LA DEBACLE DEL BRASIL

Els sanglots de Neymar, l’enorme fe de Modric

  • El ‘10’ del PSG va ser dels més afectats per una eliminació que garanteix al Brasil igualar el seu període més llarg sense un Mundial

  • Croàcia ha jugat la pròrroga en nou de les seves 10 últimes eliminatòries

Els sanglots de Neymar, l’enorme fe de Modric
2
Es llegeix en minuts
Sergio R. Viñas

L’heroic Livakovic corria com un boig, joguinejant amb els seus feliços companys, que no acabaven d’agafar-lo en el tocar i parar improvisat segons després que el pal escopís el definitiu llançament de Marquinhos. Mentrestant, el central brasiler es mantenia de genolls sobre el punt de penal, mans al cap palpant la crueltat de la gespa, en posat de resar-li a Al·là que l’eliminació del Brasil no fos real.

Els croats esquivaven la viva representació del cadàver brasiler, mentre a la llunyania començaven a brollar les llàgrimes a totes les cantonades de l’Education City, al camp i a les grades, llevat d’aquest petit reducte de centenars de croats apilats entorn de la porteria contrària a l’elegida per a la tanda.

El rècord de Pelé

Neymar, destinat a llançar un cinquè penal que mai es va executar, sanglotava com cap, ‘O Rei’ despullat, consolat per Dani Alves i Thiago Silva, que van exercir de veterans assecant els rostres dels seus inconsolables companys. Però cap com ‘Ney’, trencat el dia en què la història l’havia col·locat a l’altura de Pelé, empatat el seu registre golejador amb la samarreta de la pentacampiona (77, tot i que al Brasil li adjudiquen 95 al triple campió del món), amb un gol supersònic, un dels millors d’aquest Mundial.

Un presumpte passaport cap a l’Olimp que Croàcia, de professió generador de malsons aliens, va acabar transformant en el més dolorós dels ensorraments emocionals.

La derrota embarca el Brasil en la ratxa més llarga de la història entre títol i títol. Ja té garantit empatar els 24 anys que van passar entre 1970 i 1994 i dins d’un quadrienni tindrà la pressió d’estendre-la fins als 28 que van transcórrer entre la primera edició del 1930 i el seu primer títol el 1958, amb una Guerra Mundial i dues edicions suspeses pel mig. I Neymar, que llavors tindrà 34 anys, comptarà segurament amb el pes de liderar un nou intent, conscient que al Brasil només transcendeix com a llegenda qui aixeca una Copa del Món.

Nou seleccionador

Notícies relacionades

«Era a les nostres mans i se’ns va escapar. Ara és difícil trobar paraules, només podem aixecar el cap i seguir endavant. La vida ha de continuar», analitzava encara en calent Casemiro, una de les veus autoritzades del vestidor brasiler, igual com el capità Thiago Silva: «Fa molt molt fracassar un objectiu tan important. Potser ja no torna a tenir aquesta oportunitat mai més». Qui no la tindrà serà Tite, que va confirmar el que ja havia dit fa temps, que deixaria la selecció després d’aquest Mundial: «No soc un home de dues paraules».

«La nostra fe és enorme», va reivindicar per la seva banda Modric, capità d’una selecció que ha portat a la pròrroga nou dels seus deu últims partits d’eliminatòria directa en Mundials i Eurocopes. Només la final de Rússia 2018 davant França trenca la perfecció de l’estadística en els 15 últims anys. La història els espera de nou en tot just uns dies.