Col·labora:

BALANÇ DE MANDAT

Maite Aymerich: «No podem influir a nivell global sense actuar a escala local»

La Vicepresidenta d'Internacional i Cooperació de l'AMB reflexiona sobre els assoliments i reptes de futur dels projectes de cooperació internacional i la imatge exterior de l'organisme

jcarbo46960929 maite aymerich190227132756

jcarbo46960929 maite aymerich190227132756 / SILVIA CORTADA BALLUS

3
Es llegeix en minuts
A.G.

Reforçar la imatge exterior de l’Àrea Metropolitana de Barcelona, crear una xarxa de projectes solidaris i fomentar la cooperació internacional en els 36 municipis metropolitans són els principals objectius del’Àrea d’Internacional i Cooperació de l’AMB, que en tan sols quatre anys ha aconseguit desenvolupar més d’un centenar d’accions internacionals, gairebé duplicar la seva aportació a la cooperació i integrar-se a les grans xarxes de ciutats europees. La seva vicepresidenta, Maite Aymerich, reflexiona sobre els assoliments i els reptes de futur del departament.


Pregunta (P). L’Àrea d’Internacional i Cooperació és el servei més recent de l’AMB. ¿Per què van decidir impulsar-la i què va suposar la seva creació?

Resposta (R). Els municipis metropolitans tenen una llarga tradició de cooperació, així que ja tocava que l’AMB fes també aquesta aposta. No és que el compromís sigui nou, perquè d’alguna manera ja es feia, la novetat és la definició i gestió d’aquesta àrea. L’AMB té molta experiència i coneixements tècnics en qüestions com mobilitat, gestió de l’aigua o residus, i aquest coneixement és la nostra aportació a nivell de cooperació.

P. ¿Quin és el balanç que fa d’aquests quatre primers anys?

R. Jo crec que és molt positiu i que a més ajuda a explicar la seva necessitat i elevar el nostre compromís. Hem assolit la meta del 0,7% i hem incorporat a la idea de cooperació el tema del refugi, fent una aposta pressupostària important. Com a àrea hem de recolzar els nostres municipis, oferir-los serveis tècnics i establir un compromís global. Davant de la inacció de l’Estat, és important que un organisme com l’AMB, que gestiona el tercer pressupost més important de Catalunya, hi contribueixi.

P. Un dels seus principals reptes és precisament trobar aquesta connexió entre el món local i el món global. ¿Com ho fan?

R. Aquesta visió dual és característica de tots els models de cooperació. No podem influir en el que passa de manera global si no actuem també a escala local, sobretot en els temes de què estem parlant: aigua, medi ambient, residus. El que fem localment té un impacte a escala global, i si volem contribuir a millorar el món, que hi hagi menys desigualtats i més respecte pel medi ambient, podem actuar on hi hagi més conflictes, però si no actuem localment, difícilment podrem fer-ho.

P. En aquest primer mandat han desenvolupat més d’un centenar de projectes en diferents parts del món. ¿Quins reptes es plantegen per als següents quatre anys?

R. El nostre passat és molt curt, i tot i que el balanç és positiu i s’han aconseguit bastants objectius, cal continuar treballant. Un tema important sobre la taula és el dels refugiats, i hem d’aprofundir en això, per exemple, a la zona del Sàhara. La gestió de residus és una altra qüestió molt important, perquè tots aquests territoris generen recursos, però no tenen fórmules per gestionar-los. Una altra línia de treball és l’apoderament femení i la visibilització dels col·lectius de dones més vulnerables. Són temes que haurem d’anar potenciant.

P. ¿Preveuen ampliar el seu àmbit d’actuació geogràficament?

R. Expandir-se a més territoris no és tan important; la voluntat és centrar-se a la Mediterrània i a part de l’Àfrica i que, si es dona el cas, com ha passat amb els refugiats, puguem atendre zones en les quals hi ha un conflicte o dificultat important que requereixi la contribució de l’AMB, però no tant per una voluntat d’expansió sinó per objecte de necessitat.

P. ¿Com creu que ha millorat el posicionament i el paper de l’AMB en el panorama internacional?

Notícies relacionades

R. L’AMB cada vegada té una veu més important a Europa. Qualsevol problema que es vulgui revertir no es pot abordar des d’un govern, un municipi o una associació òrfena d’altres organismes; és imprescindible el treball en xarxa. I en aquestes xarxes l’AMB hi té molt a dir i molta visibilitat.

Hem d’aprofitar aquesta oportunitat per ser altaveu, dimensionar el treball que fem i generar oportunitats d’atracció econòmica. És un retorn: l’AMB aporta al món a través d’aquestes xarxes, que alhora permeten que altres països vegin en nosaltres una oportunitat per projectar-se i invertir en el territori.