GRAN RECAPTE

10 anys de consciència i acció contra la fam

Els pròxims 30 de novembre i 1 de desembre (divendres i dissabte) 2.500 supermercats i mercats tornaran a facilitar el gest ciutadà que assegura tres mesos d'aliments per a necessitats. El Gran Recapte va recollir l'any passat 4.656 tones

zentauroepp45811768 mas personas  gran recapte d  aliments181112142827

zentauroepp45811768 mas personas gran recapte d aliments181112142827

5
Es llegeix en minuts
Carme Escales

Sabem que la pobresa és una cosa transversal al món i que pot arribar a qualsevol en un moment o un altre de la vida. Que aquesta pobresa sigui només una cosa circumstancial és la missió de fundacions i oenagés com Bona Voluntat en Acció. Des del seu local, al número 70 del passeig de Montjuïc, al Poble Sec, un petit equip de persones empleades i 95 voluntaris –la majoria jubilats– asseguren que cada dijous a la tarda 160 famílies tinguin llest un lot de productes d’alimentació i neteja bàsics per passar la setmana. Els receptors que no tenen feina, a canvi d’aquest lot setmanal, s’adhereixen a un pla de treball per fer de les seves capacitats el gran pont a la seva inserció laboral. “L’any passat, 262 persones van trobar feina, 160 d’elles puntual”, exposa la coordinadora de Bona Voluntat en Acció, Mercè Amat. “No fem assistència, busquem amb ells una ocupació remunerada per al seu progrés personal i social perquè algun dia siguin ells els qui puguin donar aliments si és necessari”, afegeix.

Els divendres vinents 30 de novembre i 1 de desembre, voluntaris d’aquesta oenagé barcelonina vestiran en un supermercat l’armilla del Gran Recapte. Són mans que durant tot l’any reben aliments de diferents entitats, com el Banc d’Aliments. A aquesta crida especial abans de Nadal que desperta consciència social sobre la fam a casa, s’hi sumen també cada any voluntaris de la Fundació Xiprer de Granollers, una altra de les entitats receptores de productes del Banc d’Aliments. Al llarg de l’any alimenten 900 famílies.

LA RESERVA EXTRA DEL GRAN RECAPTE/ En el cas de la Fundació Xiprer, els voluntaris de la qual –i qui hi desitgi contribuir, ja que es necessita cobrir 27.500 torns a tot Catalunya, www.granrecapte.com– seran també part activa els dos dies del pròxim Gran Recapte, la majoria de banyeres de la seva ciutat –entre 80 i 100– en mercats i supermercats, aniran a parar a naus de 600 metres quadrats de magatzem que té aquesta fundació del Vallès. “Els dos dissabtes següents a la recollida popular, els nostres voluntaris –durant tot l’any n’hi col·laboren uns 140–, classificaran els productes”, explica la gerent de la Fundació El Xiprer Vallès Oriental, Natàlia Sanchís.

   

Els quatre Bancs d’Aliments de Catalunya atenen més de 200.000 persones a través de 646 entitats socials.

Com aquesta organització, que de dilluns a divendres procura aliments a persones necessitades, 645 entitats socials a Catalunya reben al llarg de l’any productes de diferents punts. Alguns són directament excedents de supermercats o de productors, d’altres arriben a través del Banc d’Aliments. Els quatre Bancs d’Aliments de Catalunya atenen unes 202.000 persones, segons l’últim recompte, a través de les entitats que treballen de prop amb els qui conviuen diàriament amb necessitats bàsiques.

    Els 2.500 punts de recollida d’aliments que activarà el Gran Recapte aquest any, el 30 de novembre i l’1 de desembre, s’espera que permetin garantir productes per cobrir l’atenció a les famílies durant tres mesos.

