TEATRE

El nobel Dario Fo obrirà el festival de la Porta Ferrada

L'obra surt del 400 aniversari del pintor, però estarà lligada a l'actualitat

El còmic estrenarà el 9 de juliol el monòleg 'Caravaggio y otras historias'

2
Es llegeix en minuts
CÉSAR LÓPEZ ROSELL
BARCELONA

L'escriptor, actor còmic i director italià Dario Fo, premi Nobel de literatura el 1997, tornarà a pujar, als 84 anys, a un escenari català. Gairebé quatre anys després de la seva inoblidable actuació al Teatre Municipal de Girona, dins de la mostra Temporada Alta, obrirà el pròxim 9 de juliol el Festival de la Porta Ferrada de Sant Feliu de Guíxols amb l'estrena de l'espectacleCaravaggio y otras historias.

L'autor deMort accidental d'un anarquistatornarà a exhibir la seva condició d'animal escènic, tal com ja va fer llavors ambRosa Fresca ­Aulentissima, monòleg principal del seu ja cèlebreMisterio bufo, un muntatge que segueix passejant pels principals escenaris internacionals. L'agitador artista es convertirà la setmana que ve a la Comédie Française en un dels cinc italians, juntament amb Pirandello, Goldoni, D'Annunzio i De Filippo, que han estat inclosos en el repertori del teatre parisenc.

El festival de Sant Feliu, que dirigeix Albert Malloll, ajusta aquests dies els últims serrells de la seva programació i està rebent amb comptagotes els detalls del nou monòleg de Fo, bufó que utilitza sempre el poder de la ficció per llançar la seva crítica política i social. El creador aprofita les celebracions del 400 aniversari de la mort del pintor per compondre un espectacle al voltant del geni de les tenebres que al setembre també representarà a Roma.

Notícies relacionades

NOVA PRODUCCIÓ / El punt d'inspiració d'aquesta nova producció de la companyia que el dramaturg va crear juntament amb la seva dona, Franca Rame, ésCaravaggio in tempo de Caravaggio, una lliçó espectacle representada a l'Auditori de Roma el 2004 i oferta per la RAI, però amb un punt de partida entroncat amb l'actualitat.

Tot i que encara no s'ha revelat el contingut del nou text, Fo, que sempre parteix d'una estructura preestablerta però deixa marge a la improvisació, no deixarà escapar l'ocasió d'al·ludir a una situació de crisi tan greu com l'actual per seguir carregant contra la gestió del poder polític i financer, la influència de la màfia i de l'Església i, si s'escau, com ja ha fet en el seu bloc, a l'assalt d'Israel alMavi Marmara. També s'esperen les seves habituals pulles a Berlusconi, reflectides en l'irreverent i crític retrat de la seva obraL'anomalo bicefalo(2003). Aquest subversiu joglar sap barrejar l'humor d'avantguarda amb el de la Commedia dell'Arte.Veure'l sobre l'escenari de l'Espai Port tornarà a ser una ­experiència per reflexionar a partir de l'arma de destrucció verbal de la seva sàtira.