Conflicte enquistat

El TSJC posa fre als ‘escraches’ de la comunitat Al Huda a la casa de l’alcalde de Mollet

  • Els insta a buscar un nou emplaçament per a les seves protestes, que busquen la reobertura d’un local que fa gairebé una dècada que està precintat

  • El jutge entén que el dret dels manifestants «no resulta afectat», al no incidir el canvi en l’efectiva celebració de la reunió, ni en els dies i durada

El TSJC posa fre als ‘escraches’ de la comunitat Al Huda a la casa de l’alcalde de Mollet

Ayuntamiento de Mollet

4
Es llegeix en minuts
Àlex Rebollo
Àlex Rebollo

Periodista

ver +

El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha instat la comunitat Al Huda de Mollet del Vallès (Vallès Oriental) a posar fi als ‘escraches’ que s’han succeït els divendres, i alguns diumenges, de l’últim mes davant la casa de l’alcalde de la localitat, Josep Monràs, on arribaven a reunir-se centenars de persones. D’aquesta manera, el tribunal insta Al Huda a buscar un nou emplaçament on portar a terme les seves protestes, que tenen per objecte la reobertura d’un local que l’entitat va comprar el 2013 i que des d’aleshores està precintat pel consistori.

La resolució arriba després que l’Ajuntament presentés un contenciós administratiu davant el TSJC per canviar l’emplaçament de les concentracions que aquesta associació estava fent davant el domicili de l’alcalde de Mollet. El magistrat estima així la mesura sol·licitada per l’Ajuntament «acordant la modificació del lloc de celebració».

El magistrat ha pres la decisió entenent que el dret dels manifestants «no resulta afectat en el seu nucli essencial», al no incidir el canvi d’ubicació en l’efectiva celebració de la reunió, ni en els dies, hores i durada. A més, s’estima que cal respectar «la privacitat i la intimitat dels veïns i veïnes».

Prèviament, des de la Comunitat Islàmica Al Huda de Mollet ja havien anunciat una aturada en les seves protestes davant la vivenda de l’alcalde per als pròxims divendres 28 de gener i diumenge 30 de gener, tot i que tenien intenció de reprendre-les al febrer. Segons un comunicat publicat per l’entitat, el motiu de l’aturada es devia a «motius de descans veïnal» després d’encadenar «quatre setmanes seguides al mateix lloc». «No volem causar molèsties seguides i més en cap de setmana a tercers innocents», segueix el text abans de demanar disculpes als veïns de la zona.

Josep Monràs ha afirmat: «Estic satisfet amb la decisió de la Justícia, que, una vegada més, ha donat la raó als arguments que l’Ajuntament sempre ha explicat, i torno a lamentar el silenci del conseller d’Interior». Pel seu informe, preguntat per la resolució del TSJC, el president de la comunitat islàmica molletenca, Ahmed Balghouch, assenyala que «si l’ordre judicial ens diu que allà no es pot fer, buscarem un altre lloc [on protestar]. Sempre dins de la llei».

Conflicte enquistat

El conflicte entre la Comunitat Islàmica Al Huda, que fa més de 25 anys que és a la ciutat, i l’Ajuntament de Mollet va començar fa ja gairebé una dècada, després que el 2012 l’entitat decidís canviar el seu lloc de pregària. Després d’això, l’entitat va comprar un local a l’avinguda Badalona per tenir una mesquita amb més capacitat, centre de culte que mai ha arribat a ser actiu.

Des del 2013, el govern que dirigeix Monràs ha insistit que des del primer moment que van plantejar comprar el local de l’avinguda Badalona, l’Ajuntament els va informar que «la normativa urbanística no permetia obrir allà un centre de culte» i que, no obstant, Al Huda el va comprar, motiu pel qual es va denegar posteriorment la llicència d’activitats. «Les normes són les mateixes per a tothom, sense distincions de cap tipus», afirmava ja el 2013 Monràs, que insistia que «la normativa diu que no es pot obrir un centre de culte en aquest local». El president de la comunitat Al Huda assevera per la seva banda que, quan van comprar el local, l’anterior propietari els va donar un informe «que deia que estava permès» i que va ser el 2013, al sol·licitar els permisos, que es van trobar que l’Ajuntament els va dir que no ho estava.

Davant la impossibilitat d’obtenir permís per fer un ús religiós del local, Al Huda va sol·licitar el 2015 una llicència d’obres al consistori per desenvolupar a l’espai activitats educatives i culturals al nou local i mantenir les activitats religioses a l’antiga mesquita. «Ells interpretaven que el que estàvem fent era com una pantalla», explica Balghouch, que denuncia que han sol·licitat els permisos i el desprecintament en múltiples ocasions al llarg dels últims anys i sempre se’ls ha denegat.

Sobre el canvi d’activitats de l’espai, des del consistori remarquen que «l’Ajuntament va recórrer a la justícia perquè, mentre deien això i presentaven documentació, a la xarxes socials deien [Al Huda] que seria la nova mesquita. Llavors el jutjat els va dir també que no, una sentència del contenciós ho denega [el 2018]».

Les protestes de la comunitat han seguit des d’aleshores, amb trams de major i menor activitat. Així, últimament, segons indiquen des del consistori, la comunitat es manifestava cada 15 dies davant l’Ajuntament, però, després d’una nova denegació de la llicència d’obertura del local, a finals de desembre van traslladar les queixes a casa de l’alcalde. «Van poder fer-ho pel silenci administratiu del Departament d’Interior, que no va respondre ni sí ni no a la petició de concentració. Llavors, l’Ajuntament va presentar davant el contenciós administratiu una sol·licitud a Interior perquè canviessin de lloc, que és el que el jutge ha determinat», apunten des de l’Ajuntament de Mollet.

Notícies relacionades

«Si cal fer altres mesures per evitar que sigui un centre religiós que ens les diguin, però ens condemnen per una cosa que no ha passat i no aporten solucions», conclou Ahmed Balghouch.

Més notícies de Mollet a l’edició local d’EL PERIÓDICO