Conducció

Coronavirus: Com desinfectar l'interior del cotxe

Si vols que el teu cotxe sigui un espai segur i lliure de coronavirus segueix aquests senzills consells per desinfectar-lo a fons

Coronavirus: Cómo desinfectar el interior del coche

Coronavirus: Cómo desinfectar el interior del coche

3
Es llegeix en minuts
Edgar Vivó

Pot ser que creguis que el teu cotxe és un espai lliure de coronavirus ja que només l’utilitzes tu, però el cert és que pot ser un autèntic focus d’infecció, ja que existeixen multitud d’elements a l’habitacle amb què entres en contacte contínuament i que pots haver infectat prèviament si has tocat alguna superfície contaminada. A més, has de tenir en compte que els virus i bacteris es poden mantenir vius a les superfícies durant diversos dies.

 Per evitar-ho, el més recomanable és que portis sempre al cotxe una caixa de guants de làtex d’un sol ús que puguis utilitzar quan abandonis el vehicle per fer accions com posar gasolina, treure diners del caixer, o fer la compra, i treure-te’ls abans de tornar-hi a entrar. Si no es disposes de guants, el més recomanable és que utilitzis líquids higienitzants abans de posar-te de nou al volant. 

 Has d’utilitzar productes de neteja que portin almenys un setanta per cent de solució alcohòlica

 Però per molt caut hagis sigut, hi ha moltes possibilitats que el virus Covid-19 s’hagi instal·lat a l’interior del teu cotxe, amb el risc que caiguis malalt/a si després de tocar una de les superfícies infectades et poses les mans a la cara.

 Les zones de més risc

 A continuació, et donarem una sèrie de consells per desinfectar el cotxe i matar qualsevol resta de virus que hi pugui haver a l’interior. El primer que has de fer és localitzar les superfícies amb més risc de contagi per ser les que toques més vegades durant la conducció: 

 

  • El volant.
  • La palanca de canvis.
  • El fre de mà.
  • Els tiradors de les portes.
  • Els botons dels sistemes d’infoentreteniment i climatització.
  • La pantalla tàctil.
  • Les palanques de la columna de direcció, com intermitents o eixugaparabrises.
  • Les palanques per ajustar el seient.
  • Els recolzabraços.
  • Els cinturons de seguretat.
  • Els alçavidres.
  • Les claus.

 Dins de les moltes incògnites que envolten aquest nou i desconegut virus, s’apunta que pot sobreviure a terra durant diverses hores, per la qual cosa les estores poden ser un gran caldo de cultiu per a la Covid-19 per la seva gran superfície, la humitat si ha plogut i per ser una de les zones més brutes de l’habitacle, per la qual cosa també caldrà desinfectar-les.

 Productes per netejar l’habitacle

 Una vegada hagis localitzat les zones de risc per al coronavirus, el següent és saber amb quins productes es pot desinfectar el cotxe de forma efectiva. L’organització Consumer Reports, per exemple, aconsella utilitzar productes de neteja que portin almenys un 70% de solució alcohòlica per matar la Covid-19. Dins d’aquests, els més aconsellables són els d’alcohol isopropílic, ja que no fan malbé les superfícies de l’interior. De fet, és el producte que fan servir els fabricants de cotxes per desinfectar les peces. 

 Al contrari, es desaconsella molt utilitzar peròxid d’hidrogen (aigua oxigenada), ja que gairebé amb tota seguretat malmetrà les superfícies de l’interior, igual que passaria si apliques solucions amb amoni a les pantalles tàctils. També has d’evitar tant sí com no el lleixiu, ja que és molt corrosiu.

 El millor és utilitzar productes que portin alcohol isopropílic | Foto: NeoMotorConsumer Reports també apunta que pots fer servir alcohol per netejar la tapisseria del seient i altres superfícies suaus del cotxe, però sense mullar-les en excés. En principi, l’alcohol no ha de fer malbé la tapisseria de cuir o cuir sintètic, però una neteja intensa sí que pot acabar descolorint el material, de manera que no has de fregar massa fort. Recorda que després de la neteja has de tractar el cuir amb productes de protecció i hidratació. A més, per aplicar tots aquests productes i fer la neteja general de l’habitacle, el més aconsellable és que utilitzis draps de microfibra.

 Ventilar l’interior

 Una vegada net i desinfectat has de ventilar bé l’habitacle. I en aquest sentit també és recomanable que netegis el sistema d’aire condicionat, on a causa de la humitat es poden instal·lar milions de bacteris. Una manera senzilla i ràpida de fer-ho és amb esprais especialitzats. El que has de fer és engegar el cotxe, enxufar l’aire condicionat amb la recirculació activada, deixar obert l’aerosol desinfectant i tancar les portes del vehicle fins que hagi sortit tot el gas. Després, només hauràs de ventilar el cotxe per eliminar l’excés de producte.

Notícies relacionades

 Seguint aquests senzills consells de neteja podràs reduir el risc de contraure el coronavirus quan viatgis en el teu vehicle. Una altra alternativa és viatjar en transport públic, però també has de seguir una sèrie de recomanacions per no infectar-te.

Sis excepcions per anar sense mascareta al cotxe i evitar la multa de 100 euros