ESTIRP DE PILOTS

Verstappen, el geni precoç predestinat a triomfar

El campió va forjar el seu talent sota l’estricta tutela del seu pare, Jos, pilot de fórmula 1 en l’era Schumacher

Verstappen, el geni precoç predestinat a triomfar

Kamran Jebreili / Efe

4
Es llegeix en minuts

Max Verstappen tenia només 17 anys, 5 mesos i 15 dies quan va debutar en la fórmula 1 amb Toro Rosso, en aquell temps l’equip filial de Red Bull. Un rècord absolut de precocitat, per davant Lance Stroll (18), Jaume Alguersuari i Fernando Alonso (19). Ràpidament, es va convertir també en el pilot més jove d’aconseguir punts i guanyar un gran premi, amb 18 anys i 228 dies. Això va ser el 2016, el cap de setmana que canviaria la seva vida per sempre. Max Verstappen va arribar al Circuit de Barcelona acabat d’aterrar a Red Bull i després de l’accident de Lewis Hamilton i Nico Rosberg a la primera corba, va heretar el liderat de la carrera i va resistir fins al final per aconseguir la seva primera victòria. Per emportar-se la seva primera corona mundial ha hagut d’esperar cinc anys.

A Verstappen, que va fer 24 anys al setembre, se li ha escapat el rècord de precocitat de Sebastian Vettel, campió amb 23 anys i 4 mesos. «Tant és», va dir quan l’hi van recordar en plena eufòria, després del cap de setmana més trepidant de la seva carrera esportiva, el que l’ha consagrat a Abu Dhabi. El fermall perfecte per a la millor temporada en la història recent de la F1, després de set anys de total supremacia de Mercedes.

Verstappen ha guanyat 9 de les 22 carreres disputades en un Mundial que ha canviat sis cops de líder i a què el neerlandès ha arribat al final empatat a punts amb Lewis Hamilton després que l’heptacampió britànic capgirés el campionat amb tres victòries consecutives, reduint a zero els 19 punts d’avantatge que tenia Max Verstappen després de guanyar a Mèxic. El patiment i la pressió en l’última carrera de la temporada han posat a prova el seu caràcter i una fèrria voluntat que el pilot neerlandès va forjar sota la influència del seu pare, Jos, expilot de fórmula 1 i al seu dia company de Michael Schumacher.

Un talent portentós

Nascut el 30 de setembre de 1997 a Hasselt, Bèlgica, a 40 minuts del famós circuit d’Spa-Francorchamps, però nacionalitzat neerlandès, Max Verstappen va rebre el seu primer kàrting als 4 anys i va començar a competir als 7, sempre guiat pel seu pare, que va córrer 106 grans premis de fórmula 1 entre 1994 i el 2003. Tot i que més d’una vegada s’han comentat els mètodes excessivament severs que Jos va fer servir per guiar la carrera esportiva del seu talentós fill, l’ara campió del món el defensa. «Va abandonar la seva carrera per ajudar-me. ¿Quants pares ho fan? Pots veure molts pares que disfruten tant de les seves carreres que no tenen massa temps per als seus fills i estar-hi involucrats. Però el meu pare va fer això, i li estic molt agraït perquè sense ell jo no seria aquí».

No obstant, Max Verstappen no va arribar a la fórmula 1 per ser el fill de Jos Verstappen. En el seu meteòric ascens, després de guanyar el mundial de kàrting del 2013 i disputar una única temporada a la F-3 Europea, va ser clau convèncer de la seva classe i el seu talent Helmut Marko, director del Programa de Desenvolupament de Joves Pilots de Red Bull i mà dreta del propietari de la companyia de begudes energètiques Dieter Mateschitz, que al seu dia el va considerar «un pilot que apareix cada deu anys».

Als 16 anys, l’agost del 2014, Verstappen va saber que reemplaçaria Jean-Éric Vergne a Toro Rosso la temporada següent i un dia abans de fer els 17 va rebre com a regal la superllicència per córrer en la fórmula 1. Uns dies després, va pujar per primer cop a un monoplaça en els lliures 1 del Gran Premi del Japó. I el 15 de març del 2015, amb 17 anys, 5 mesos i 15 dies va començar a escriure la seva història d’èxit.

La marea ‘orange’

Notícies relacionades

Discret, tot i que cada cop més mediàtic, Verstappen s’ha convertit en un autèntic ídol de masses. La marea ‘orange’ el segueix pels circuits de mig món. «Mai vaig ser ‘Mad Max’. Simplement soc Max, un pilot professional que mira d’aconseguir el millor resultat per al seu equip», remarca el de Red Bull, que renega del seu sobrenom i ha rebutjat aparèixer com a protagonista en l’exitosa ‘Drive to survive’ de Netflix: «Treuen les coses de context, ens fan semblar herois o malvats quan només som pilots», argumenta. 

La seva vida personal també és tot harmonia. Al gener va confirmar oficialment la seva relació amb Kelly Piquet, nou anys més gran i exparella del rus Daniïl Kviat, amb qui té una filla de 3 anys, Penelope. L’atractiva jove, que ha treballat en la fórmula E i també és habitual del pàdoc de la F-1, és la filla del gran Nelson Piquet, triple campió del món de fórmula 1 (1981, 1983 i 1987).