POLÈMICA

Lluita al Colosseu

L'Estat italià i la ciutat de Roma es disputen la gestió dels 35 milions d'euros de beneficis que genera el monument. Florència litiga pel 'David' de Miquel Àngel

El Colosseu il·luminat durant el viacrucis del Divendres Sant.

El Colosseu il·luminat durant el viacrucis del Divendres Sant. / reuters / MAX ROSSI

2
Es llegeix en minuts
NATÀLIA FARRÉ
BARCELONA

¿De qui és el Colosseu? ¿I elDavidde Miquel Àngel? L'Estat italià ho té clar: són seus. Els ajuntaments de les ciutats de Roma i Florència no hi estan gens d'acord. Tots dos consistoris reclamen drets sobre dos dels monuments més famosos i visitats d'Itàlia. Una polèmica vella i recurrent que, primer Matteo Renzi, l'alcalde florentí, i després Gianni Alemanno, l'alcalde romà, han tornat a posar sobre la taula en pleferragosto, quan mig país està de vacances i els visitants es compten per milions.

I en aquests milions de visitants i els ingressos que generen resideix el quid de la qüestió. En una època de crisi i de retallades pressupostàries, com la que es viu actualment, els 35 milions d'euros –el 2009, van ser 30,4 milions– que suposen de mitjana anual la venda d'entrades per contemplar l'amfiteatre de la capital italiana, el més gran i més visitat del món, són molts diners. Com també ho són els vuit milions que ingressa, any rere any, elDavidde Miquel Àngel per part d'aquells que volen admirar-lo. Les dues recaptacions van directament i íntegrament a les arques de l'Estat. Florència i Roma, que no recullen beneficis directes però sí que col·laboren en la neteja i la restauració d'aquests monuments, volen una part del pastís.

DOS FRONTS OBERTS / La capital italiana reclama «almenys el 30%» dels ingressos, segons Federico Mollicone, president de la comissió municipal de Cultura, per poder revertir-los en «el manteniment d'altres monuments». El Govern no cedeix i contraataca amb la llei: «El Colosseu és 100% de l'Estat», afirma Francesco Giro, subsecretari de Béns Culturals, que afegeix que la «tutela» del patrimoni nacional «és una prerrogativa que la Constitució atribueix directament a l'Estat». Malgrat la contundent negativa, Roma no fa marxa enrere i amplia el seu punt de mira a altres espais arqueològics: «És paradoxal que la finestra del despatx de l'alcalde tingui vistes als Fòrums Imperials i que no tingui cap competència sobre ells», va declarar Mollicone.

Notícies relacionades

Però abans que Roma reclamés, ja ho va fer Florència. La capital toscana no només reivindica la gestió dels beneficis delDavid, sinó que reclama la propietat de l'obra de Miquel Àngel. Per fer-ho es basa en la història, i curiosament el Govern fa el mateix per negar-ho. El 1504, la República de Florència va pagar 400 florins a Miquel Àngel per l'estàtua, ergo elDavid és de la ciutat. Per als advocats de l'Estat, el municipi va néixer a l'època del Gran Ducat, entre el 1771 i el 1783, motiu pel qual no se'l pot considerar hereu directe de la República. Segons això l'obra del geni del renaixement seria del Govern per una qüestió de transferència entre estats. D'arguments historicistes n'hi ha més, i tots tenen la particularitat de donar la raó a qui els esgrimeix.

De moment el Govern té dos fronts oberts, però en qualsevol moment aquesta batalla es pot estendre per tot el seu territori. No en va Itàlia és el país del món amb més obres d'art.