FOTOGRAFIA

La Fundació Vila Casas compra per a BCN 145 fotos de Centelles

La institució cedeix indefinidament el dipòsit del lot a l'ajuntament

Les còpies vénen de la col·lecció particular dels fills del fotoperiodista

L’ADÉU 3 Un milicià s’acomiada de la dona i el fill abans de partir al front d’Aragó, el juliol del 1936.

L’ADÉU 3 Un milicià s’acomiada de la dona i el fill abans de partir al front d’Aragó, el juliol del 1936. / AGUSTÍ CENTELLES

1
Es llegeix en minuts
NATÀLIA FARRÉ / Barcelona

Finalment, i gràcies a la iniciativa privada, una part del llegat d'Agustí Centelles descansa a Catalunya. La Fundació Vila Casas va anunciar ahir que ha comprat 145 còpies als hereus del fotoperiodista, els seus fills Octavi i Sergi, per cedir-les en règim de comodat indefinit a l'Ajuntament de Barcelona. El material s'exhibirà a Can Framis el 2012 en una mostra comissariada per Daniel Giralt-Miracle.

Amb aquesta carambola a tres bandes totes les parts obtenen el que volien. La Fundació augmenta la seva col·lecció de fotografia i aconsegueix accés als fons de l'Arxiu Fotogràfic de Barcelona -lloc on el consistori dipositarà el material- per a les seves exposicions al Palau Solterra de Torroella de Montgrí (Alt Empordà). «L'objectiu és convertir Torroella en la ciutat de la fotografia», va explicar ahir Antoni Vila Casas per justificar la compra. Per la seva part, l'ajuntament manté un tros del patrimoni del fotoperiodista a Barcelona sense buidar les seves arques. I els fills del fotoperiodista milloren la seva imatge, malmesa amb la venda dels negatius a l'Arxiu de Salamanca, a més del que més anhelen: el reconeixement de les institucions catalanes a Centelles.

DRETS I OBLIGACIONS / El conveni estableix drets i obligacions a totes les parts. Així, la Fundació podrà muntar exposicions amb el lot Centelles els anys parells i els anys senars utilitzarà la resta del material de l'Arxiu Fotogràfic. Al seu torn, l'ajuntament, també els anys senars, podrà exhibir les imatges de Centelles fora de Catalunya. El consistori, a més, crearà un centre per a l'estudi de l'obra del fotoperiodista, li organitzarà un homenatge i li dedicarà un carrer.

Notícies relacionades

El lot adquirit forma part de les còpies realitzades el 1976 per Agustí Centelles a partir dels negatius que va amagar a França durant la guerra civil. El fotoperiodista va positivar quatre sèries de 300 imatges: dues les tenen els fills i les altres dues s'han anat venent fins a quedar reduïdes a les 110 instantànies que ha adquirit la Fundació. Les altres 35 imatges comprades són de Centelles però no són còpies d'autor.

¿I el preu? «És un secret. La seva confidencialitat està inclosa al contracte», apunta Vila Casas.