negoci audiovisual

L'escola 3D de Barcelona

FX Animation School forma a professionals en matèries com la realitat virtual i la infoarquitectura

Aquest any, la companyia ha posat en marxa Senyora X, la seva pròpia productora audiovisual

zentauroepp45980288 economia fx181207173824

zentauroepp45980288 economia fx181207173824 / ALBERT BERTRAN

2
Es llegeix en minuts
Guillem Tapia

Tot va començar amb Star Wars. La saga concebuda per George Lucas va impressionar de tal manera els germans Vilà Roig que van decidir encaminar els seus futurs professionals cap al setè art.

Xes es va enfocar en la creaciód’efectes visuals i l’animació 3D –si bé també va treballar durant 10 anys per a Seat fent simulacions virtuals–, mentre que Fàtima va centrar la seva carrera artística en la interpretació i la direcció, a més d’acumular experiència en els departaments de màrqueting de diverses empreses. Ja el 2006, els dos germans van decidir posar en marxa un projecte propi, la FX Animation 3D & Film School.

“Ens vam adonar que la indústria audiovisual cada vegada demandaria més professionals de l’animació 3D i, en canvi, pràcticament no existia formació en aquest àmbit”, comenta Fàtima Vilà, directora general de l’escola i única propietària des que el seu germà es va desvincular del projecte el 2017.

En aquests 12 anys, FX Animation School ha crescut notablement, i ha passat de ser una petita acadèmia a ocupar un recinte de quatre plantes i 2.500 metres quadrats –amb estudi de gravació inclòs– que acull 350 alumnes al 22@. 

El centre també ha evolucionat quan la seva oferta formativa, que inicialment estava composta únicament per estudis tècnics d’animació i que, després de la fusió amb l’escola Estudio de Cine el 2015, es va ampliar a les branques tradicionals de la cinematografia com la direcció, el guió i l’edició i muntatge. No obstant, el punt fort de l’acadèmia continua sent la formació en 3D aplicada a matèries com els efectes visuals, l’animació de personatges, els videojocs, la infoarquitectura i, més recentment, la realitat virtual.

Notícies relacionades

Les carreres que ofereix FX Animation School no estan homologades per cap universitat pública –”ens avalen els fabricants de programari”, apunta Vilà–, i estan molt enfocades a les demandes de la indústria. Segons dades de la mateixa escola, el 99% dels alumnes tenen feina al finalitzar els seus estudis i el preu mitjà de la matrícula anual d’una carrera o màster és de 9.000 euros.

Recentment, el centre també ha llançat Senyora X Productions, la seva pròpia productora de cine. Tot i que és possible que alguns estudiants s’incorporin a aquest nou projecte, l’objectiu principal de la iniciativa és que els 30 professors de l’escola no hagin d’apartar-se de la producció audiovisual mentre exerceixen de docents. De moment, Senyora X ja ha participat en la producció de la pel·lícula ‘Oculto el Sol’ i el curt ‘Fuera de catálogo’.