    “Al llarg de l’any des del Banc d’Aliments assegurem a les entitats socials una entrega regular d’aliments cada mes”, precisa el director del Banc d’Aliments, Lluís Fatjó-Vilas. “I el Gran Recapte és l’extra que ens dona l’oportunitat d’aconseguir-ho, amb tres repartiments més durant l’any que fem al febrer, entorn del maig-juny, i a l’octubre, de producte bàsic i sec com oli, arròs, pasta o llet”, afegeix el director de la Fundació Banc dels Aliments, entitat que l’any passat va celebrar els seus 30 anys de vida.

DEU ANYS D’ESPECTACULAR MOBILITZACIÓ/ “El Gran Recapte no té precedents. És un fenomen sociològic brutal”, sentencia Pere Pujadó. Ell ha sigut durant sis anys director del Banc d’Aliments, va passar el seu relleu a Lluís Fatjó-Vilas, però continua vinculat a l’entitat en les seves tasques de responsabilitat. En aquest desè aniversari del Gran Recapte, amb ell mirem enrere: a la província de Barcelona, el 2009 es van recollir 139.650 quilos d’aliments i van participar en els dos dies de reclam social 370 voluntaris en 169 punts de recollida. L’any passat es van superar les tres tones d’aliments donats, 3.398.000, gràcies a l’ajuda de 19.750 voluntaris ubicats en 1.968 llocs.

   

"Oli i llet són els productes que més falten. De pasta i arròs sempre en sobra", afirma el responsable de logística Oriol Dolader

Notícies relacionades

“La crisi ha deixat una bossa de pobresa cronificada, per la qual cosa s’ha de continuar amb el Gran Recapte i congregant entusiasme”, va expressar Pujadó. Un entusiasme protagonitzat pels voluntaris, que divendres vinent 30 de novembre (i l’endemà) els clients de supermercats i mercats de tot Catalunya trobaran des de primera hora del matí a l’entrada d’aquests centres comercials a punt per rebre la seva donació de productes.

    L’oli i la llet són prioritaris. “De pasta i arròs no ens falten mai, al contrari, però de llet i oli no ens n’arriba al Banc d’Aliments, perquè no es produeixen excedents, per la qual cosa interessa que en els dos dies del Gran Recapte se’n doni més”, puntualitza el responsable de logística del Banc d’Aliments, Oriol Dolader. La logística, aquesta laberíntica i estudiada estratègia per fer que tot estigui llest en els punts de recollida i àgilment vagi arribant a la nau on també voluntaris –se’n necessiten més de 6.00 d’a partir de 16 anys– faran la classificació de productes. Una nau que cada any s’ha de buscar que algú cedeixi i condicionar-la, una cosa que un emplaçament estable evitaria.

13,2% de pobresa a Catalunya

<span lang="ES-TRAD">Pobresa alimentària és la que no permet a una persona tenir una <strong>alimentació suficient, segura i saludable</strong>. A Catalunya l’any 2016 un total de <strong>990.318 persones</strong>, l’equivalent al 13,2% de la població, es trobava en situació de <strong>pobresa.</strong> Dins d’aquest col·lectiu, es diferencia un segment definit com a pobresa severa, format per 320.816 persones. Aquesta pobresa més accentuada representa el 4,3% de la població censada a Catalunya. </span>. Inclou les persones que perceben <strong>poc més de 300 euros al mes. </strong><span lang="ES-TRAD">Actualment, els aliments distribuïts per les quatre seus del Banc dels Aliments, a Barcelona, Tarragona, Lleida i Girona, es destinen a ajudar a cobrir les necessitats d’alimentació de 202.025 persones. Segons l’Enquesta de Pressupostos Familiars (EPF) de <strong>l’Institut Nacional d’Estadística </strong>(INE 2017)<strong>,</strong> l’alimentació i les begudes no alcohòliques suposen el 14,1% de la despesa de les famílies, que en el cas de les famílies amb menys ingressos augmenta fins a un 20,3%. Aquestes últimes el que no destinen a alimentació ho procuren a vivenda i energia.</span>

Temes:

+Persones