Cava amb segell ecològic

Vilarnau elabora un milió d'ampolles anuals i exporta el 70% de la producció. La companyia estima que les pluges abundants al llarg d'aquest any auguren una bona campanya de verema

zentauroepp45025939 verema vilarnau suplement econom a una d aquestes fotos per 180918130800

zentauroepp45025939 verema vilarnau suplement econom a una d aquestes fotos per 180918130800 / FERRAN NADEU

3
Es llegeix en minuts
Guillem Tapia

Caves Vilarnaupreveu que el2019el 80% de la seva producció sigui ecològica i només els espumosos gran reserva continuaran elaborant-se amb raïm conreat a través del mètode tradicional. Damià Deàs, gerent deCaves Vilarnau, va llançar aquest pronòstic durant un acte celebrat a la finca de la firma aSant Sadurní d’Anoia(Alt Penedès) coincidint amb l’època de verema, que es va iniciar a mitjans d’agost i finalitzarà a començaments d’octubre. 

“Personalment, considero que a nivell organolèptic pràcticament no hi ha diferència entre un cava ecològic i un de tradicional. La nostra aposta pel raïm conreat ecològicament obeeix al compromís i el respecte per la terra i la vinya”, apunta Deàs. Vilarnau va començar a conrear amb mètodes sostenibles el 2013, i el 2016 va obtenir la primera collita ecològica. Un dels principals canvis introduïts pel celler ha sigut la substitució dels fertilitzants químics per adobs orgànics procedents de compostos naturals certificats.  

Les pluges abundants d’aquesta temporada –en comparació amb exercicis anteriors– auguren una campanya de verema molt productiva, amb un rendiment d’entre 7.000 i 8.000 quilos de raïm per hectàrea, sensiblement per sobre dels 6.000 que es van obtenir el 2017. L’altra cara de la moneda és que l’increment de les precipitacions també ha afavorit l’aparició del fong míldiu. Aquesta plaga ha afectat algunes parcel·les de la vinya, tot i que els tècnics de Vilarnau confien que aquest contratemps no tindrà un impacte significatiu en la verema.  

Caves Vilarnau elabora vins DO Penedès i, principalment, cava de categoria ‘premium’. La companyia produeix al voltant d’un milió d’ampolles anuals, comercialitza el 95% del seu producte a través del canal Horeca i exporta el 70% de la producció. Alguns dels seus principals mercats exteriors són Suècia, el Regne Unit, Holanda, Bèlgica i Lituània. Des de l’any 1982 el celler pertany al grup andalús González Byass. Aquesta firma de Jerez –que en el seu últim exercici fiscal va facturar 260,5 milions d’euros– compta en la seva cartera amb marques de renom com Tío Pepe (fino), Beronia (Rioja) i The London Nº1 (ginebra). 

Temps convulsos

A més de gerent de Vilarnau, Damià Deàs també és, des del maig passat, president de la patronal Institut del Cava. Més enllà del nomenament de Deàs, en els últims mesos s’ha produït un intens ball de cadires en les principals entitats vinculades al sector. Xavier Pagès –director general de Codorniu i vicepresident de la Federació Espanyola del Vi– i Jaume Armengol –vinculat a Juvé & Camps– s’han convertit recentment en presidents del Consell Regulador de la DO Cava i de la Confraria del Cava respectivament.

Notícies relacionades

La composició accionarial dels dos gegants catalans del cava, que representen aproximadament el 50% d’un sector que el 2017 va facturar 1.149 milions d’euros i va vendre 252,5 milions d’ampolles, també ha experimentat canvis de pes. Després de rebre l’aprovació de les autoritats de la Competència de la Comissió Europea, l’agost passat l’alemanya Henkell va completar la compra del 50% de Freixenet per 220 milions d’euros, si bé feia mesos que l’operació ja estava tancada. Després de l’acord, l’accionariat de Freixenet ha quedat repartit a parts iguals entre Henkell, d’una banda, i José Ferrer Sala i José Luis Bonet, per una altra. L’altra gran firma de cava català, Codorniu, passarà a estar controlada per The Carlyle Group. El grup nord-americà abonarà 300 milions, més uns altres 90 milions per assumir el deute, d’entre el 55% i el 60% de les accions de Codorniu en una operació que s’hauria de tancar a finals del 2018. 

A tot això cal afegir-hi l’envit llançat per sis caves catalans –Gramona, Llopart, Nadal, Recaredo, Sabaté i Coca i Torelló– que sota el segell de Corpinnat han impulsat la seva pròpia marca per distingir els seus espumosos de «màxima qualitat» del Penedès. Malgrat produir un nombre modest d’ampolles en termes absoluts –un total de dos milions anuals–, el pes específic dels cellers agrupats a Corpinnat és rellevant pel que fa al cava de més qualitat, ja que concentren un terç de la producció de cava gran reserva.