TEATRE

Focus creix amb un projecte de creació escènica internacional

Calixto Bieito serà el director del centre Barcelona Internacional Teatre

La idea neix amb la complicitat de 18 institucions i teatres d'Europa i Amèrica

Jaume Ciurana, Borja Sitjà, Ferran Mascarell, Calixto Bieito, Xavier Trias i Daniel Martínez, ahir en l’acte.

Jaume Ciurana, Borja Sitjà, Ferran Mascarell, Calixto Bieito, Xavier Trias i Daniel Martínez, ahir en l’acte. / DANNY CAMINAL

2
Es llegeix en minuts
JOSÉ CARLOS SORRIBES
BARCELONA

«Necessitem mirar fora i que ens mirin, opinar i que opinin de nosaltres per generar debat. Si no, estem perduts». Ho va dir ahir Calixto Bieito en una solemne presentació a la fàbrica Fabra i Coats del projecte que el mantindrà unit a l'empresa Focus, després d'11 anys com a director del Romea. Aquesta aliança s'ha concretat amb el Barcelona Internacional Teatre (BIT), una plataforma internacional de creació i producció amb què Daniel Martínez de Obregón, president de la gran productora teatral espanyola, vol que es recordi l'any de les seves bodes de plata.

Al llarg d'aquests 25 anys, Focus ha construït una sòlida trajectòria que obre ara una nova porta. El BIT ja compta amb el suport de 18 socis/còmplices tan rellevants com, per exemple, el Barbican Center i el Young Vic, de Londres, el Lincoln Center Festival i el Baryshnikov Arts Center, de Nova York, el Teatre San Martín de Buenos Aires, el Centro Dramático Nacional o el Palau de la Música. No hi falten tampoc els nombrosos teatres i festivals alemanys i nòrdics en què Bieito ha consolidat la seva gran carrera.

Com a gerent del nou centre hi haurà Borja Sitjà, exdirector del festival Grec i amb una gran experiència en la gestió cultural. Bieito també tindrà al seu costat un consell artístic amb Brian McMaster, director del festival d'Edimburg entre el 1991 i el 2006, Patrick Sommier, director de l'MC93 de Bobigny (París), Josep Ramoneda, director del CCCB, i Gerardo Vera, director del Centro Dramático Nacional.

ESTRENA AL NOVEMBRE / El BIT també neix amb el suport del Ministeri de Cultura, la Generalitat i l'Ajuntament, que subvencionen entre tots el 25% d'un pressupost que pujarà aquest any a uns 500.000 euros. La previsió parla de 850.000 per al 2012 i d'un milió per a l'any següent. Els costos d'estructura es calculen en 350.000 euros anuals. L'objectiu és muntar dos grans espectacles cada tres anys.

Per començar a funcionar, el BIT disfrutarà del privilegi de la plena agenda del seu director. Així, el dia 5 de novembre vinent estrenarà la seva primera coproducció. Serà a Friburg (Alemanya) amb una versió en espanyol i alemany d'El gran teatro del mundo,de Calderón. Amb dramatúrgia de Marc Rosich i del mateix Bieito, barrejarà òpera i teatre. Després està previst que es vegi a París, Barcelona, Almagro i Nova York.

Notícies relacionades

AMBICIÓ I GENEROSITAT /Forests,producció també dirigida per Bieito, serà la segona obra i formarà part de l'Olimpíada Cultural de Londres-2012. Espectacle en català i en anglès, sobre textos de Shakespeare, comptarà amb actors anglesos i catalans, entre ells Josep Maria Pou. S'estrenarà el 27 d'agost del 2012 a Birmingham. La planificació ja contempla cinc obres més, entre elles una sobre Ramon Llull, en català, castellà i alemany amb un director per a cada llengua: Àlex Rigola, Andrés Lima i David Marton.

«És un projecte ambiciós, però de sana ambició, i generós. No és un supermercat de luxe ni un popurri d'idees. És un espai per a experiments lingüístics i estètics, que es defineix pel risc, la incertesa i el descobriment», va sentenciar Bieito, en el que va recordar les senyes d'identitat de totes les seves propostes escèniques. Un director a qui Brian McMaster, present ahir a la Fabra i Coats, va definir com «una persona única per portar el teatre cap a noves vies».

Temes:

Teatre Focus