Consolidant el 5G

Així serà el futur de les companyies telefòniques

  • Les empreses de telefonia afronten un futur brillant. En l’última dècada hem assistit a una autèntica revolució en les comunicacions.

  • Els telèfons mòbils estan més estesos que mai i la seva capacitat per connectar individus és insuperable.

  • Avançar en la implantació del 5G és crucial per millorar el sector i progressar en la digitalització de les empreses.

Així serà el futur de les companyies telefòniques
5
Es llegeix en minuts

Les operadores s’enfronten a un futur en què la competència de serveis al client s’aguditzarà. Es tracta d’una tendència que hem vist avançar amb el pas dels anys. La pressió en els preus és també palpable. La carrera a la baixa i la recerca de noves fórmules per atraure el client és la tònica general. I després d’una fase de fusions, les companyies s’estabilitzen i reforcen la seva posició al mercat nacional i internacional. 

Avui, les grans operadores s’estan llançant cap a nous camps amb l’objectiu d’ampliar negoci a altres sectors, o crear-los des de zero, a la recerca d’espai per continuar creixent. Una de les apostes passa pel desenvolupament de plataformes digitals o oferir nous serveis digitals que arriben de la mà del desenvolupament de les xarxes. També s’aposta per solucions heterodoxes, com la comercialització d’alarmes i el salt al sector bancari. Aquesta diversificació de les activitats la veurem augmentar en els pròxims anys.

¿Quins resultats oferirà cada estratègia?

¿Quins resultats oferirà cada estratègia?Això és una cosa que comprovarem en el futur, però la present fase d’experimentació promet ser interessant. No obstant, les solucions que ofereixin les operadores han de ser productes o serveis de valor afegit. El públic sempre està a la caça de tots dos, ja que són els que millor satisfaran les seves necessitats i exigències. Aquesta és la raó per la qual es busquen negocis que recolzin el principal. Així, miren d’incrementar els seus ingressos i resultats, una cosa que cridarà l’atenció d’inversors de tot el planeta.

Els reptes de les operadores

Els reptes de les operadoresEl desenvolupament i diversificació dels operadors telefònics es fonamenta sobre una sèrie de claus. Una és la velocitat amb la qual s’adquireixen nous negocis, que sens dubte es mostraran en la pròxima edició d’aquest MWC 22. En aquesta fase es treballa en plans d’expansió conscienciosos i sòlids, per apuntar amb èxit en la diversificació. Llançar-se a altres sectors comporta el risc de cometre errors que costin molt cars. Al cap i a la fi, les operadores són especialistes en telecomunicacions, per la qual cosa analitzen molt a fons amb quins sectors podran establir sinergies.

Juntament amb aquest, l’aposta econòmica és una altra de les claus que hem de tenir en compte. Les empreses han d’establir una dotació adequada per a la seva expansió. La inversió ha de ser suficient, però viable per aconseguir la màxima rendibilitat possible. Un pas en fals podria aigualir aquesta recerca de negocis que serveixin com a recolzament al principal. En cas d’error, només es crearia un embornal de recursos, amb les conseqüències negatives que comporta.

La ciberseguretat és i serà crucial en el futur. Amb unes xarxes cada vegada més extenses i ràpides, les operadores hauran d’augmentar el blindatge dels seus sistemes. Un atac pot resultar catastròfic, tot i que només impedeixi l’accés a la pàgina web de l’empresa. L’impacte reputacional i de confiança per part dels clients pot ser suficient per provocar pèrdues greus.

Finalment, el núvol (cada vegada més pròxim al lloc on es generen les dades) mantindrà i augmentarà un paper protagonista a l’hora d’allotjar i gestionar informació. El desenvolupament de xarxes i plataformes robustes ajuda les operadores a coordinar-se amb els nous negocis adquirits. Així, la seva integració en els organigrames de l’empresa matriu es farà de manera orgànica i suau. No hi haurà sobresalt, una cosa que tranquil·litzarà tant el públic com els inversors.

Els canvis en la telefonia mòbil

Els canvis en la telefonia mòbilLa telefonia mòbil és, sens dubte, l’àrea de les telecomunicacions que més ha canviat. Fa una dècada escassa, tan sols s’utilitzaven per fer trucades o enviar missatges de text. A poc a poc van anar oferint connexió a internet, i en l’actualitat són petits ordinadors portàtils. Les seves funcions han augmentat exponencialment, i seguiran.

Les xarxes 5G han obert ja la porta a velocitats de connexió mai vistes fins ara. Quan sigui plenament operativa a tot el territori, i els terminals puguin aprofitar-la al màxim, la latència en la transferència de dades serà de tan sols un mil·lisegon. Qualsevol acció serà instantània, fet que permetrà una infinitat de millores. No és que puguem descarregar informació en molt poc temps, sinó que la internet de les coses es farà present. Consisteix en la connexió d’objectes entre si, ja sigui un frigorífic o un semàfor, la connectivitat entre aquests serà instantània, i això afavorirà la seguretat d’usos i la popularització de, per exemple, la telemedicina i el cotxe connectat, que en l’actualitat encara tenen problemes per tirar endavant. 

Des dels nostres terminals, tindrem accés a una gran quantitat d’informació, que ens servirà per prendre millors decisions o, almenys, decisions més informades. Saber l’estat del trànsit en temps real o les rutes més adequades en aquell moment per anar a la feina, modificarà la nostra forma de vida una vegada més. 

El mòbil ajudarà a interactuar amb el món de manera més àmplia i intuïtiva. Caldrà reforçar aspectes com la seguretat i la protecció de la privacitat, però els canvis són imparables. Contribuiran a augmentar la nostra comoditat en diferents àmbits.

Notícies relacionades

Per fer possible tot això i més, és necessari reordenar la implantació d’infraestructures robustes que garanteixin l’emmagatzemament massiu de dades. Aquestes s’han de transmetre de manera contínua i estable, cosa que pot suposar un repte en tot moment. Garantir la connexió de tants sensors, disposats en llocs dispars, requerirà d’una forta inversió, legislacions específiques i nous protocols. 

En definitiva, estem davant un futur excitant dins del sector de les telecomunicacions. La competència està servint com a estimulant per a la recerca de noves solucions i sectors. La manera com cristal·litzaran aquests esforços la veurem en els pròxims anys i, la pròxima edició del MWC que se celebra a partir d’avui a Barcelona, amb la presència dels operadors destacats, ajudarà a entendre-ho i, segurament, hi haurà sorpreses. La telefonia mòbil promet apuntar-se a nous reptes per garantir una millor connexió.