LA F-1 NO L'OBLIDA

El secretisme i el silenci segueixen envoltant l'agonia de Schumacher

Tres anys després que el campioníssim alemany patís un gravíssim accident esquiant, ningú coneix l'autèntic abast de les seves lesions

rozas24862362 gra339  jerez de la frontera  c diz   27 01 2014   el equipo161229155859

rozas24862362 gra339 jerez de la frontera c diz 27 01 2014 el equipo161229155859 / Roman Rios

4
Es llegeix en minuts
Miguel Martínez

Fa unes quantes setmanes, la família de Michael Schumacher i la seva mànager i portaveu, Sabine Kehm, van obrir un compte (@Schumacher) sobre l'heptacampió del món a les xarxes socials. El debut van ser unes fotos d'uns entrenaments a Jerez amb Ferrari, el desembre del 2015. Però de la seva salut, de si progressa o no després del seu accident d'esquí ara fa tres anys, ni una sola paraula, cap informació.

El secretisme ha cobert aquests tres anys de convalescència a casa seva a Glend (Suïssa), envoltat d'un exèrcit de personal mèdic i de seguretat, acompanyat pels seus, per la seva família, la seva dona Corine i el seu fill Nick, que la temporada que ve correrà a la F-3 apadrinat per Mercedes. Només uns quants dels seus antics amics el visiten. És el cas de Ross Brawn, amb qui va guanyar els seus set títols a Benetton Ferrari, i amb qui va aixecar l'escuderia Mercedes, que ara domina amb total autoritat la F-1.

"Michael, per descomptat, va contribuir a l'organització i l'estructura que ha aconseguit l'èxit de Mercedes", ha explicat l'enginyer britànic a la CNN aquest dijous. "Va ajudar a crear l'èxit que va tenir a Ferrari i ho va continuar fent a Mercedes".

ELS ELOGIS DEL CAP

Brawn, que va lluitar intrèpidament per fitxar Fernando Alonso el 2008 per a l'equip Mercedes, subratlla la principal qualitat de ¡Schumi¡: "Quan veus un pilot tan entregat com Michael, i tan enfocat a l'èxit, t'arrossega a tu també. Sabies que no podies decebre'l, i tothom remava en la mateixa direcció. Sabies que tenies un pilot tan centrat a aconseguir el màxim, que la gent estava motivada. Michael era un gran motivador per a tots i per millorar-te a tu mateix, crear l'ambient correcte i l'actitud correcta en l'equip. Aquesta va ser una gran lliçó que vaig aprendre de Michael. Veure'l amb els seus coneixements i maduresa, assegut amb un grup d'aerodinamicistes i explicant el que es necessitava, és impagable. Va ser decisiu a l'hora de crear els sistemes que van contribuir a l'èxit que Mercedes té avui".

Brawn creu que Schumahcer també va saber transmetre la seva força i entrega a la seva família. "Aconseguir el que han aconseguit, no només amb Mick, sinó també amb Gina-Maria i els seus cavalls, és una mostra de la força que tenen tots i sobretot Corina”.

ENCARA HI HA ESPERANÇA

Pero Brawn també és absolutament discret a l'hora de parlar de la salut del pilot. Pot ser, fins i tot, que la seva experiència al capdavant dels millors equips de F-1, hagi sigut tinguda en compte per Sabine Kehm per redactar els contractes de confidencialitat, que firmen totes les persones, més de 20 especialistes, que cuiden la salut de l'heptacampió.

“La família ha decidit mantenir la convalescència de Michael en privat i ho he de respectar”, explica Brawn. “Hi ha signes esperançadors i resem cada dia per seguir-ne veient més. Per mi és molt difícil dir més coses i respectar la privacitat de la família. Tot el que m'agradaria dir és que hi ha molta especulació al voltant de l'estat de Michael. La majoria d'aquestes especulacions no són certes i només ens queda resar, esperar que segueixi fent progressos i que un dia el puguem veure recuperat de les seves terribles lesions”.

L'equip mèdic  L'equip mèdic que l'atén, format per 20 especialistes, firmen contractes de confidencialitat per no poder explicar absolutament res

De fet, la família persegueix judicialment qualsevol filtració. Una foto del set vegades campió del món de F-1, Michael Schumacher, estirat al llit de casa seva es va oferir a diverses publicacions per 1,2 milions d'euros, segons la cadena alemanya RTL.

L'assumpte ja està en mans de la justícia alemanya, amb la fiscalia d'Offenburg (Alemanya) havent obert una investigació de l'incident, en què s'hauria violat la privacitat de la família Schumacher a casa seva a Suïssa, on el pilot continua amb la seva llarga recuperació.

ENVOLTAT DE MISTERI

Els 'paparazzi' s'han convertit en un malson rutinari per a la família Schumacher, que només vol que Michael es recuperi i visqui en pau. Per combatre aquesta falta d'informació que alimenta l'interès dels furtius, la família va llançar la iniciativa 'Segueix lluitant' i va obrir comptes a les xarxes socials.

"La salut de Michael no és un assumpte públic", insisteix Kehm, que ja se les ha tingut amb el fotògraf que es va disfressar de sacerdot per entrar a l'habitació de l'hospital, de la persona que va robar els informes mèdics i es va acabar suïcidant.

Ross Brawn

AMIC ÍNTIM DE MICHAEL SCHUMACER

"No puc dir res, però hi ha signes esperançadors. Resem cada dia perquè aquests signes augmentin. Hi ha massa especulacions falses sobre el seu estat, però no diré res més"

Ja han quedat enrere la curiositat per la filmació de la càmera que l'alemany portava al seu casc, de la d'altres aficionats que, en aquell moment, baixaven per les pistes de l'estació francesa de Meribel, on 'Shumi' tenia una luxosa i coqueta cabanya.

No hi va haver res d'especialment estrany en el fet que Michael creués la pista Chamois a la Biche, en una zona aparentment fàcil, sense perill. Pero una pedra tapada per la neu va frenar bruscament el seu pas —la fiscalia va determinar per les pel·lícules que baixava a molt baixa velocitat— i 'Schumi' va acabar picant del cap contra una altra roca, un desenllaç tan desafortunat com fatal, sense més culpables que la mala sort.

L'OPINIÓ D'ALONSO

Notícies relacionades

Todo això ha quedat enrere. Ara és temps de recordar qui era Michael, que la seva carrera, en la seva lluita pels títols, va tenir dos grans rivals, Mika Hakkinen Fernando Alonso. En un repàs a la seva trajectòria, Alonso determina que la del 2012 ha sigut, fins ara, la seva milloor temporada en F-1, i que la del 2006, la del seu segon títol, va ser la més difícil, perquè s'enfrontava, cara a cara, al millor de la història.

“Quan els Bridgestones d'aquell any tenien un bon rendiment, ell sempre estava en la lluita per la victòria”, va dir sobre Schumacher. “Fins i tot quan Michelin tenia un avantatge, ell era allà. Així que, el cap de setmana, jo estava pensant a anotar molts més punts que ell. D'entre tots els pilots que he lluitat, ell va ser l'únic capaç de fer això”.