Dos autors clàssics

'La lección', de Ionesco, una denúncia de l'abús de poder

1
Es llegeix en minuts
J. C. S.
BARCELONA

Fa més de 30 anys, Joan Maria Gual va dirigir i va interpretar, en el personatge de la criada per cert, La lección, d'Eugène Ionesco, al Teatro Español del Paral·lel. Una trucada de Mario Gas va fer que l'any passat recuperés aquest text del pare del teatre de l'absurd al Teatro Español de Madrid. L'obra, que va rebre elogis unànimes, arriba avui en la programació del Grec al Romea, un teatre en què Gual no treballava des de fa «36 anys», va subratllar el director català en la presentació.

Notícies relacionades

La lección és una encertada crítica de l'educació com a abús de poder per incidir en la jerarquia i la disciplina. La història presenta una jove rebel que vol ampliar els seus estudis i recorre a les ensenyances d'un professor. El propòsit aviat s'enfonsa quan s'imposa «la raó de la força contra la força de la raó», explica Gual. Tot passa en un to de comèdia que provoca tant la riallada com el debat.

De La lección en parlen amb igual entusiasme el director i els tres intèrprets. «No m'havia passat mai poder arribar a veure en escena el que m'havia imaginat», va afirmar Gual. Fins al punt que va dir que havia plorat en una funció. «A Madrid em van descobrir com a actor, quan fa més de 30 anys que em dedico a aquesta professió. És una sensació entre estranya i agradable», va afegir Manel Barceló, el professor. «La meva carrera professional comença amb aquest muntatge per tot el que m'han ensenyat», va dir Itziar Miranda, l'alumna, una actriu que fa cinc anys que actua a Amar en tiempos revueltos. «Fa 20 anys que estic lligada a aquesta obra. L'havia fet dues vegades i és un text que conec moltíssim», va afegir Maica Barroso, la criada que dirigeix els fils des de l'ombra.