idees

Festivals d'estiu

1
Es llegeix en minuts
Carles Duarte
Carles Duarte

Poeta i lingüista.

ver +

La crisi ha provocat un impacte profund en sectors ben diversos, ha incrementat l'atur i ha modificat els hàbits de consum. Ha arribat, a més, mentre es produïa una evolució social derivada de l'expansió de les noves tecnologies i alhora que adquirien un pes creixent les economies emergents, que estan desplaçant progressivament els països més avançats. En tot cas, és prou perceptible la voluntat col·lectiva de superar les dificultats, com ho és l'aspiració a defensar la qualitat i la dignitat del treball i la generalització de l'accés al lleure i a la cultura assolits gràcies al nostre model de societat.

N'hem tingut la prova aquest estiu, en què les nostres destinacions turístiques han resistit la sotragada de la crisi millor del que feien témer les circumstàncies actuals. I també se n'han sortit prou reeixidament els festivals d'estiu, començant pel Grec i continuant pels de Peralada, Torroella de Montgrí, Porta Ferrada de Sant Feliu de Guíxols, Cap Roig, Portalblau de l'Escala... Alguns han hagut de fer ajustaments en la programació, però les dades finals d'assistència han estat en general satisfactòries. Cal celebrar-ho, perquè constitueixen una magnífica plataforma d'impuls i de projecció de la nostra vida cultural, des de la música clàssica a les de la Mediterrània.

Notícies relacionades

Algú ha criticat la implicació de les institucions a l'hora de fer possible aquesta oferta en un període en què s'aturen les programacions habituals d'alguns dels equipaments culturals i en què es dóna un desplaçament de població cap a zones turístiques. Trobo que és un error reclamar que les administracions locals es desentenguin de contribuir a fer possible una proposta artística rellevant durant l'estiu, com ho seria que des de les institucions no es fes costat a les iniciatives privades que apostin per l'excel·lència o per un missatge cultural rigorós i exigent que defugi els plantejaments més comercials que no necessiten suport públic.

Algú ha reivindicat una major coordinació a fi de fer més complementàries les propostes que conviuen. Potser sí, però d'entrada valorem la consolidació d'uns festivals d'estiu que han superat amb bona nota els reptes d'una edició que generava motius d'inquietud.