Inèdit: l'experiència del 'coliving'

La firma barcelonina gestiona més de 120 llits a la ciutat i aborda plans de creixement

zentauroepp51756590 economia emprendedores laia comas200115191850

zentauroepp51756590 economia emprendedores laia comas200115191850

1
Es llegeix en minuts
Max Jiménez Botías

El ’coliving’ continuarà creixent a Espanya durant els pròxims dos anys. Es preveu que el 2021 el 80% de les empreses dedicades a oferir aquest servei disposaran d’una mitjana de 250 llits de lloguer. En l’actualitat, la mitjana de la majoria d’aquestes empreses se situa en 90. L’alta rendibilitat entre el 15% i 20% que ofereix aquest model de negoci als propietaris sumat a la quantitat de joves que arriben cada any a les principals ciutats espanyoles a la recerca d’experiències de vida expliquen el creixement accelerat del sector.

Notícies relacionades

Inèdit Barcelona es mou per sobre d’aquesta mitjana. La firma que va començar la seva activitat el 2011 gestiona 20 vivendes amb 127 llits a la capital catalana que es destinen a joves professionals i estudiants que venen a Barcelona a treballar o estudiar. Laia Comas, fundadora i consellera delegada d’Inèdit, va forjar a Lisboa, on va recalar com a estudiant, una idea de negoci que partia de la mala experiència que va tenir en aquell país i es va fonamentar en les expectatives d’un negoci que es mou a l’alça a Espanya.  «Un pis de lloguer sota aquest model de negoci ofereix una rendibilitat entre el 15% i 20% als propietaris, mentre que en un pis de lloguer tradicional la rendibilitat mitjana és del 6%», explica Comas.

Model de negoci

El model de negoci és senzill. Es tracta d’una alternativa a les residències d’estudiants. Inèdit gestiona pisos de lloguer de propietaris particulars o professionals als quals els cobra una comissió del 15% del lloguer per encarregar-se de la gestió de l’immoble: buscar llogater, formalitzar el contracte, etc. Alhora, el llogater li cobra pels serveis que li presta: bugaderia, neteja setmanal, gestió d’imprevistos, etc. Amb aquest model i l’experiència acumulades en els últims vuit anys, la firma ha arribat a facturar 750.000 euros a l’any. Compta amb una plantilla de vuit persones i plans de creixement per fer el salt a l’Àrea Metropolitana i a Marid. «Fins ara el projecte ha crescut amb finançament propi i no el canviarem, de moment», afirma Comas.

Temes:

Startups