Entrevista

John Hoffman (GSMA): «Amb el Mobile som aquí a llarg termini»

El conseller delegat de l'organitzadora del saló insisteix que no hi havia cap altra sortida que cancel·lar l'esdeveniment

«No hi ha pòlissa d'assegurança que cobreixi la por, que és amb el que hem hagut de tractar», afirma

zentauroepp52263798 22 01 2020 el consejero delegado de la organizaci n de opera200212154051

zentauroepp52263798 22 01 2020 el consejero delegado de la organizaci n de opera200212154051 / David Zorrakino - Europa Press

4
Es llegeix en minuts
Agustí Sala
Agustí Sala

Redactor en cap d'Economia

Especialista en Economia

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Amb prou feines unes hores després de cancel·lar el MWC 2020 a Barcelona, queden interrogants sobre les motivacions d’aquesta decisió. John Hoffman, conseller delegat de la GSMA, l’organitzadora, insisteix en una entrevista telefònica des de Londres que la por infundada del coronavirus va fer que la fira fos impossible de celebrar.

–¿Què va passar exactament?

–Hi ha moltes preguntes que potser no pugui respondre perquè probablement algunes no tinguin tampoc resposta. Provaré d’ajudar a entendre aquesta decisió que ha sigut increïblement complexa i que ens vam veure forçats a prendre. No és que volguéssim prendre-la perquè volíem que el MWC se celebrés, però va ser impossible. La salut i la seguretat són la nostra prioritat. No teníem cap altra opció.

–Però no hi havia motius reals de salut pública...

–Som diferents de les fires per al públic en general. La nostra principal fortalesa es converteix alhora en el nostre principal problema. Ajuntem 110.000 persones de tot el món de diferents ecosistemes, països, cultures... Era literalment la tempesta perfecta. Si el moment en el qual ha passat tot hagués sigut un altre, si el MWC hagués sigut fa dues setmanes no hi hauria hagut cap problema.

–A Amsterdam, per exemple, s’ha celebrat una fira similar.

–No puc parlar sobre Amsterdam. No en conec els detalls però estaven abans que nosaltres. Potser quan van analitzar la situació van arribar a diferents conclusions.

–Però...

–Quan nosaltres vam fer la nostra anàlisi, ens vam centrar clarament en la seguretat dels nostres visitants, els nostres expositors, empleats i la comunitat. No tenim cap obligació d’ocupar-nos de la comunitat, però reconeixem que també són socis la ciutat, l’autonomia, el país, la Fira i volem actuar amb responsabilitat. Som aquí per un període llarg de temps. És una decisió basada en el futur. Vam triar una decisió difícil a curt termini, que vam haver de prendre, mirant al futur.

–Però hi haurà uns efectes econòmics.

–El factor principal de la nostra decisió va ser la seguretat i la salut. I, molt més avall, la reputació del MWC, de la GSMA i la de Barcelona, tot i que no tinguem l’obligació de cuidar-la, però reconeixem que som socis de la Fira, de Barcelona, de Catalunya, d’Espanya. No volem fer res que pugui perjudicar la seva reputació.

–Sí, però, repeteixo, els efectes econòmics, ¿tenen assegurances que cobreixin circumstàncies com les que s’han produït?

–Més avall encara el que no es va tenir en compte al cancel·lar hi ha les consideracions financeres. Sincerament desconec quin tipus de cobertura asseguradora tenim i les seves condicions. Però en tot cas cap pòlissa cobreix la por i és amb el que hem de tractar. La por de volar, d’estar envoltat de desconeguts, qualsevol tipus de por... això és el que ha fet que preguéssim l’única i correcta decisió. Quan mirem enrere ens veurem prenent una decisió difícil, però correcta.

–¿Hi ha precedents?

–Si mirem al passat i veiem el que va passar amb la SARS, la realitat és que no va afectar la nostra fira, la predecessora del MWC; perquè el moment en què va passar era diferent. Vam dur a terme l’esdeveniment abans que la SARS es tornés el tema recurrent. Després va arribar al seu pic màxim i va tornar a baixar quan havíem de celebrar la següent edició. Per tant, el ‘timing’ va ser perfecte. En canvi en el cas del MWC 2020 els temps han sigut una tempesta perfecta.

–¿Què deien les companyies?

–Nosaltres vm escoltar les seves peticions com a clients i ens van dir que no volien venir. Som un esdeveniment professional on s’ajunten venedors i compradors i quan no tens els compradors i alguns dels venedors ja no tens esdeveniment. Per aquest tipus de coses, i aquí és on la salut i la seguretat va afectar les seves decisions, és quan nosaltres vam veure al prendre una decisió que tot es basava en la por, de la salut, de la seguretat dels companys que hi hauria a la fira i d’interactuar amb altres persones, i això ens va fer arribar a l’única conclusió possible.

–¿No hi havia cap altra solució?

–hauria sigut un esdeveniment forçat, no podia celebrar-se el MWC per molt que em dolgui, tot i que havia de ser el millor dels que hem celebrat. Ho dic amb la mà al cor. 

¿Creu que poden perdre força fires multimarca com el MWC davant convencions a l’estil de les d’Apple?  

–Cisco, per exemple, té la seva pròpia convenció i  la vegada participa de forma molt activa en el MWC. Tenim companyies que fan les dues coses. La característica principal del MWC en el passat i de cara al futur és ajuntar tot l’ecosistema, barrejant empreses de diferents activitats fent negocis. No crec que aquest model canviï a curt termini.

Notícies relacionades

–¿Es pot garantir que l’edició del 2021 se celebrarà i que serà a Barcelona? 

–Sí, sí. Així està acordat. Ja estem començant a treballar en això.