Sexualitat i societat

¿Homosexualitat o homosexoafectivitat?

¿Per què algú és homosexual? ¿Ho és, només, perquè vol tenir relacions sexuals amb algú del mateix sexe? No. Vegem què fa que una persona sigui gai o lesbiana

Una parella es besa.

Una parella es besa.

2
Es llegeix en minuts
Elena Crespi Asensio
Elena Crespi Asensio

Psicòloga especialitzada en sexualitat.

ver +

El meu amic i company Gabriel J. Martín (psicòleg especialitzat en psicologia de l'homosexualitat) ha creat una terminologia més clara per poder referir-se a les persones homosexuals: l'homosexoafectivitat. I la idea de crear una nova paraula per definir l'homosexualitat està relacionada amb la confusió que hi pot haver sobre les persones homosexuals.

Aclarim confusions, llavors. No sé què respondríeu si us preguntés 'què és ser homosexual', però val la pena aclarir que una persona homosexual no és la que té relacions sexuals amb algú del mateix sexe. Una persona homosexual és qui sent atracció i s'enamora d'algú del mateix sexe. I aquí és on es barreja la part afectiva. El que passa és que si una persona se sent atreta i s'enamora d'algú del mateix sexe, hi voldrà tenir relacions sexuals. Això és el que fa que una persona sigui homosexual. Hi ha qui pot tenir relacions sexuals amb algú del mateix sexe sense ser homosexual. Per tant, és la part afectiva la que marca l'orientació sexual. Per això, Gabriel ha creat la paraula homosexoafectivitat, per no oblidar-nos que la part afectiva és molt important per poder saber quina orientació sexual té una persona.

No és amb qui te'n vas al llit, sinó a qui estimes el que et fa heterosexual o homosexual

Són moltes les persones que solen relacionar l'homosexualitat amb el sexe i pensen en una persona gai o lesbiana com algú promiscu i que només pensa en el sexe. I no podem reduir les persones homosexuals a això. En realitat, l'homosexualitat està vinculada a l'amor (i al sexe també, evidentment, però vinculat a la part afectiva). Com diu el meu amic Gabi... "Dir que els gais som 'l'ambient' és com dir que els heterosexuals són el 'botellon', les discoteques dels polígons i els puticlubs”. No podem ser reduccionistes.

Podem fer la mateixa comparació amb les persones heterosexuals. ¿Per què una persona heterosexual és heterosexual? Sembla que veiem més fàcil que algú que és heterosexual ho sigui perquè desitja tenir parella, pot estimar-la, desitja tenir una relació més o menys estable en algun moment de la seva vida amb algú del sexe oposat, potser es pugui plantejar la maternitat o la paternitat amb aquella persona, hi vulgui tenir relacions sexuals, vulgui passar bons moments i ajudar aquella persona en els moments dolents, etcètera.

¿I les persones homosexuals? ¿Que no poden desitjar el mateix? Doncs és clar que poden. Els gais i les lesbianes també desitgen tenir parella, també desitgen tenir fills i ser pares o mares i viure aquesta maternitat o paternitat amb la seva parella, desitgen ser feliços amb la persona estimada, riure amb ella en els moments bons i donar-li un cop de mà en els moments no tan bons...

Les dues orientacions sexuals porten al mateix lloc... (si em permeteu que em posi una mica tendra) a l'amor, totes dues porten a l'amor i a la recerca de la felicitat personal.

Notícies relacionades

A vegades ens entestem a voler semblar molt diferents quan som bastant semblants, ¿no us sembla?

www.iesp.cat - www.interpersonal.cat