el geni tecnoemocional va impartir una classe als EUA
El Bulli 2.0
Ferran Adrià anuncia a Harvard que el restaurant serà un laboratori amb unes creacions que es difondran per internet
Ferran Adrià, a la classe que va impartir a la Universitat de Harvard. /
«Alguns haureu sentit a dir que El Bulli tanca. No, El Bulli no tanca, El Bulli es transforma». Amb aquestes paraules ressonant als passadissos de la Universitat de Harvard, Ferran Adrià va revelar dimarts (matinada de dimecres a Espanya) un dels secrets més ben guardats sobre el seu mític restaurant, que tancarà les portes el 31 de juliol del 2011 per convertir-se en un nou centre de creativitat al servei de l'art culinari. A partir d'aquell dia, El Bulli serà, segons va anunciar Adrià, un laboratori d'idees que aprofitarà tot el potencial d'internet, ja que penjarà cada nit a la xarxa els plats creats durant el dia per fer-ne una difusió global, a la manera d'una gran enciclopèdia virtual del saber gastronòmic del segle XXI.
El geni de la cuina tecnoemocional va aprofitar una nova incursió per terres americanes de la mà del xef José Andrés per donar llum sobre els seus plans per a El Bulli. La curiositat i les ganes d'aprendre han guiat cada projecte emprès per Adrià, que no té problemes a reconèixer que en les seves creacions hi ha dosi de bogeria. «Veient les vostres cares segur que penseu que estic boig», i després va dir que estava «molt il·lusionat» amb aquesta nova aventura perquè «ajudarà a fer que la cuina segueixi evolucionant».
PASSIÓ CULER / L'escenari per parlar del futur «post-Bulli» va ser el Loeb Drama Center de Harvard, on es va posar a la butxaca un públic entregat (hi va haver tanta demanda d'entrades que es van haver de sortejar i les cues van arribar fins a fora de l'edifici) gràcies a la genial traducció simultània del seu deixeble Andrés. Adrià va presumir orgullós de la seva passió culer mostrant un full amb la paraula Barça per parlar de la importància de crear un nou llenguatge culinari.
Davant els micròfons va fer un altre al·legat en defensa de la cuina d'avantguarda. «Estic a favor de l'orgànic», va afirmar, i va lamentar que se segueixi manipulant i es confongui el que és bo amb el que és sa. «¿Què té a veure el vi amb el raïm? ¿O l'oliva amb l'oli?. Res, ni el gust, ni el color ni la textura. És tot química».
EXEMPLES PRÀCTICS / A més d'idees i conceptes, Adrià va regalar als alumnes i professors de la «millor universitat del món» un exemple pràctic de les innovadores tècniques que fa servir, com l'esferificació, que va reconèixer que a molta gent pot semblar «cosa de Harry Potter», però que és «bastant més fàcil que fer un pastís».
Després de la xerrada, Adrià i els seus van disfrutar d'un dels millors restaurants de Cambridge, Craigie on Main, però abans va assegurar que «l'alta cuina no viatja» quan EL PERIÓDICO li va preguntar si pensa obrir restaurant als EUA, encara que va deixar caure que té en ment un espai de tapes amb el seu germà Albert.
Notícies relacionadesAhir, dimecres, Adrià va participar en un seminari organitzat per Turspain per parlar de la gastronomia com a punt de partida per vendre un país, en el qual José Andrés va demanar al sector privat que hi donés un cop de mà. «El Govern ha de fer la seva part, però m'agradaria veure les grans empreses, Santander, Telefónica o Zara, invertint més en la marca Espanya».
El nou assalt d'Adrià als EUA va servir també per anunciar que d'aquí dos mesos començarà a comercialitzar un nou caviar d'oli d'oliva elaborat a partir de la tècnica d'encapsulació de líquids. «Amb oli espanyol. Si no, no surt».
- ChatGPT La IA aposta per aquest barri de Barcelona per viure: "On tradició i modernitat es troben"
- Previsió meteorològica El Nadal arribarà amb pluges, nevades i molt fred a Catalunya: aquestes són les previsions per a les pròximes setmanes
- La duresa d’una malaltia El pitjor moment en la vida de Jordi Cruyff
- L’Hospitalet Illa i Quirós firmen el soterrament de la Granvia
- Per indemnitzacions Les velles patates Corominas de Badalona deixen un deute de 200.000 euros al final de la seva liquidació
- Lloc recomanat El petit poble de Tarragona que 'National Geographic' considera "una obra d'art"
- Has treballat menys de 25 anys? Així és com pots aconseguir les cotitzacions gratuïtes de la Seguretat Social
- Envelliment i salut mental: acceptar-se, empoderar-se, créixer
- Tecnologia i psicologia Un de cada vuit adolescents recorre a la IA en moments de malestar emocional
- El Barça fregeix l’Olympiacos amb defensa i 13 triples
