Inversions per a mil·lennistes

El 'coliving' s'obre pas fora d'Espanya gràcies a l'impuls de grans grups de 'coworking', immobiliaris i hotelers per atraure joves

amargets33760592 barcelona 04 05 2016 dominical coworking garden atelier de l160623165041

amargets33760592 barcelona 04 05 2016 dominical coworking garden atelier de l160623165041 / ALBERT BERTRAN

2
Es llegeix en minuts
Antoni Fuentes
Antoni Fuentes

Periodista

ver +

Els centres de coworking i de coliving formen part d'una tendència ja consolidada en grans ciutats fora d'Espanya. El fenomen s'està obrint pas gràcies a les inversions portades a terme per grans grups inversors que ja compten amb centres de treball compartit i del sector hoteler que intenten atraure els mil·lennistes i no perdre quota de mercat en un segment emergent del negoci.

ACCOR, la cadena hotelera francesa, ha posat en marxa un pla per obrir un nou concepte d'allotjaments inspirats en el coliving per a joves. La nova línia Jo&Joe comptarà amb 50 establiments el 2020 en grans ciutats, entre les quals el grup cita París, Bordeus, Varsòvia, Budapest, Rio i São Paulo. Seran allotjaments cèntrics, situats a un màxim de 15 minuts en transport públic dels principals punts d'interès.

La companyia defineix els seus nous establiments de Jo&Joe com «un espai per viure, una inesperada i innovadora casa oberta en la qual s'oferiran activitats com ioga, concerts i tallers de forma contínua i, per descomptat, comptaran amb una aplicació per a mòbils pròpia. Els hostes podran menjar al bar del nou concepte d'hotels o preparar àpats per a ells o per a la comunitat en una«cuina col·laborativa».

THE COLLECTIVE, una immobiliària britànica, s'ha convertit en l'empresa que ha obert el centre de coliving més gran fins ara de tot el món. Es troba a Londres i compta amb una capacitat per a 546 persones des de la seva obertura el maig del 2016, després que finalitzés la construcció d'una torre de 10 plantes dedicada íntegrament a aquest projecte. El preu bàsic per a una setmana d'estada al centre d'Old Oak de The Collective és de 230 euros.

Notícies relacionades

L'hoste ha de fer-se càrrec del seu menjar, i per fer-ho té a la seva disposició una cuina comunitària o un bar restaurant. El preu inclou el canvi de llençols cada dues setmanes i l'accés lliure a les instal·lacions comunes, entre les quals hi ha un gimnàs, un cine, zones de treball, bugaderia, menjadors i terrasses. I perquè els joves que viuen en aquesta nova comuna se sentin com a casa, el centre els permet decorar la seva habitació amb un adhesiu que els proporcionen a recepció que no deixa marques a les parets.

WELIVE s'ha convertit en un referent del coliving que està en boca de tots els experts. De moment compta amb dos centres a Nova York i Washington que ofereixen estades a partir de 1.300 euros al mes. La filosofia és la mateixa que la d'altres centres de vida compartida: l'allotjament dona dret a l'ús d'espais comuns per a l'oci, la formació i la feina. La posada en marxa d'aquestes dues residències va néixer de la comunitat creada per dos emprenedors, Adam Neumann i Miguel Mckelvey amb una cadena de centres de coworking que han augmentat el valor de la start-up fins a uns 15.000 milions d'euros. El 2016 va obrir 58 centres en 11 mercats nous, inclosa la Xina.