Conflicte enquistat

La comunitat Al Huda de Mollet recupera les claus del seu local després de tenir-lo més de vuit anys precintat

  • «El següent pas és obtenir la llicència com a centre cultural», remarca el president de l’entitat, Ahmed Balgohouch

  • El TSJC va instar la comunitat a finals de gener a posar fi als ‘escraches’ que havien protagonitzat davant el domicili de l’alcalde, Josep Monràs

La comunitat Al Huda de Mollet recupera les claus del seu local després de tenir-lo més de vuit anys precintat

GSV

3
Es llegeix en minuts
Àlex Rebollo
Àlex Rebollo

Periodista

ver +

La Comunitat Islàmica Al Huda de Mollet del Vallès (Vallès Oriental) va recuperar aquest dimarts, 8 de febrer, les claus del seu local al carrer Badalona de la localitat vallesana, un espai que feia més de vuit anys que estava precintat i que l’entitat va adquirir en el seu moment amb la intenció d’instal·lar un centre de culte. «Van sol·licitar les claus per escrit el dia 1 de febrer i s’ha realitzat tot el procés, i se’ls ha tornat en data 8 de febrer», assenyalen des de l’Ajuntament de Mollet. La Policia Municipal de Mollet va precintar l’espai el 2013 després de detectar que la comunitat estava portant a terme unes obres sense la llicència.

Ahmed Balgohouch, president de la comunitat Al Huda, explica que fa unes setmanes van sentir l’alcalde Josep Monràs a la ràdio dir que per recuperar les claus havien de presentar una instància en el consistori on es justifiqués també que la comunitat era la propietària del local i que així ho van fer. «El següent pas és obtenir la llicència com a centre cultural», destaca Balgohouch.

El president d’Al Huda apunta també a aquest diari que ara han començat amb les tasques de neteja i manteniment del local, que feia més de vuit anys que acumulava pols. Però Balgohouch comenta que no és només pols el que s’han trobat, també hi havia unes «catorze o quinze potes de porc» que algú havia introduït per les reixes del local. Ahmed Balgohouch treu importància a aquest succés i explica que es tracta d’un veí que «cada mes i mig o així tira una pota. És un home una mica gran...».

Vuit anys fins a recuperar les claus

Després que el 2012 l’entitat decidís canviar el seu lloc de pregària, que encara manté al carrer Sant Ramon. Després d’això, l’entitat va comprar un local a l’avinguda Badalona, a uns 100 metres de l’espai de Sant Ramon, per un valor d’uns 580.000 euros i amb la idea de tenir una mesquita amb més capacitat, centre de culte que mai ha arribat a estar actiu.

Des del 2013, el govern que dirigeix Monràs ha insistit que des del primer moment que van plantejar comprar el local de l’avinguda Badalona, l’Ajuntament els va informar que «la normativa urbanística no permetia obrir-hi un centre de culte».

Així, al no poder d’obtenir permís per fer un ús religiós del local, Al Huda va sol·licitar el 2015 una llicència d’obres al consistori per desenvolupar en l’espai activitats educatives i culturals al nou local i mantenir les activitats religioses a l’antiga mesquita, però des del consistori remarquen que «l’Ajuntament va recórrer a la justícia perquè, mentre deien això i presentaven documentació, a la xarxes socials deien [Al Huda] que seria la nova mesquita».

Protestes

La Comunitat Islàmica Al Huda ha protagonitzat reiterades protestes contra l’Ajuntament de Mollet del Vallès i, concretament, contra l’alcalde, Josep Monràs, al llarg dels últims anys. Recentment, havia portat a terme una sèrie d’‘escraches’ davant el domicili de l’alcalde molletà a què el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) va instar a posar fi, tot i que abans de la resolució del tribunal la mateixa entitat ja havia anunciat un descans en les seves protestes.

El president de la Comunitat Al Huda comenta que, una vegada acabin amb les tasques de neteja i manteniment, tenen previst tornar a iniciar el diàleg amb l’ajuntament perquè, aquesta vegada sí, els atorgui llicència com a centre sociocultural. En declaracions a SomMollet, la regidora de Disciplina Urbanística de Mollet, Mireia Dionisio, recorda que, en el dia d’avui, l’entitat no té llicències i, per tant, «no es pot realitzar cap activitat». No obstant, Dionisio reconeix també que s’està parlant «per trobar una solució» satisfactòria per a les dues parts.

Notícies relacionades

«Espero que ara no hi hagi pegues, abans no ens deixaven ni entrar al local», apunta Ahmed Balgohouch, qui també adverteix que si les converses no fructifiquen «tornarem al carrer».

Més notícies de Mollet a l’edició local d’EL PERIÓDICO