial. Un clàssic del pop: «Fins ara he sigut un titella de les discogràfiques; ara sóc jo mateix de veritat», ens venia a dir. Va iniciar un camí que dur a aquestSymphonica tour. Avui veurem si ha arribat massa lluny.