Mobile World Congress

Tjodolf Sommestad, president de King: «Barcelona és un lloc clau per a la indústria digital»

El dirigent de la companyia britànica de videojocs parla del creixent ecosistema digital de la capital catalana i de l’èxit de la saga Candy Crush, que van publicar fa 10 anys

  • Segueix en directe l’última hora de l’MWC

  • El millor del Mobile, en 360 graus

Tjodolf Sommestad, president de King: «Barcelona és un lloc clau per a la indústria digital»

Joan Cortadellas

3
Es llegeix en minuts
Carles Planas Bou
Carles Planas Bou

Periodista

Especialista en tecnologia i el seu impacte sociopolític.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El 23 de febrer del 2022, Tjodolf Sommestad va ser designat nou president de King, la companyia britànica de videojocs famosa per haver creat, ja fa més d’una dècada, la saga Candy Crush, però també altres jocs que acumulen 233 milions d’usuaris mensuals arreu del món. Aquest gran coneixedor de la indústria del ‘gaming’ va participar dimecres en el Mobile World Congress (MWC) per parlar del creixement i l’adaptació de la companyia en un context de creixent evolució tecnològica.

Heu contribuït a fer que Barcelona sigui la capital espanyola del videojoc i un dels principals ‘hubs’ europeus del sector. ¿Quin rol ha tingut la ciutat en el creixement del seu ecosistema digital?

Barcelona ha passat de tenir un ecosistema emergent a establir-se com una localització clau en la indústria digital, i s’ha convertit no només en un important ‘hub’ d’empreses tecnològiques, sinó també en una de les ciutats líders a Europa per al sector dels jocs per a mòbil.

A King ho valorem molt, ja que fomenta la innovació i competitivitat de les empreses que estem establertes aquí. El nostre compromís amb Barcelona és ferm, hi ha moltíssim talent i oportunitats que continuar explorant per continuar creixent en els pròxims anys.  

¿Teniu plans per obrir més oficines i contractar més personal?

L’ambient i l’esperit de l’oficina de Barcelona són molt positius i és una cosa que tot l’equip valora moltíssim. Volem seguir fent de King un lloc increïble en el qual treballar, fent el que millor sabem fer: jocs per entretenir milions de persones arreu del món. 

¿Fa falta atraure més talent a la ciutat?

Barcelona té una combinació de talent global i local, però en els últims temps tota la indústria ha hagut de competir per atraure els millors professionals. Esperem que hi continuï havent una gran demanda de perfils especialitzats, des de desenvolupadors, experts en dades, artistes, dissenyadors UX/UI, especialistes en intel·ligència artificial (IA), a més d’aquells perfils que demostrin una capacitat de gestionar equips d’alt rendiment d’una forma eficient i inclusiva.

«L’arribada del mòbil va suposar una revolució per als videojocs, tothom tenia un dispositiu a la seva butxaca per jugar i això va canviar les regles del joc»

Tjodolf Sommestad, president de King

¿Com està transformant el panorama del ‘gaming’ l’aparició dels mòbils cada vegada més potents?

L’arribada dels dispositius mòbils va suposar una gran revolució i impuls per a la indústria dels jocs, de sobte tothom tenia un dispositiu a la seva butxaca amb què jugar i això va canviar les regles del joc. Aquest és un dels motius pels quals King ha sigut present en el Mobile aquest any. Aquesta constant i ràpida evolució als dispositius mòbils ens ha fet créixer i innovar en els nostres productes. 

El 2012 vau llançar la saga Candy Crush, que només el 2021 va generar 1.200 milions de dòlars. ¿Per què creus que va ser un èxit global?

Honestament, crec que es van ajuntar diversos factors: un producte ben fet i cura en els detalls, unes mecàniques senzilles que tothom pogués entendre però amb un nivell de repte assumible i una mica de sort, ser en el moment oportú amb una proposta atractiva. Totes les innovacions, des de la interfície del joc al model free-to-play, ha ajudat Candy Crush a mantenir el seu estatus com un dels jocs casuals per a mòbils més jugats de l’última dècada.

 ¿Quin ús feu de noves tecnologies com l’IA?

Al juny vam anunciar l’adquisició de Peltarion, una companyia de software d’IA i desenvolupadora d’una plataforma d’aprenentatge automàtic (Machine Learning, en anglès). Això pot ajudar-nos a entendre el que volen els nostres jugadors i donar forma al joc en conseqüència. Ens dona velocitat i ens permet escalar, tant per a nous continguts com per millorar constantment el que ja existeix.

¿Quins són els vostres pròxims passos estratègics?

Tenim molts plans per a aquest 2023, però encara no podem revelar-los tots. Un dels nostres objectius és accelerar l’ús actual de les tecnologies d’IA i ML a la plataforma de jocs de King, una àrea clau de la direcció estratègica actual de l’empresa. 

Notícies relacionades

El 2016, el gegant dels videojocs Activision Blizzard va adquirir King per 5.900 milions de dòlars. Ara, Microsoft vol adquirir AB per 68.700 milions, però els reguladors han deixat l’operació en l’aire. ¿Com us afectarà si finalment no es concreta?

No podem predir el que passarà en el futur. Estem centrats en King i en el nostre negoci.