LA PREGUNTA ENCARA SENSE RESPOSTA

El pàdoc de MotoGP es pregunta: ¿quan es retirarà Rossi?

El 'Doctor' ha complert la seva desena temporada perseguint el seu anhelat desè títol mundial, protagonitzant la pitjor ratxa de la seva exitosa carrera

Vale, que està tapant a Yamaha la progressió del 'rookie' Quartararo, suma ja 46 grans premis sense guanyar, des del GP d'Holanda-2017

rozas51137955 reportaje valentino rossi valentino rossi foto  jes s robled191201215827

rozas51137955 reportaje valentino rossi valentino rossi foto jes s robled191201215827 / Jesus Robledo Blanco

6
Es llegeix en minuts
Emilio Pérez de Rozas
Emilio Pérez de Rozas

Periodista

ver +

«Ens hauríem de preocupar. I molt. Els últims anys, pilots d’una generació tremenda se n’estan anant cap a casa. Em sembla preocupant perquè són pilots d’un nivell altíssim. En pocs anys, n’hem perdut tres i, si us hi fixeu, no són tan fàcils de reemplaçar».

Fa poques setmanes, quan el pentacampió mallorquí Jorge Lorenzo, anunciava, a València, als 32 anys, la seva jubilació com a pilot de MotoGPAlberto Puig, el director esportiu que li va donar l’oportunitat de córrer per a l’equip Repsol Honda, a més d’agrair-li la seva generositat «i l’immens cor que té», va afegir el seu nom als de Dani Pedrosa, que se’n va anar als 33 anys, i l’australià Casey Stoner, que es va jubilar amb 26. Lorenzo se n’ha anat fart de fer-se mal; Pedrosa, perquè creia haver complert el seu cicle i Stoner «perquè ja no em diverteixo i no m’agrada la vida del pàdoc». Bé, i a més perquè l’Adriana, la seva parella, acabava de donar-li una filla preciosa, l’Alessandra.

Les raons d’una crisi

Cap dels tres tenia els 40 anys de l’italiàValentino Rossi. Bé, gairebé 41, ja que els complirà el pròxim 16 de febrer. Cap tenia nou títols mundials. Cap havia guanyat 115 grans premis. Cap havia sumat 234 podis en les 402 carreres que ha corregut el ‘Doctor’. I per descomptat cap posseeix la fortuna, el carisma, la posició privilegiada que Vale ostenta al pàdoc i en el negoci de MotoGP. I cap dels tres, és cert, arrossegava els milions de fans que arrossega Rossi.

Però, sí, tothom, acabada la temporada n. 24 de Rossi al Mundial, es pregunta quan es rendirà Valentino, quan deixarà que un jove, per exemple el fabulós ‘rookie’ de Yamaha, el francèsFabio Quartararo, ocupi el seu lloc a l’equip oficial de la firma dels diapasons. Quan es cansarà de no guanyar: acumula 46 grans premis sense fer-ho, des d’Holanda-2017. Quan es cansarà de perseguir el seu somni: aquest any n’ha fet 10 que busca el seu 10è títol mundial. Quan es cansarà de quedar a 246 punts, és a dir, ¡10 victòries! (250 punts) del millor, de Marc Márquez.

El veterà italià Valentino Rossi es posa el casc a la graella del GP de Malàisia. / JESÚS ROBLEDO

Rossi té respostes (personals, que no públiques) per a totes aquestes qüestions. Està en forma. Encara es diverteix corrent. No s’ha fet mal. O molt mal. Té un autèntic negoci de mercadotècnia al seu voltant de desenes de milions d’euros (tant amb la seva marca personal com fabricant peces per a la resta de pilots). Ha creat la millor escola de pilots del món. Els japonesos de Yamaha mengen de la seva mà i mai li diran que es jubili, ja que venen moltes motos gràcies a ell. El responsable de l’equip Monster Yamaha, el britànic Lin Jarvis, és gairebé un empleat més seu. I manté a la ‘tribù dei chihuahua’, amics, assistents, entrenadors i empleats a sou seu i al seu servei. ¿Per què s’hauria de jubilar?

