Col·labora:

Baixa la tarifa de l'aigua

Per segon any consecutiu l'AMB rebaixa la tarifa de l'aigua potable a la metròpolis i atura l'increment proposat per Aigües de Barcelona

zentauroepp20320817 amb181207143123

zentauroepp20320817 amb181207143123

2
Es llegeix en minuts
Anna Rocasalva

L’Àrea Metropolitana de Barcelona, a proposta dels ajuntaments o de les entitats subministradores, aprova les tarifes de l’aigua del servei de subministrament domiciliari, dins del seu àmbit territorial, així com les tarifes alienes a la venda d’aigua, com les connexions del servei o drets de connexió, entre d’altres.

A grans trets, la tarifa de l’aigua comprèn la quota de servei, que és la quantitat fixa que l’abonat paga en funció del diàmetre del comptador; i el consum, que és la quantitat variable que l’abonat paga en funció de l’aigua que consumeix. Per conformar la factura que finalment rep el consumidor, a aquesta tarifa, que inclou la quota de servei i el consum, se li afegeixen conceptes impositius com el cànon de l’aigua, la Taxa Metropolitana de Tractament de Residus (TMTR) i l’IVA. En resum, el cost de l’aigua a la seva factura final reflecteix el conjunt de processos, recursos i instal·lacions necessaris, com el proveïment i el sanejament, entre altres, que garanteixen que l’aigua arribi fins als habitants amb les millors garanties sanitàries i en el millor estat possible.

En els últims deu anys, la part de la tarifa que correspon al consum d’aigua ha experimentat un augment continuat en els 23 municipis metropolitans on opera Aigües de Barcelona. Això ha provocat que, des del 2016, l’Àrea Metropolitana de Barcelona realitzés una sèrie d’accions de reconeixement, verificacions i comprovacions de la fórmula que s’aplica en la revisió de tarifes i no només no augmentés la tarifa, com demandava Aigües de Barcelona, sinó que, a més, l’ha reduïda i ha aturat el seu increment.

L’última actualització feta per l’ens metropolità aquest 2018 estableix una disminució d’un 1,65% al rebut de l’aigua que paga la ciutadania. Això suposa la segona rebaixa consecutiva de la tarifa en dos anys, després que l’any 2016 ja experimentés un descens del 2,39%.  És a dir, que les polítiques tarifàries de l’AMB han permès, en els últims dos anys, una reducció del 4% al rebut, que suposa un estalvi de 13 milions d’euros anuals per a la ciutadania.

Notícies relacionades

La revisió proposada per l’AMB respon a la voluntat d’aquesta administració, com a titular del servei d’aigua potable, de garantir que la ciutadania pagui un preu just per l’aigua. “La idea és molt senzilla –segons explica el vicepresident de Medi Ambient de l’AMB, Eloi Badia–. El que hem estat fent els últims anys és intentar calibrar al màxim possible quins són els costos reals a la factura de l’aigua i fins i tot quin punt tenim de marge per poder reduir-los”. “Han sigut dos descensos petits, que sumen el 4% –prossegueix–, però sí que és veritat que acaben amb la tendència a l’alça de tots els anys anteriors”.

En l’actualitat, el govern de l’Àrea Metropolitana de Barcelona també està estudiant frenar l’augment d’un 4,1% en la tarifa de l’aigua proposada per Aigües de Barcelona després de detectar 31 milions d’euros d’ingressos superiors als previstos de l’empresa concessionària.