nou treball

Mürfila dispara '9 balas' i s'atreveix a recrear Muse

L'artista barcelonina presentarà el seu nou disc dissabte a Luz de Gas

La cantant Mürfila interpreta la cançó ’Bang bang’ en acústic per a EL PERIÓDICO. / R.FADRIQUE / E.SOTOS / M.TUDELA

2
Es llegeix en minuts
NÚRIA MARTORELL
BARCELONA

Mürfila acaba de publicar un recopilatori,9 balas, en format acústic (res a veure amb la seva característica vena rockera) i amb dues peces inèdites: l'enganxosaBang Bang,i una atrevida versió deHysteriadel popular grup Muse. Dissabte el presentarà a la sala Luz de Gas acompanyada per Ignasi Miranda (el seu guitarrista) i Mariona Tuset. ¿Què fa una violoncel·lista (col·laboradora habitual de Lluís Llach) a la teva escuderia? «Mira, tinc idees de bomber. No he tocat mai amb una noia i vaig pensar que visualment també era una imatge molt xula. La combinació perfecta», contesta Mar Orfila (el seu nom real).

«Fer rock femení a Espanya és molt fotut. Sempre ho he pensat. Hi ha moltes ties rockeres que s'han quedat en l'undergroundi ningú aposta per elles», es lamenta aquesta inquieta artista barcelonina, que ha sabut com poques explorar i explotar tant les xarxes socials com les filmacions per visualitzar les seves originals propostes.

Divendres, just abans del seu recital a Barcelona, Mürfila representarà a Esparreguera l'obraMujeres contrastadas, dirigida per David Selvas, amb versions d'icones com Nina Simone, Amy Winehouse i Madonna. «Arran del muntatge del Romea, amb Julio Manrique, se'm va acudir juntament amb el David fer una cosa rara. Un migmetratge rodat en 10 dies en què sóc la protagonista, i que es projecta mentre estem tocant amb la banda, fent aquestes cançons només de dones. Després, al final, s'entén el perquè». La història que es veu a la pantalla s'acosta a la realitat. I no se'n pot dir res més.

Mürfila es va foguejar en diversos grups fins que al costat d'Aurelio Morata (cofundador de Rebeldes) va publicar el seu primer disc en solitari, amb peces comMoneyi estrofes com ara: «Quieroser rica y hermosa/ Quiero ser una chica boom/ Y ligarme a Orlando Bloom.../ que me regalen ropa/ y me inviten en los bares más cools de Barcelona». ¿Ho has aconseguit? «¡No, i ara! -exclama-. Si ho hagués aconseguit, tampoc ho diria. Aquesta lletra és una crítica a la superficialitat, a la fama ràpida. I jo sóc més de carreres de fons».

PASSIÓ PER LA SANG / La cançó pertanyia al discVamos a hacer pupita. I ara torna amb9 balas. Quanta violència, ¿no? «M'agrada la violència, elgore

-deixa anar amb riure irònic-. I per fi en el videoclip deBang Bang, diri-

git com sempre per Lyona, ¡hi surt sang!».

Mürfila, que també dirigeix videoclips, va debutar com a directora de cine amb el curtPostales en el mar i va guanyar el guardó de Millor Curtmetratge del 2003 (pel Col·legi de Directors de Cinema de Catalunya). Però es nega a dirigir els seus propis clips. «Jo els produeixo, dono idees, però li cedeixo a Lyona sempre la direcció perquè no tinc objectivitat», argumenta. Aquesta rockera de raça (amb 14 anys tocava la guitarra i amb 19 va muntar la banda Örn) va ser també una de les convidades per la Fundació Miró a l'original exposicióGenius loci. «Va ser genial: barrejar les instal·lacions amb la música. En el meu cas era una sala on es projectava la sèrie que va crear per promocionar el discI Love Ü. M'encanta que les arts es retroalimentin».

Notícies relacionades

Vegeu l'acústic de 'Bang Bang' amb el mòbil o

a www.periodico.cat