MUNDIAL DE MOTOGP

Honda abraça Márquez com el seu gran salvador

  • La reaparició, a Misano, del vuit vegades campió del món ha suposat una injecció de moral i optimisme vertiginosa per a la fàbrica japonesa, que treballa sense parar perquè Márquez tingui una moto competitiva el 2023

Honda abraça Márquez com el seu gran salvador

ALEJANDRO CERESUELA

3
Es llegeix en minuts
Emilio Pérez de Rozas
Emilio Pérez de Rozas

Periodista

ver +

Ha sigut tornar Marc Márquez i canviar-los la cara a tots, no només a l’equip Repsol Honda, sinó també als enginyers del departament de competició HRC. Reaparèixer Márquez i aparèixer, en el GP d’Àustria –on Marc només va anar d’observador–, els grans caps Shinichi Kokubu i Tetsuhiro Kuwata per dir al seu vuit vegades campió del món que farien el que ell els demanés per sortir del clot. Viatjar Márquez a Motegi, per córrer el Gran Premi del Japó, i aparèixer en el seu boxe el tot poderós president d’Honda, Toshihiro Mibe, per dir-li que confien cegament en ell per tornar a mostrar el seu talent.

L’únic que compta

I és que Márquez és l’únic capaç de pilotar i evolucionar l’RC213V, fins i tot la dolenta, com la d’aquest any. És veritat, com es queixen els altres pilots oficials, especialment Pol Espargaró i Alex Márquez, que a ells no els fan ni cas. Tan poc cas els fan que ja han firmat per Ducati i KTM, respectivament, per córrer, el 2023, amb aquestes marques. «He tingut la sensació durant tot el temps que no ha estat Marc que o se’ns escoltava poc o no se’ns escoltava. I va ser aparèixer Marc en el test de Misano i que tot Honda es posés a treballar per a ell. Crec que Honda ha viscut en estat de xoc mentre no ha tingut el Marc», va confessar ‘Polyccio’ recentment a Motorbike Magazine.

Els altres pilots es poden queixar, d’acord, però el cert és que Márquez, malgrat perdre’s sis grans premis, continua sent el que més punts ha sumat: 34 més que el seu germà, 35 més que ‘Polyccio’ i 38 més que Nakagami. És lògic i normal que Honda només pensi en Marc. Per això van encarregar un nou basculant d’alumini a Kalex tot just reaparèixer Marc; per això li van portar una aerodinàmica nova a Misano perquè la provés només Marc; per això li han muntat uns alerons a la cua de la moto a Phillip Island... i per això Márquez els va premiar amb la ‘pole’ a Motegi, la casa d’Honda, i avui ha aconseguit la primera fila a Phillip Island, a només 13 mil·lèsimes del segon, d’un vertiginós Jorge Martín (Ducati).

«Honda ha viscut en xoc sense Márquez. Fins que no va aparèixer Marc, a Misano, no es van posar a treballar»

Pol Espargaró / Pilot de l’equip Repsol Honda

Márquez és un prodigi de pilot i l’únic capaç de, en plena recuperació de la seva quarta operació al braç, húmer i espatlla dreta, lluitar amb els de davant, passar-se tot el divendres provant coses noves per a l’Honda de l’any que ve, utilitzar només l’assaig de dissabte per preparar la carrera i, en la ‘quali’ australiana, ser el segon millor. Això és inimaginable en cap altre pilot després de dos anys de viacrucis i quatre operacions a sobre, amb les rehabilitacions interminables.

L’important és el 2023

Notícies relacionades

«Sé que la gent espera que aconsegueixi un podi i fins i tot una victòria abans que acabi aquest Mundial, però el meu programa no és aquest, no», explica el pilot de Cervera (Lleida) a El Periódico. «Si es donen totes les circumstàncies, que en són moltes, intentaré no desaprofitar l’ocasió que es presenti a Austràlia, Malàisia o València, però l’important és treballar per al 2023, tant físicament com tècnicament. La moto que ha de volar és la del 2023 i jo he d’estar bé físicament, al màxim. Aquest és l’objectiu d’aquest any».

Márquez reconeix que comença a estar ja a prop dels millors i això l’anima, no per guanyar sinó positivament de cara a la recuperació total. «Fer bons cronos, bones carreres, significa que la recuperació va per bon camí. Ja no tinc limitacions. Ja puc entrenar normal i fins i tot protagonitzo, com avui, ‘salvades’ de les d’abans. ‘Salvades’ en les quals tot el cos, també el braç dret, va reaccionar de la manera adequada, com el 2019».