EL GP DEL JAPÓ DE MOTOGP

Márquez falla en la 'pole' però arrenca davant de 'Dovi' i Viñales a Motegi

La graella la lideraran dos pilots 'satèl·lits', Zarco i Petrucci, i el tricampió català de MotoGP

Dovizioso creu que té ritme per lluitar amb el líder, però Viñales resarà perquè no segueixi plovent

rozas40529292 kma01  motegi  japan   14 10 2017   spanish motogp rider mar171014090354

rozas40529292 kma01 motegi japan 14 10 2017 spanish motogp rider mar171014090354 / KIMIMASA MAYAMA

4
Es llegeix en minuts
Emilio Pérez de Rozas
Emilio Pérez de Rozas

Periodista

ver +

Després de dominar, durant tot el cap de setmana, els entrenaments del Gran Premi del Japó, que es disputa demà al circuit de Motegi (07.00 hores, Movistar MotoGP i Vodafone), Marc Márquez (Honda), líder del Mundial amb 16 punts més que l'italià Andrea Dovizioso (Ducati) i 28 més que el també català Maverick Viñales (Yamaha), ha estat experimentant en l'entrenament que decidia la formació de la graella i per poc li costa la primera fila, ja que, després d'aconseguir un gran temps amb pneumàtics d'aigua sobre una pista mullada, el ‘nen de Cervera’ va muntar el pneumàtic de sec per al seu segon intent al saber que Valentino Rossi (Yamaha) també l'havia provat. I va fallar.

Assegurada la primera fila, va fer la sensació que Márquez experimentava amb pneumàtic sec sobre pista humida de cara a la carrera de demà

Va fallar, ja que el van superar el francès Johan Zarco (Yamaha, 1.53.469 minuts), que va aconseguir la ‘pole position’ davant de l'italià Danilo Petrucci (Ducati), segon. És clar que hi ha qui creu que Márquez ha utilitzat aquests últims minuts per saber com es comportava el pneumàtic de sec sobre una pista mig mullada, humida, situació que es podria donar, perfectament, demà a la carrera, ja que l'home del temps insisteix que plourà.

Márquez fa experiments

Márquez, que no havia pogut provar la goma de sec (com la resta de pilots) en tot el cap de setmana, va voler saber com es comportava en unes condicions que poden ser decisives demà: pneumàtic llis sobre pista humida, lleugerament mullada. Perquè la carrera demà podria arrencar amb pluja, la pista anar-se assecant fins que algú ¡sempre és Márquez! s'arrisqui a muntar els pneumàtics llisos, de sec, per guanyar fent equilibris sobre l'asfalt humit, relliscós.

“Potser va ser un error, potser, sí, canviar els pneumàtics d'aigua pels de sec. He perdut la ‘pole position’, sí, en un dels pocs circuits que em falten, però hem après algunes coses importants per a la carrera”, va assenyalar Márquez al baixar de la moto al corralet, que va compartir amb Zarco (“aquestes són les condicions que més m'agraden: mullat però assecant-se”) i Petrucci, que va reconèixer que estava una mica feble per a les 24 voltes de carrera “ja que la setmana passada no em vaig poder alimentar bé”. Márquez també va reconèixer que tenir ‘Dovi’ a la tercera fila i Viñales a la cinquena li permet respirar tranquil, “ja que podré controlar la sortida amb menys pressió”.

Johan Zarco (Yamaha), durant la volta que li va proporcionar la 'pole' a Motegi (Japó) / AP-SHIZUO KAMBAYASHI

La jornada va ser, sens dubte, molt sorprenent. Márquez, que va arrasar, superant per gairebé un segon i mig tots els seus adversaris en l'entrenament denominat FP4, aquell en què es proven les motos amb la configuració de la carrera, sembla molt segur de les seves possibilitats i, potser per això, va jugar en l'assaig de la ‘pole’. "Em veig bé, fort, en qualsevol condicions de carrera, però està tot molt ajustat i, a més, molt perillós si segueix plovent".

Les sorpreses van seguir quan dues motos ‘satèl·lits’, és a dir, no ‘pota negra’, d'equips no oficials, la Yamaha de Zarco, pertanyent al Monster Tech3 francès, i la Ducati de ‘Petrux’ del ‘team’ OCTO Pramac italià es van col·locar en els dos primers llocs aprofitant la badada de Márquez, la ineficàcia de les Yamaha oficials de Valentino Rossi, que arrencarà des de l'últim lloc de la quarta fila (12è), i Viñales, que va quedar relegat, ja abans de l'assaig definitiu de la ‘pole’, a la 14a plaça.

"Aquesta Yamaha no va, de cap manera, en aigua, així que només em queda resar perquè deixi de ploure i la carrera es disputi en sec, si no estic perdut".

Maverick Viñales

Pilot de Movistar Yamaha i candidat al títol de MotoGP

Notícies relacionades

És evident que de cara a la lluita pel títol, el cap de setmana està resultant excel·lent per a Márquez (tot i la seva caiguda número 23), bo per a ‘Dovi’ i desastrós per a Viñales, que demà es podria acomiadar d'aquesta lluita o quedar ja molt relegat, sobretot si el GP es desenvolupa amb la pista mullada o sota la pluja. Márquez és un peix a la pista mullada “encara que prefereixo córrer en sec” i ‘Dovi’ sembla defensar-se aquí, a Motegi (Japó), millor que en qualsevol altre circuit. Malgrat tot, Márquez encara veu “molt perillós” Lorenzo i l'inquieta, encara que sigui company d'equip i marca, Pedrosa, que encara pot, matemàticament, ser campió, sobretot si guanya aquí.

La preocupació de Viñales

“Jo soc més fort com més aigua hi ha a la pista, així que espero que demà plogui més que avui”, va reconèixer Dovizioso, que assegura que està preparat, “molt preparat”, per a la primera de les tres batalles consecutives amb Márquez i Viñales. Qui no ho està és Viñales, que acaba de confessar que “l'únic que em queda és resar perquè no segueixi plovent i, en sec, poder plantar cara. Si plou, si fa txiri-miri, si la pista està mullada o humida, no hi tinc res a fer. Perdre els mínims punts possibles i viatjar a Austràlia a buscar la victòria. No hi ha més remei. La nostra Yamaha, l'oficial, la de ‘Vale’ i la meva, no va en aigua, no hi ha anat en tot l'any i no solucionarem en un cap de setmana el que no hem sigut capaços, tots ¡i mira que hi ha gent implicada i treballant!, en tota una temporada”.