Patrocina:

Alierta insisteix en "unes regles de joc iguals per a tothom"

El president de Telefónica demana una regulació que tingui en compte tota la cadena de valor

 El president de Telefónica, César Alierta, en la conferència inaugural de l’MWC.

 El president de Telefónica, César Alierta, en la conferència inaugural de l’MWC. / EFE / FERNANDO VILLAR

1
Es llegeix en minuts
SONIA GUTIÉRREZ BARCELONA / BARCELONA

El president de Telefónica, César Alierta, ha posat sobre la taula una de les seves reivindicacions més insistents, que es redueix en una sola frase, "mateix servei, mateixes regles". En la conferència inaugural del Mobile World Congress (MWC), Alierta ha reclamat una regulació que tingui en compte tota la cadena de valor d'internet, en referència a les companyies d'internet.

És una reivindicació que comparteix amb la resta dels operadors telefònics, el fet que gegants com Facebook o Google no inverteixin en xarxes, però en canvi obtinguin importants beneficis de l'ús de les infraestructures. “Són els operadors els que estan desplegant xarxes d'ultra banda ampla gràcies a inversions enormes. I són aquestes xarxes les que permeten que tot i tots estiguin connectats i les que generen immenses oportunitats”, ha dit.

En el mateix fòrum d'aquest matí, el president executiu de VodafoneVittorio Colao, i el conseller delegat de Deustche TelekomTim Hottges, també han exigit canvis en la regulació europea.

“Defensem una revisió de les diferents polítiques i de la regulació, que tingui en compte la cadena de valor d'internet en la seva totalitat, i que garanteixi la no discriminació i unes regles del joc iguals per a tothom”, ha afirmat Alierta.

El president de Telefónica ha preferit parlar de "neutralitat digital" més que de neutralitat de la xarxa (que consisteix en la igualtat de condicions en l'accés a internet, sense discriminar continguts en funció de si es paga més o menys, per exemple). Així, el president de Telefónica considera que la neutralitat digital hauria de garantir l'accés a una internet "oberta", que millori els nivells de transparència i garanteixi la seguretat. Els operadors critiquen que companyies com Google o Facebook acaparen el mercat amb quotes pròximes al 90%. El debat sobre la neutralitat de la xarxa torna a estar d'actualitat aquests dies després que el regulador nord-americà FCC s'hagi mostrat a favor d'ella.

Notícies relacionades

Al marge del sector de les telecomunicacions, Alierta ha destacat la recuperació econòmica espanyola, per a la qual preveu creixements pròxims al 3% del PIB per al 2015 i el 2016.

A diferència d'altres ocasions, Alierta ha abandonat la sala just després de la seva intervenció, sense quedar-se a escoltar la resta de ponents, ja que a aquesta mateixa hora havia d'acompanyar el rei Felip VI en la seva visita a la fira.