NOU ANYS D'OBRES

L'Acròpolis d'Atenes recupera el Partenó original

Els turistes ja podran admirar sense bastides un dels símbols de la civilització occidental

Restauradors al Partenon.

Restauradors al Partenon. / JOHN KOLESIDIS (REUTERS)

1
Es llegeix en minuts
EFE

Després de nou anys d'obres per a la conservació del temple del Partenó de l'Acròpolis d'Atenes, de 2.500 anys d'antiguitat, han acabat finalment els treballs de restauració, i els turistes podran admirar ja sense bastides un dels símbols de la civilització occidental.

El programa de restauració del monument universal, finançat en part per la Unió Europea, inclou obres als temples del Partenó, i Nikea Atenea, els Propileus al mur de l'Acròpolis, la conservació de les estàtues, i el recompte i la investigació de les restes arqueològiques escampades al voltant de l'Acròpolis.

Amb les obres acabades al Partenó es poden apreciar vuit columnes reconstruïdes i la part superior sobre elles, de les quals s'ha retirat el ciment i el ferro amb què s'havien injectat i apuntalat en prèvies obres de preservació.

Originals de Fídies

A la part nord del temple han estat reemplaçades sis segments de marbre esculpit per còpies. Les originals, que va dissenyar el famós arquitecte de l'antiguitat Fídies, es troben en el contigu Nou Museu de l'Acròpolis, inaugurat fa un any.

Els danys al costat septentrional del temple van ser causats per una explosió durant l'atac llançat contra l'històric lloc el 1687 pels venecians, sota el lideratge de Francesco Morosini.

Superfície duplicada

Notícies relacionades

La primera restauració de la part frontal septentrional es va emprendre a principis del segle XX i ara s'ha aconseguit duplicar la superfície restaurada.

Amb aquestes obres a l'Acròpolis d'Atenes s'han restaurat 1.094 peces, amb un pes de 2.675 tones, i s'han reconstruït 686 pedres de la base. No està previst, no obstant, que es construeixi una teulada de fusta a sobre l'Acròpolis, com la tenia en l'antiguitat, segons descriuen els textos.