ATENCIÓ A LA VULNERABILITAT

Afecte i dignitat 'quilòmetre 0'

La Fundació Roure és una de les entitats amb les quals col·labora el Banc dels Aliments

zentauroepp50211835 escales191010122219

zentauroepp50211835 escales191010122219 / Robert Ramos

2
Es llegeix en minuts
Carme Escales

A començaments dels anys 90, quan Barcelona preparava els seus Jocs Olímpics, en un comerç del barri de la Ribera, a Ciutat Vella, altres propòsits entraven en joc. Una farmacèutica s’havia fixat en les persones grans del barri, que entraven a la seva farmàcia per seure en una cadira i xerrar una estona. Solitud, precarietat de recursos i vulnerabilitat en la salut anaven aflorant en aquelles estones de companyia.

En la sensibilitat d’aquella farmacèutica que va veure la necessitat d’atenció més pròxima a aquesta gent gran, hi ha l’origen de la Fundació Roure, una de les 125 entitats de la ciutat de Barcelona que rep fruita i verdura fresca i altres productes canalitzats pel Banc dels Aliments. Amb aquests aliments, i els que reben d’altres entitats i empreses, beneficien 762 persones des del seu economat. Compten també amb un menjador i dutxes socials, on faciliten sabó i tovallola i, si és necessari, roba neta.

Humanitat integral

La fundació està en tot. Va obrir una bugaderia solidària que ocupa persones procedents d’entitats socials i d’altres que fan tasques en benefici de la comunitat, afavorint així el seu procés d’integració i aprenentatge, i obrint possibilitats de ser contractades per qualsevol empresa.

     

762 persones es beneficien del menjar que arriba del Banc dels Aliments i altres empreses i entitats donants

El currículum de moltes persones a la recerca d’una segona oportunitat té el seu ‘quilòmetre 0’ en entitats com la Fundació Roure. Un taller de costura, el mateix economat solidari, on se serveixen de manera molt digna els articles facilitats pel Banc d’Aliments a qui els necessiten, una botiga de segona mà i un centre de dia al qual arriben diàriament 30 persones són algunes de les seves eines. Tot molt a prop, i amb molta humanitat. És una mà de proximitat als veïns en situacions precàries. «Dotar les persones de dignitat i ajudar-les que esdevinguin autònomes és la nostra meta», assenyala la presidenta de la Fundació Roure, Llum Delàs.

Comencen per cobrir les necessitats assistencials bàsiques d’higiene i alimentació de veïns i veïnes de la Ribera. «La majoria són persones grans. Moltes no tenen família o no la tenen a prop. Hi ha qui fa anys que no surt de casa per problemes de mobilitat, i hi anem nosaltres», explica Delàs. Deu persones amb contracte i formació acudeixen a 84 domicilis per fer la compra i supervisar necessitats», afegeix. «Som els cuidadors de qui està sol». La fundació també va engegar el programa Viure i Conviure, un intercanvi de companyia per part d’un estudiant universitari a canvi d’allotjament que ofereix una persona gran. L’any passat hi va haver 95 aliances.

Notícies relacionades

   

«La nostra meta és dotar les persones de dignitat i ajudar-les que esdevinguin autònomes»

  Però el contacte tan directe amb la gent del barri ha anat ampliant l’acompanyament de la fundació a famílies i persones amb dificultats afegides com ara trastorns mentals, que necessiten un seguiment de la presa de la seva medicació, per exemple. L’equip de la Fundació Roure el formen 44 persones contractades, 220 voluntaris compromesos i 220 més d’esporàdics. A part, els que compleixen penes amb servei a la comunitat en una entitat social. La fundació en rep un centenar a l’any. «Alguns, a l’acabar la seva mesura, es queden de voluntaris i, si tenen més recursos, se’n fan socis», puntualitza Llum Delàs.

Temes:

+Persones