El PSOE impulsa una 'llei Sinde' més «equilibrada» al Senat

Ramón Jáuregui admet errors en la norma i confia en un acord amb el PP

Rajoy també demana un pacte que conciliï els drets d'autor i dels internautes

2
Es llegeix en minuts
JUAN RUIZ SIERRA
MADRID

després de la seva inapel·lable derrota de la setmana passada al Congrés, on tots els partits menys el PSOE van votar en contra de l'anomenada llei Sinde, el Govern comença a donar símptomes de voler esmenar-se. Tant en el fons com en la forma. El model original, inclòs en una disposició addicional de la llei d'economia sostenible (LES), atorgava a una comissió administrativa, dependent del Ministeri de Cultura que dirigeix Ángeles González-Sinde, bona part de les facultats per tancar o bloquejar l'accés a les webs que permeten l'intercanvi no autoritzat d'arxius. El que l'Executiu sosté ara és que aquest enfocament pecava de certa falta d'«equilibri». És a dir, que els drets dels internautes no estaven prou garantits.

La segona rectificació té a veure amb el procediment: en lloc de l'agònica negociació que va desembocar en fracàs dimarts a la Cambra baixa, els socialistes aposten per adobar més i millor el terreny amb la resta de grups. Ho faran al Senat, on pretenen tornar a incloure la norma de la discòrdia a través d'una esmena, i ho faran buscant l'acord amb un PP obert a l'entesa.

La llei, tan reclamada des dels sectors culturals, no es va aprovar al Congrés «per circumstàncies del moment», va afirmar ahir a Efe el ministre de la Presidència, Ramón Jáuregui, que també es va mostrar convençut del fet que el pacte amb la resta de grups s'hauria aconseguit si la votació s'hagués endarrerit uns dies. No obstant, segons fonts del PP, el partit de Mariano Rajoy va demanar fa unes setmanes exactament això, una demora, i els socialistes van contestar que de cap manera. I posteriorment, quan tan sols faltaven unes quantes hores per decidir el futur de la norma, després de comprovar que ni el PNB ni CiU estaven disposats a donar-los suport, el Govern, a través del mateix Jáuregui, va buscar la complicitat del PP, que va demanar més garanties judicials i la supressió progressiva de l'injuriat cànon digital. Nou fracàs negociador.

POC TEMPS / Jáuregui va considerar que l'assumpte que cal aconseguir amb la norma és aquest: «Combatre la pirateria respectant el dret dels internautes a poder prémer el botó i baixar-se una determinada informació sempre que aquesta no vulneri la propietat intel·lectual». I en aquest punt el ministre va exercir l'autocrítica: «Aquest equilibri no l'havíem aconseguit, ho reconec, i també reconec que vam tenir poc temps per parlar amb el PP».

Notícies relacionades

Jáuregui va pronunciar aquestes paraules després d'altres paraules de Mariano Rajoy, i alguna cosa devien tenir a veure les declaracions del president dels conservadors en l'optimisme del ministre. Des de Ciudad Real, on va participar en una reunió del PP castellanomanxec, Rajoy va dir que es podien «conciliar» els drets d'autor i els dels internautes, i que si vol que la negociació tingui èxit, el PSOE ha de designar «un interlocutor, el que sigui, i que s'assegui i discuteixi».

Tot comença a destil·lar l'aroma d'un pacte al Senat entre els dos partits. La LES arriba a aquesta cambra el pròxim 15 de gener.