«No acabo d’acostumar-me a veure Valentino lluitant per la vuitena plaça. En la meva època, sortia 11è i guanyava»

Jeremy Burgess

Tècnic de Valetino Rossi quan guanyava títols mundials

La tesi més estesa al pàdoc és perquè ja no tornarà a guanyar, ni grans premis ni títols. Perquè ja ha passat el seu temps. Perquè, a Yamaha, ja hi ha tres pilots més ràpids que ell: Maverick Viñales, el mateix ‘Diable’ Quartararo i Franco Morbidelli. Perquè està tapant la progressió del seu possible hereu a Yamaha. I perquè, tot i que ell continuï fent canvis en el seu equip (aquest any ha jubilat el seu tècnic Silvano Galbusera, substituint-lo pel català David Muñoz), el problema és que ja no és tan veloç com era. «No acabo d’acostumar-me a veure’l lluitant per la vuitena plaça», va dir recentment el seu antic tècnic,l’australià Jeremy Burgess, a ‘La Gazzetta dello Sport’. «En la meva època, sortia l’11è, com va passar a Alemanya-2006, i guanyava».

El dia que es va retirar Agostini

Rossi parla aquests dies que «el problema no és la moral, el cervell, el cap, la ment, el problema són els resultats». I, sí, malgrat que els seus rivals tenen 25 (Morbidelli), 24 (Viñales) i 20 anys (Quartararo), a ell no l’inquieta aquesta situació perquè se sap un ésser superior tant a Yamaha com al Mundial. «És evident que, atesa la seva trajectòria, Valentino s’ha guanyat el dret a decidir sobre el seu futur, quan i com se n’anirà.Jo, per exemple, després de tantes victòries i títols quan vaig començar a perdre, a passar desapercebut, a sentir dir la gent que estava acabat, vaig pensar que m’humiliaven i me’n vaig anar»,confessa el mític Giacomo Agostini, 15 vegades campió del món.

Peu de foto / AUTOR FOTO (FONT)

«Jo crec que Valentino s’hauria d’haver retirat ja, no té massa sentit que, després de tot el que ha guanyat i el que ha significat per al motociclisme, segueixi en actiu», assenyala Marco Lucchinelli, campió del món de 500cc, amb Suzuki, el 1981. «Jo l’únic que dic és que continuo tenint una gran admiració per algú que ha fet tot el que ha fet Vale i, a sobre, continua aixecant-se cada matí amb ganes de córrer. És més, ¡tant de bo! jo pugui arribar als 40 amb aquestes ganes de viure i córrer», assenyala Marc Márquez.

«Després de guanyar tant, tant, quan vaig començar a perdre i la gent va començar a dir que estava acabat, me’n vaig anar»

Giacomo Agostini

Piloto italià rècord en títols mundials amb 15

És evident que Rossi està esperant com és la Yamaha M1 del 2020. Sens dubte, el prototip que ha provat «encara no té la potència de motor, empenta, acceleració i velocitat que ens permeti lluitar amb Honda i Ducati», diu. Si la moto li agrada i ell se sent competitiu, el ‘Doctor’ es plantejarà, en el primer terç de Mundial, renovar dos anys més per Monster Yamaha, altrament complirà l’any que li queda de contracte i cedirà el seu lloc en el ‘team’ oficial a Quartararo. És clar que, potser, en aquest instant Yamaha haurà de buscar un altre company per al ‘Diable’, ja que tot sembla indicar que Viñales, fart que la firma dels diapasons només pensi en Rossi, fitxarà per Ducati per al 2021-2022.

Notícies relacionades

Burgess, una de les persones que més i millor coneix Vale, ha sigut molt clar. «Penso en què devia pensarMichael Schumacher. O en què pensaRoger Federer. La pregunta que s’ha de fer Valentino és molt senzilla: ¿Creus que pots pilotar com pilotaves el 2008 quan vas guanyar Stoner a Laguna Seca?»

La resposta és «no». I Rossi ho sap, però avui correrà els 100 quilòmetres al seu ranxo de Tavullia, la setmana que ve s’enfrontarà a València aLewis Hamiltonamb la seva Yamaha i amb el Mercedes F-1 i, la següent, competirà amb un Ferrari GT3 Monster, fet a mida, a les 8 Hores d’Abu Dhabi. Si tens la llet gratis, quina necessitat tens de comprar-te la vaca.