Col·labora:

Fonts renovables

Energia solar metropolitana

L’AMB preveu la posada en marxa de 215 instal·lacions fotovoltaiques amb la injecció de 26 milions d’euros

Energia solar metropolitana
2
Es llegeix en minuts

El futur passa per aconseguir un més baix consum energètic i per l’aposta decidida per les renovables, amb l’estalvi de CO2 que això suposa i el descens de contaminants. El repte és aconseguir l’anomenada ‘transició energètica’ i a la metròpolis de Barcelona està sent ja una realitat gràcies a l’empenta de l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) amb la instal·lació de plaques fotovoltaiques i la implantació d’electrolineres solars per recarregar els vehicles elèctrics. El repte no és petit, però el disseny i posada en marxa de diversos plans, amb les seves inversions previstes, fa que els municipis de l’àrea metropolitana avancin amb pas segur en aquest àmbit.

Davant el repte de combatre el canvi climàtic i de propiciar progressivament el canvi de model energètic, apostant per l’estalvi i l’eficiència i abandonant els combustibles fòssils, el 2018 es va aprovar el Pla clima i energia 2030, que s’ha convertit en una eina clau per als municipis de l’AMB. I una de les principals actuacions que es desprenen d’aquest pla és la instal·lació de plaques fotovoltaiques a les cobertes dels edificis públics. El gran objectiu és aconseguir «ajuntaments 100% renovables», és a dir, que tant el consum energètic dels edificis públics com de l’enllumenat dels carrers i carreteres sigui totalment net a l’entrar en la pròxima dècada.

Cobertes netes

Actualment, a l’àrea metropolitana de Barcelona (sense comptar Barcelona ciutat), ja estan en marxa 20 instal·lacions solars i el 2022 entraran en funcionament 28 cobertes fotovoltaiques més, que estan en construcció. L’objectiu és arribar a posar en marxa 215 instal·lacions que aprofitin l’energia del sol amb l’horitzó posat en el 2023, abans que acabi el mandat de l’AMB. D’aquesta forma, s’està avançant ja en la licitació de projectes (91), la redacció (65) i l’estudi bàsic sobre el terreny (11). La producció actual d’energia neta a través d’aquest sistema equival ja al consum anual de 9.000 llars.

«És un salt d’escala sense precedents per canviar la matriu energètica i converteix l’AMB en l’administració líder a Espanya», ha valorat el vicepresident d’Ecologia de l’ens metropolità, Eloi Badia.

Fons europeus

En total, s’estan invertint 26,31 milions d’euros que majoritàriament provenen del Pla de Sostenibilitat Ambiental (PSA) de l’AMB (més de 9,2 milions d’euros), de la injecció en la reposició i millora de les estacions depuradores d’aigües residuals (EDAR) (7,8 M€) i dels fons europeus FEDER 2019-2023 (més de 7,2 M d’euros). 

Notícies relacionades

Això permet estudiar l’emplaçament de noves plaques fotovoltaiques en edificis municipals (escoles, gimnasos, etc.), si és possible, i en cas contrari trobar-hi solucions alternatives, com ara pèrgoles als parcs o en àrees agrícoles, compatibilitzant els dos usos.

El projecte d’instal·lació de plaques fotovoltaiques s’emmarca en el Conveni FEDER, que la Generalitat de Catalunya i l’AMB van firmar el 2017 per a la gestió de projectes metropolitans dins del programa operatiu d’inversió en creixement i ocupació FEDER Catalunya 2014-2020 per a àmbits com les ‘smart cities’, la mobilitat sostenible, l’eficiència energètica o la recuperació i el foment del patrimoni natural, industrial i cultural. 

Recàrrega de vehicles i edificis amb electrolineres solars