TRADUCTOR DE 'LAS MIL Y UNA NOCHES'

Mor l'arabista català Joan Vernet als 88 anys

Catedràtic emèrit de la Universitat de Barcelona, va investigar la ciència medieval i renaixentista

Joan Vernet, en una foto d’arxiu.

Joan Vernet, en una foto d’arxiu. / CARLES MONTAÑES (NEGATIU)

1
Es llegeix en minuts
EL PERIÓDICO / Barcelona

L'arabista i historiadorJoan Vernet i Ginés, catedràtic emèrit de laUniversitat de Barcelona, va morir dissabte passat a Barcelona als 88 anys, ha informat aquest dilluns l'Institut d'Estudis Catalans, (IEC) del qual era membre de la Secció Històrico-Arqueològica.

Joan Vernetva traduir de l'àrab a l'espanyol d'El CoraniLas mil y una noches, i és autor d'una trentena de llibres i uns 300 articles en nombroses publicacions i revistes, comAl-Andalus.

Entre els llibres deJoan Vernet destaquenLiteratura árabe, Historia de la ciencia española, La cultura hispanoárabe en Oriente y Occidenteo elTratado de astrología de Bartomeu de Tresbéns.

Doctor en filosofia i lletres i catedràtic emèrit de Llengua i Literatura Àrab a la Universitat de Barcelona,Vernet va crear un equip d'investigadors de reconeixement internacional en aquesta universitat. A més de ser especialista en l'estudi del món àrab i en l'evolució de la ciència medieval i renaixentista, el seu interès per tots els camps de la ciència el van convertir en "mestre de tota una generació d'estudiosos de la història de la ciència", ha recordat Antoni Roca, membre de la Societat Catalana d'Història de la Ciència i la Tècnica, filial de l'IEC.

Grup d'investigació

Notícies relacionades

Joan Vernet va continuar la feina deJosep M. Millàs Vallicrosa i va crear a la Universitat de Barcelona un equip d'investigadors d'història de la ciència que té un destacat reconeixement internacional. També era membre de la Reial Acadèmia de Bones Lletres de Barcelona, de l'Acadèmia de la Història de Madrid i de l'Acadèmia Internacional d'Història de les Ciències de París.

Va rebre la Creu de Sant Jordi (2002) i la Medalla Narcís Monturiol al mèrit científic i tecnològic de la Generalitat de Catalunya (1985), la Medalla Sarton (EUA, 1991), la Medalla Koyré (París, 1995), el Premi Menéndez Pidal (1993) i el Premi de la Fundació Catalana per a la Recerca (1999).