NOU DISC D'UNA artista QUE VA DEBUTAR CANTANT EL NOVEL·LISTA

Clara Montes, retorn a Gala

La cantant madrilenya torna a musicar sonets de l'escriptor

Música Directa: Acústic de Clara Montes / RICARD FADRIQUE

2
Es llegeix en minuts
NÚRIA MARTORELL
BARCELONA

Amb ell es va iniciar. I a ell ha tornat. Clara Montes canta a Antonio Gala té segona part (i amb títol igual d'explícit): Vuelvo a Antonio Gala. El primer disc de la cantant madrilenya (que va arrasar cantant poemes de l'escriptor cordovès) va sortir al mercat el 1998. L'últim el va publicar al novembre i avui inicia la seva gira de presentació al Teatre Fernán Gómez de Madrid. «És una cosa que tenia pendent. És com tancar un cicle de vida. La guinda del pastís. I ha sigut molt emocionant veure com Antonio m'estima, m'ajuda i s'hi implica», explica l'artista. I tot, malgrat el seu delicat estat de salut. «El càncer l'ha deixat molt disminuït. Però està estable», sospira.

Quan es van aliar per a aquell primer àlbum, «va ser una mica com una carrera d'obstacles -relata-. M'anava demanant les maquetes per donar-los el vistiplau». Però aquesta vegada s'ha sentit més lliure. «Em va dir: 'Fes el que vulguis. Confio en tu'».

BUNBURY O AUTE ALS CRÈDITS / Al principi, Montes es va proposar aquesta vegada que la vestimenta musical fos tota de la seva autoria. «Però vaig tornar a adonar-me que els seus sonets són una matèria primera tan meravellosa que em feia il·lusió que hi participés més gent. El resultat és ben eclèctic. I tots ho han fet amb tant d'amor, que han aconseguit que l'àlbum sigui més gran». Quan diu tots, es refereixi a noms tan diversos com Enrique Bunbury, Dorantes, Juan Pardo, Arturo Pareja Obregón, Luis Eduardo Aute, José Luis Montón, Paco Ortega, Carlos Raya (de M Clan) i José Manuel Casañ (Seguridad Social).

«Sempre ha sigut així. A Clara Montes canta a Antonio Gala també hi van col·laborar artistes de tots els estils. Després ja m'ocupo jo de fer-me'l meu. Busco la genialitat de músics que he conegut i admiro, o que m'agradaria conèixer», com va ser el cas d'Aute. «No hi havia parlat mai, però em van donar el seu telèfon directe, li vaig trucar i va ser molt encantador. Al cap de poc, ja era a casa seva treballant».

Notícies relacionades

Per a aquesta cantant que ha cultivat la copla a flor de pell, però també cançó d'autor, «Gala escriu de forma molt musical. Utilitza metàfores tan visuals i belles, que es musica sol. El que jo he fet em va resultar molt ­fàcil».

Volé contigo (que és també la peça que canta en acústic per a EL PERIÓDICO) té una tornada encomanadissa. «És un vers curtet. I repetir «volé, volé contigo amor, volé volaba», em semblava tan oníric, tan fantàstic, que me'l demanava sol».