'LIVING ABROAD'

Héctor Balasch: un català treballant a Google

Héctor Balasch és responsable d'aliances estratègiques d'Smart Home Hardware de Google als Estats Units.

Va treballar cinc anys i mig a la seu de la firma a Irlanda i ara fa gairebé dos anys que és a Silicon Valley

zentauroepp45993075 barcelona 20 11 2018 hector balasch smart home partnership l181126164249

zentauroepp45993075 barcelona 20 11 2018 hector balasch smart home partnership l181126164249 / JOSEP GARCIA

2
Es llegeix en minuts
Josep M. Berengueras
Josep M. Berengueras

Periodista

ver +

“Ok, Google. Good morning”. Aquesta frase és una de les primeres que pronuncia, cada matí,Héctor Balasch. Natural de Barcelona, aquest noi fa set anys i mig que treballa aGoogle, primer a Irlanda i, des de principis del 2017, a Silicon Valley. La seva frase matinera no és casual: és responsable d’aliances estratègiques d’Smart Home Hardware(dispositius per a la llar intel·ligent) deGoogleals EUA.

Balasch va estudiar Econòmiques a la Universitat Pompeu Fabra. El 2010 va fer un Erasmus a Maastricht, i ja al tornar, en plena crisi, va començar a explorar on podia fer pràctiques per acabar la carrera amb feina. Va entrar al centre d’HP a Sant Cugat, però com que convertir el seu contracte en estable era complicat en aquella època, va buscar alternatives laborals. “Em vaig posar a buscar opcions en grans empreses. Al final, tenia dues ofertes: una d’Apple a Espanya i una altra a Google a Irlanda. Vaig triar Irlanda perquè podia tenir més projecció”, destaca.

AIrlandava passar-hi cinc anys i mig amb diversos càrrecs. Primer, va assessorar empreses espanyoles sobre com utilitzar eines de Google per millorar el negoci. Després, afegint verticals i mercats (sud d’Europa). Finalment, va dirigir un equip de quatre persones definint estratègies de monetització. “Al final... tenia ganes de sol”, diu, fent broma. En realitat, li cridava l’atenció el món dels assistents i de les cases intel·ligents, i com que aquesta divisió era als EUA, en un viatge de feina va poder parlar amb diversos responsables. Hi va haver un procés de selecció i va aconseguir la feina. I va fer les maletes.

“Gestiono l’estratègia del llançament de productes al mercat, amb quines empreses treballar, com volem enfocar el negoci... El nostre objectiu és introduir l’assistent de Google a totes les cases”, destaca. Aquest assistent, incorporat tant en el mòbil com en els altaveus intel·ligents, és capaç de contestar preguntes o de fer accions com controlar la calefacció i els llums de la casa o fer una reserva al restaurant després d’una ordre de veu.

Llar controlable

Notícies relacionades

A Espanya, elsassistentsacaben d’arribar, però als EUA són un membre més de la família. “El 23% dels adults dels EUA tenen unaltaveu intel·ligent, i a finals d’any seran el 30%”, afegeix. Però no és només l’altaveu: “La llar es converteix en intel·ligent amb termòstats, bombetes, pantalles... Tot, controlable des de l’assistent”.

Balasch es veu en el futur al mateix equip i vivint com fins ara a Silicon Valley. “Aquí estàs exposat a moltes idees, ets a prop dels líders, i jo ho valoro”, comenta. Mentrestant, cada dia, a l’aixecar-se, desencadena una sèrie d’accions al pronunciar l’”Ok, Google. Good morning”: “Treu el mode silenci del meu mòbil, em diu el temps que farà avui, les reunions que tinc, quant tardaré a arribar a la feina i encén els llums del lavabo. A més, si no prenc el cafè fora de casa, m’encén la cafetera i prepara el cafè”.