CITA DE LA INNOVACIÓ

El Mobile World Congress demostra que el 5G canviarà la societat

El recinte firal de Gran Via s'omple el primer dia del congrés tecnològic

Ambulàncies, cotxes i drons connectats mostren els avantatges de les noves xarxes

zentauroepp47123148 mobile bertran lg8 thin190225121624

zentauroepp47123148 mobile bertran lg8 thin190225121624 / ALBERT BERTRAN

3
Es llegeix en minuts
Josep M. Berengueras
Josep M. Berengueras

Periodista

ver +

La passada edició del Mobile World Congress (MWC) de Barcelona va ser de transició; aquesta és de revolució. El primer dia de la fira de tecnologia mòbil més gran del món va posar de manifest que el 5G, la nova tecnologia de connexió a la xarxa, no és una fantasia, sinó una realitat, i que realment pot  canviar la societat. Encara s’haurà d’esperar una mica més, almenys un any, perquè les ciutats puguin provar de manera massiva als seus mòbils (rectangulars o plegables) aquest avenç que garanteix més velocitat de connexió –entre altres avantatges–, però els progressos són esperançadors. Tant com el clima que es va respirar ahir a la fira, plena de congressistes i d’ambient distès, però de treball.

El MWC, pel qual s’espera que passin més de 107.000 persones, va arrencar ahir amb una jornada multitudinària. L’aturada del metro va modificar els plans de molts congressistes, que van preferir avançar la seva arribada al recinte: això es va notar a primeríssima hora, perquè a les vuit del matí el recinte firal semblava la Rambla. Dins de la fira, no obstant, no hi havia temps per parlar del transport o de petiteses: al MWC es va a fer negoci.

Negocis

Un any més, les grans empreses tecnològiques han tirat la casa per la finestra amb macroestands (els més grans són d’Ericsson, Facebook, Google, Huawei, LG, Nokia, Qualcomm, Samsung, Sony i ZTE) i, per la seva banda, centenars, milers de petites i mitjanes empreses presenten els seus productes. Uns anuncies grans mòbils, ordinadors, auriculars o tecnologia al núvol; a prop, d’altres ensenyen components com sensors, xips diversos o simples carcasses. Però tots volen fer negoci i el MWC, on més de la meitat dels assistents són alts càrrecs directius d’empreses de tot el món, és el millor lloc per fer-ho, malgrat que els representants públics estiguin més pendents d’altres menesters.

El primer dia de la fira també va servir per erigir les estrelles de la fira: la intel·ligència artificial, els mòbils plegables i el 5G. D’aquest últim, l’any passat ja hi va haver els primers anuncis en forma de promeses. No obstant, aquest any a la fira es mostren casos reals d’aplicació i serveis i es demostra que el 5G realment pot canviar la societat que coneixem.

Tots coincideixen que el 5G propiciarà una revolució en la ja per si mateixa revolució digital, però els operadors adverteixen que no serà a qualsevol preu. El president executiu de Telefónica, José María Álvarez-Pallete, va advertir que les telecomunicacions són «el sector més deficitari d’Europa» i va reclamar als reguladors lleis simples i que no vegin les subhastes d’espectre per a 5G amb un mer afany recaptatori. “Els reguladors han de simplificar la regulació, si no, gran part de la innovació en 5G es perdrà abans del desplegament”, va afegir. 

El conseller delegat del grup Vodafone, Nick Read, per la seva banda, també va desgranar les bondats del 5G, però va centrar el seu missatge en el conflicte entre els EUA i Huawei (el primer acusa d’espionatge el segon). Read va assegurar que el sector dels proveïdors de xarxa està molt concentrat en tres companyies (Huawei amb una quota del 28%, Ericsson del 27% i Nokia del 23%), i per això va mostrar la seva preocupació per la possibilitat que es redueixin a dos, una cosa que no seria positiva per a la indústria. De fet, va avisar que, si això passa, es retardaria el desplegament a Europa “dos anys”. Per això, va reclamar a Donald Trump que mostri si té evidències per poder prendre una decisió. La resposta deHuawei arribarà aquest dimarts, perquè al congrés farà una conferència Guo Ping, president rotatori de la firma.

Exemples

Notícies relacionades

Més enllà del desplegament comercial d’aquesta tecnologia, que encara s’ha de definir i executar –tot i que a Barcelona ja hi ha desenes de nodes 5G per a proves reals–, i que els primers mòbils equipats amb mòdems 5G arribin al mercat (encara falta també perquè sigui una tecnologia massiva), en el MWC d’aquest any ja es poden veure desenes d’exemples (reals, no vídeos amb les suposades millores) de com aquesta tecnologia de xarxa canviarà la societat. 

Per exemple, Cellnex, Sitep, Grupo MásMóvil i Mobile World Capital Barcelona van presentar un projecte pilot anomenat Dron contra incendis, que presenta drons equipats amb sensors, càmeres i connexió 5G per a situacions d’emergència. També la Generalitat va mostrar un projecte per connectar les ambulàncies del Sistema d’Emergències Mèdiques (SEM) a la xarxa 5G i facilitar l’assistència remota de metges especialistes. A més, a l’entorn de fira hi ha un cotxe connectat (impulsat per Telefónica i Seat) que, gràcies al 5G, és capaç de comunicar-se amb els elements de l’entorn i rebre avisos en cas d’imprevistos.