GP DE LA XINA DE F-1

Exhibició de Ricciardo davant els campions a Xangai

El pilot australià ha superat Hamilton, Vettel i Raikkonen després d'una gran maniobra al mur de Red Bull

Hamilton segueix desdibuixat i Vettel acaba superat per Alonso, que, sortint 13è, atrapa un altre setè lloc

rozas42939927 formula one f1   chinese grand prix   shanghai international180415101636

rozas42939927 formula one f1 chinese grand prix shanghai international180415101636 / ALY SONG

4
Es llegeix en minuts
Miguel Martínez

L'any que ve vestirà de vermell. És l'elegit per substituir Kimi Raikkonen a Ferrari. Mentrestant, Daniel Ricciardo perfecciona l'italià que parlaven els seus avis i segueix donant exhibicions, guanyant amb un Red Bull-Renault, un cotxe més lent que el Ferrari i el Mercedes. Ho ha fet en cinc ocasions en els últims quatre anys i ho ha tornat a aconseguir a Xangai el dia que el seu company Max Verstappen s'ha confirmat com un perill a la pista, el primer dia que Lewis Hamilton ha donat mostres de fatiga com a campioníssim, el Gran Premi en què Sebastian Vettel ha acabat avançat per Fernando Alonso.

Gran sortida de Bottas

Tot seguia el guió indicat segons el rendiment a la classificació. O gairebé, perquè Mercedes havia sorprès Ferrari amb l'estratègia. Hamilton i Bottas s'han aturat abans que Vettel i Raikkonen, i el finlandès de Mercedes li ha pres el liderat a Vettel gràcies a una volta de sortida rapidíssima. Bottas estava completant la carrera de la seva vida. Una arrencada fenomenal i, ja al primer revolt, l'havia portat a la segona posició. La fenomenal volta de sortida després del pit stop l'havia col·locat líder. I es veia més fort encara en comparació amb Hamilton. L'anglès està firmant un inici de temporada anodí, com desdibuixat, com si hagués perdut el caràcter que el va portar a sumar quatre títols.

Daniel Ricciardo (Red Bull-Renault) celebra la victòria amb els seus mecànics. / REUTERS / aly song

I tot ha quedat al descobert quan el toc entre els dos Toro Rosso ha fet entrar el cotxe de seguretat. Els dos Ferrari i els dos Mercedes han decidit quedar-se a la pista amb el pneumàtic mitjà i seguir el pla d'una parada. Els Red Bull, en canvi, han entrat a fer una segona parada per muntar pneumàtic tou. Havien aguantat el supertou durant gairebé 20 voltes al primer stint, així que podrien estirar el tou les 20 finals.

El desastre de Verstappen

I així ha sigut. Ricciardo ha avançat Raikkonen, Hamilton i Bottas amb una mestria excepcional. “A vegades només tens una oportunitat i l'has d'aprofitar”, ha dit feliç el pilot australià. Verstappen, en canvi, se n'ha anat a l'herba en el primer intent sobre Hamilton, i després ha envestit Vettel, cosa que ha deixat l'alemany amb el cotxe tocat i l'impetuós holandès amb una sanció de 10 segons. “No ho pot fer, això. Li he dit que s'ha de prendre les coses amb més calma, el seu moment arribarà”, diu Helmut Marko, el seu cap a Red Bull, que li ha explicat al seu noi que ha d'aprendre dels avançaments nets del seu company Ricciardo.

"D'oportunitats com aquesta se'n presenten poques a la vida. L'equip ha fet una feina sensacional i jo no podia fallar a la pista. Havia d'aprofitar aquesta ocasió"

Pilot australià de l'equip Red Bull

No ha sigut el dia de Verstappen ni tampoc de Hamilton. El seu estat d'ànim ha quedat patent a la pista -no ha lluitat com ho sol fer- i també a la ràdio. “Nois, la roda davantera esquerra patirà molt amb aquesta calor. No crec que puguem anar a una parada”, deia l'anglès a la volta de formació. Després ha dubtat molt a la sortida. Ja ho havia fet en les dues primeres carreres de l'any. “Kimi ha sigut molt agressiu”, s'ha disculpat després de sortir perdent en la baralla amb el finlandès per la tercera posició. “Serra les dents”, li ha dit llavors el seu enginyer. Però no s'ha acabat aquí i el tetracampió del món ha recriminat l'estratègia als seus enginyers. “¿Ve algú per darrere amb pneumàtics més tous?”, preguntava a meitat del cotxe de seguretat. “Havíem d'haver canviat els pneumàtics. Us ho vaig dir”, ha insistit com a justificació de la seva mala carrera.

Daniel Ricciardo surt eufòric del seu Red Bull després de guanyar a Xangai. / REUTERS / ALY SONG

Notícies relacionades

No, no ha sigut el dia de Verstappen, ni de Hamilton. Sí que ho ha sigut per a Bottas, però algú millor s'ha emportat la glòria. Daniel Ricciardo gairebé no es va poder classificar dissabte per un canvi en el motor, però “els nois de l'equip han fet una gran feina. També des del mur". "Ha sigut de bojos. He sentit això del cotxe de seguretat al revolt 14 i l'equip ha fet una doble parada sensacional per als dos cotxes", ha recordat Ricciardo.

El consol d'Alonso 

Tampoc ha sigut el dia de Vettel. Tenia la carrera guanyada, però aquesta vegada els estrategs de Mercedes han sigut més llestos, abans que Verstappen l'envestís i acabés avançat per Alonso i gairebé per Carlos Sainz. “Vettel tenia el cotxe fet malbé i estava en clar desavantatge. Tot i així era més ràpid en recta. Així que ho he hagut d'intentar en la frenada, perquè ell s'obria molt amb algun problema a la direcció”, ha explicat Alonso, satisfet amb el seu rendiment però defraudat pel rendiment del cotxe. “Setè una altra vegada. Els diumenges complim, però ens falta velocitat i això ens entristeix una mica perquè no podem donar els resultats que esperàvem”.

Temes:

Automobilisme