Mundial de Qatar 2022

Qatar prohibeix la venda de cervesa als estadis i als voltants

  • La FIFA confirma que la venda d’alcohol està vetada als recintes esportius i al seu perímetre en un gir d’última hora, fet que provoca un conflicte d’interessos entre la FIFA i Budweiser, patrocinador oficial del Mundial.

1
Es llegeix en minuts
Sergio R. Viñas

Si ve a Qatar, oblidi’s de la cerveseta amb els amics abans d’entrar a l’estadi. I a dins, encara menys, per descomptat. El país que acull el Mundial de futbol havia obert la mà amb la seva política contrària a l’alcohol, però ha decidit tancar-la parcialment unes 48 hores abans que comenci el torneig.

No hi haurà cervesa (que era l’únic amb alcohol que estava previst que hi hagués) als estadis ni als voltants. Només podran donar-se aquesta alegria occidental els que acudeixin al FIFA Fan Festival, a altres zones d’aficionats sense especificar i als locals amb llicència especial permanent, que són en general hotels de luxe.

La FIFA i les autoritats locals han arribat a aquest acord aquest divendres, després de molt debat en comú, segons han comunicat els organitzadors. Però aquí hi ha un tercer ens que hi juga un paper cabdal: Budweiser.

La cervesera nord-americana, tot i que d’origen txec, és patrocinador de la FIFA, amb la qual té firmat un milionari contracte de publicitat. A canvi, és clar, exigeix un espai de privilegi per vendre en exclusiva els seus productes.

Excepcions

Aquesta és una política habitual en l’esport. Un exemple: fa uns anys, les finals europees de clubs de rugbi es van jugar a Bilbao. La llei basca no permetia la venda d’alcohol als estadis, però es va articular una excepció legal perquè fos possible. I es va vendre Heineken a San Mamés.

Notícies relacionades

Una cosa així, amb totes les diferències que hi ha entre el sistema espanyol i el qatarià, anava a passar en el Mundial fins aquest gir d’última hora de l’emirat.

¿I què en pensa Budweiser de tot això? Doncs la FIFA agraeix la seva «comprensió» i el seu «suport continuat», signifiqui això el que signifiqui. I garanteix, només faltaria, que els productes 0,0% es podran seguir consumint amb total llibertat.