GP de Fórmula 1 d’Abu Dhabi

Verstappen fa història davant Hamilton i es proclama campió del món

  • El pilot de Red Bull, de 24 anys, ha conquerit la seva primera corona mundial de Fórmula 1 en una carrera d’estratègia i amb final d’infart

  • Carlos Sainz ha pujat al podi tancant una gran temporada en la seva estrena a Ferrari

Verstappen fa història davant Hamilton i es proclama campió del món

EP

4
Es llegeix en minuts

Max Verstappen (Red Bull) ha fet història a Abu Dhabi i s’ha proclamat campió del món de Fórmula 1 per primera vegada, als 24 anys, trencant set anys d’hegemonia de Mercedes i Lewis Hamilton. El Mundial més apassionant de la història recent no podia tenir un desenllaç més espectacular i vibrant, tot i que no exempt de polèmica. 

Max, que dissabte es va anotar la ‘pole’ més important de la seva carrera, i partia amb diferent estratègia de pneumàtics (tous) que Hamilton (mitjans) per intentar escapar-se a la sortida i obrir buit, s’ha quedat clavat a l’arrencada i el britànic l’ha superat netament. Però el neerlandès ha reaccionat i ha caçat el de Mercedes a la corba 6 de Yas Marina.

Acció polèmica

Amb una agressiva maniobra però mantenint-se dins del vèrtex, Verstappen s’ha llançat contra Hamilton, que ha pres una ‘drecera’ per fora de pista per a reincorporar-se al davant. I quan tots donaven per fet que direcció de carrera obligaria Lewis a tornar la posició al seu rival, la FIA ha tornat a prendre un protagonisme inusitat, anunciant que no hi hauria investigació sobre l’incident. 

Per a la seva sorpresa, Verstappen s’ha trobat amb un escenari totalment advers. Els seus pneumàtics anaven perdent consistència, mentre que Hamilton, amb goma mitjana, posava terra pel mig a ritme de volta ràpida. Max no ha tingut cap altre remei que anticipar la seva parada (v.14) per muntar el compost més dur, però Lewis ha respost a la següent volta amb la mateixa aposta. El britànic ha tornat a pista per darrere de Pérez, que ho ha donat tot per bloquejar-lo. 

Checo, llegenda

Hamilton continuava ‘volant’, però Sergio ha fet una extraordinària tasca d’equip, tornant ‘boig’ el de Mercedes, que no podia córrer riscos i exposar-se a un accident, però tampoc aconseguia desenganxar-se del mexicà. Gràcies al seu company, Verstappen ha reduït el seu desavantatge de 8 a 2 segons amb el pilot de Mercedes. «Checo és una llegenda», ha dit Max, agraït quan ha arribat al duo de cap. Quedava més de mitja carrera i al box de Red Bull la tensió era màxima.

Sainz, amb opcions de podi, ha intentat esprémer els seus Pirelli, mentre Alonso, que havia sortit onzè i amb els durs, ha escalat provisionalment fins a la quarta posició. Raikkonen ha acomiadat la seva carrera a la Fórmula 1 de la pitjor manera, abandonant per fallada tècnica en el seu gran premi número 350.

Hamilton ha imposat un ritme ‘diabòlic’ i ha tornat a incrementar la seva diferència amb Verstappen (4.8), amb els dubtes dels seus respectius equips respecte a la millor estratègia per abordar el final de carrera. Un ‘virtual safety car’ per incident de Giovinazzi ha propiciat un altre gir dramàtic de guió. Mercedes ha instat Lewis a continuar en pista, mentre que Verstappen ha muntat pneumàtics nous (durs) per intentar atrapar-lo. Quedaven 20 voltes i la diferència entre tots dos era de 17 segons.

Cop d’efecte

«No sé si podré aguantar a aquest ritme fins al final», deia un inquiet Lewis, que assistia amb impotència a la remuntada de Max. El de Mercedes ha entrat a la recta decisiva amb 34 voltes de vida als seus pneumàtics, per 11 del seu rival. El Mundial més intens de la història recent estava a punt de resoldre’s amb mínim marge, amb els dos protagonistes batent-se fins als últims metres. 

Un safety car per accident de Latifi a falta de cinc voltes ha posat la ‘guinda’ final a l’espectacular batalla. Verstappen ha parat per esgotar les seves opcions amb els tous i Hamilton ha seguit en pista amb gomes al límit. El cotxe de seguretat s’ha retirat, permetent una voltes d’autèntic ‘infart’.

«Una bogeria»

Verstappen ha assestat un atac brutal i definitiu davant el qual Lewis no ha pogut reaccionar i el neerlandès s’ha emportat la victòria per davant de l’anglès i d’un Carlos Sainz que ha tornat a pujar al podi, per cinquena vegada. Verstappen s’ha proclamat brillant campió en una temporada històrica. 

Notícies relacionades

«És increïble. He lluitat tota la carrera i aquesta oportunitat a l’última volta... ha sigut una bogeria. Finalment una mica de sort cau del meu costat. Vull agrair el treball de Checo, un grandíssim company. Espero quedar-me en aquest equip la resta de la meva vida», ha dit un emocionat Max. No era per a menys.

Així ho hem explicat en directe