Marc Márquez sí que pot

El pàdoc de MotoGP veu possible, si el respecten les lesions, que el 'nen de Cervera', 14 anys més jove que Rossi, arribi a les marques del 'Doctor' «Si Ho aconsegueix, tindrà més mèrit que Valentino», diu Aleix Espargaró

zentauroepp38301782 jerez  5 de mayo 2017 marc m rquez  honda   pilotando como p170505192000

zentauroepp38301782 jerez 5 de mayo 2017 marc m rquez honda pilotando como p170505192000

3
Es llegeix en minuts
EMILIO PÉREZ DE ROZAS

Cert, són 351 grans premis contra 153. Nou títols mundials contra cinc. També 114 triomfs davant 56 victòries i 224 podis contra 91 caixons. Però, mirin, ja són 64 poles positions davant del rècord mundial de 67 vegades encapçalant la graella de sortida. Però, sobretot, no ho oblidem, perquè és el més important per al divertimento que els plantegem: Valentino Rossi té 38 anys i Marc Márquez, només 24. Si el mític Giacomo Agostini, vencedor de 15 títols i 122 grans premis, encara tem que el Doctor l'atrapi, és evident que Vale pot pensar que el nen de Cervera, a qui tots consideren el millor, pugui, si segueix a aquest ritme, les lesions el respecten i estira la seva il·lusió 14 anys més, millorar el seu extraordinari palmarès.

«A veure, això són paraules majors», diu Márquez, relaxat al circuit de Jerez. «És evident que la meva idea és seguir corrent fins que el cos aguanti. Però, ¡atenció!, una altra cosa és arribar a l'edat de Valentino ¡38 anys! al nivell que està ell, entrant a Jerez com a líder del Mundial. Això és admirable i té molt, molt de mèrit. Jo sempre he dit que mentre tingui motivació, mentalitat guanyadora, ganes d'anar en moto i em diverteixi, seguiré en això. Si et respecten les lesions i tens il·lusió, pots córrer fins als 40 anys».

Márquez acaba d'estrenar, a Jerez, un camió vivenda impressionant, dissenyat exclusivament per a ell, el seu germà i la seva família. Una inversió que, evidentment, sembla que s'ha fet pensant a seguir al pàdoc, com a mínim, deu anys més. «Per mi, el Marc és el pilot més talentós amb què he treballat», diu Livio Suppo, un dels seus caps al team Repsol-Honda.

Divertir-se corrent

«Té un pilotatge molt agressiu, és tremendament competitiu i té la mateixa virtut que té Vale i que els fa immensos a tots dos: disfruten de la seva professió, es diverteixen corrent. Cosa, per exemple, que no li succeïa a l'extraordinari Casey Stoner, que va tenir una carrera brillant, però molt curta. ¿Per què?, perquè no li agradaven les motos», afegeix Suppo, que, com tots, és incapaç de «llegir el futur», però sí afirma que «si hi ha algú capaç d'arribar a les cotes de Rossi, aquest és Marc Márquez».

Rossi, a qui Carmelo Ezpeleta, màxim responsable del Mundial, acaba d'estendre una alfombra vermella per facilitar-li la vida al campionat, al pàdoc, «perquè faci el que vulgui quan es retiri, si és que decideix retirar-se l'any que ve, com si vol tenir un equip de MotoGP o ser president de la Federació Internacional de Motociclisme», solament té cap i cos per seguir corrent. «Em queda un any més de contracte amb Yamaha i, a mitjans del 2018, parlaré amb Yamaha i decidirem», assenyala Rossi. «¿Propietari d'un team de MotoGP?, no, no, vull seguir amb els joves de Moto3 i Moto2. ¿President de la FIM?, no m'agrada aquest estil de vida, no». El cert és que Rossi fa set anys (aquest seria el vuitè) que no guanya un títol mundial. I a ell, per sobre de tot, li agrada guanyar.

«Jo vaig a la pista en cada sessió i, quan veig el Marc, disfruto un munt i estic convençut que podria aconseguir tot el que es proposés», explica el nord-americà, gairebé català, Randy Mamola, quatre vegades subcampió del món de 500cc. «Només has de veure aquesta fotografia, aquesta eloqüent imatge (la que il·lustra aquest reportatge) i comprovar que porta l'Honda, en pla bèstia, amb un estil tremendament agressiu. I això, Déu no ho vulgui, té el seu risc. Però sí, el veig arribant a les marques de Rossi, el rendiment del qual em sembla admirable, prodigiós, únic».

Guanyar ara és més difícil

Notícies relacionades

Els dos més grans campions de tots els temps, Agostini i Ángel Nieto, posseïdor de 12+1 títols, coincideixen amb Mamola. «El Marc pot sumar les xifres de Valentino, ¡és clar que sí», assenyala Ago«Ara té 56 victòries. A cinc per temporada, el superaria, i Márquez, els darrers set anys, ha obtingut, pel cap baix, aquests cinc triomfs, o més»«El Marc és molt llest, molt valent, molt ràpid i no cometrà l'error de Rossi, que va tenir dos anys en blanc per entestar-se a guanyar amb Ducati. I, a més, ara es corren 18 grans premis per temporada», afegeix Nieto, col·lega d'Agostini.

Aleix Espargaró, de 27 anys, pilot d'Aprilia, completa el debat amb una sentència molt encertada. «Estic convençut que, si s'ho proposa i, és clar, el respecten les lesions, ho aconseguirà. I, a més a més, quan ho aconsegueixi, les seves conquistes tindran molt més mèrit que les de Valentino, perquè ara, tant tecnològicament com esportivament, la categoria reina és moltíssim més dura i competitiva, i costa molt més guanyar que en la primera època de Rossi».