Regata Cultural

Barcelona proposa més de 200 activitats per acompanyar la Copa Amèrica de Vela

Fins a 60 entitats i institucions han dissenyat una agenda plena d'esdeveniments esportius, artístics, gastronòmics i educatius per convertir aquesta gran ocasió en una experiència ciutadana

Lequip Emirates Team New Zealand navega el seu AC75 Te Rehutai a Barcelona.

Lequip Emirates Team New Zealand navega el seu AC75 Te Rehutai a Barcelona.

5
Es llegeix en minuts

Barcelona es prepara per rebre la 37ª Copa Amèrica de Vela, un esdeveniment que promet no només captivar els aficionats a l'esport, sinó també tota la ciutadania amb un desplegament sense precedents. Des del 22 d'agost fins al 27 d'octubre, Barcelona es convertirà en la capital nàutica mundial, amb la mirada de mil milions d'espectadors posada en les seves aigües.

La Copa Amèrica és un dels tornejos més antics del món, amb més de 170 anys d'història, i és la tercera competició esportiva amb més audiència, després del Mundial de Futbol i els Jocs Olímpics. Barcelona ha assolit una fita al convertir-se en l'única ciutat d'haver sigut amfitriona d'aquestes tres grans cites:el 1982, el 1992 i aquest any 2024, la Copa Amèrica. Aquest èxit col·loca la capital catalana com la capital esportiva mundial.

Amb l'objectiu d'estrènyer encara més els llaços entre Barcelona i la competició, l'Ajuntament ha impulsat una gran Regata Cultural, un programa de més de 200 activitats, organitzades per més de 60 entitats i institucions: des de concerts a l'aire lliure fins a exposicions en museus, passant per degustacions gastronòmiques, activitats per als més petits, clubs de lectura en biblioteques i una magnífica cerimònia inaugural. Barcelona està més que preparada per submergir-se a la Copa Amèrica.

Dudamel i Morlot vora al mar

La música és una de les estrelles d'aquesta Regata Cultural. L'esdeveniment 'Clàssica a la Platja' serà una de les cites més especials de l'agenda. Sota l'organització de Barcelona Oberta, els directors d'orquestra Gustavo Dudamel i Ludovico Morlot trepitjaran un emblemàtic escenari a la platja de San Sebastià els dies 11 i 12 de juliol, i oferiran als assistents un espectacle inoblidable al costat del mar.

La tradició marinera també es barrejarà amb l'emoció de la Copa Amèrica en la 38ª Gran Trobada d'Havaneres 'Barcelona de cara al mar', que es portarà a terme el 15 de juny al Port Vell.

El Race Village, que obrirà les portes al Moll de la Fusta des del 22 d'agost fins al final de la competició el 27 d'octubre, comptarà amb una àmplia programació cultural i s'afegeix a posar banda sonora a la gran cita esportiva. Al seu escenari tindran lloc més de 30 actuacions de divendres a diumenge a partir de les 20.00 hores. Aquestes sessions oferiran una finestra a la creativitat artística barcelonina.

L'equip Emirates Team New Zealand navega el seu AC75 Te Rehutai a Barcelona /

Ajuntament de Barcelona

Sail IN, la vela en la gran pantalla

El festival de cine y cultura nàutica Sail IN, un dels més importants d'Europa, arriba per primera vegada a Barcelona amb tres jornades especials al Centre de Cultura Contemporània de Barcelona (CCCB), programades per al 24 de maig, 21 de juny i 26 de juliol, a les 18:30 hores

Inauguració a la platja del Bogatell

El 10 d'octubre, la capital catalana es vestirà de gala per celebrar' Barcelona, far al món', una cerimònia inaugural sense precedents a la platja del Bogatell en vigílies de la Match Race Final. En aquesta última regata, l'equip Emirates Team New Zealand s'enfrontarà al guanyador de les proves anteriors en un desafiament per mantenir el seu títol com a campió.

La cerimònia serà d'accés gratuït, estarà oberta a tots els públics i promet reviure l'esperit olímpic que va envair a la ciutat el 1992, oferint un impactant i emocionant espectacle visual.

Focs artificials des de la Rambla de Mar /

NEIRFY

De la competició a la taula

La competició transcendirà les aigües per impregnar cada racó de Barcelona, des dels comerços fins als mercats, portant amb ella el deliciós sabor de la Copa Amèrica als paladars de la ciutadania i els aficionats. L'agenda de la Regata Cultural proposa des del maig fins a l'octubre una àmplia oferta d'activitats gastronòmiques banyades pel gran esdeveniment. Entre les cites marcades ja al calendari, destaca el popular Tast a la Rambla. Del 6 al 9 de juny, aquesta trobada oferirà una mostra de la cuina dels 12 països participants a la Copa Amèrica.

La vela a les aules

La Regata Cultural no deixa enrere les activitats educatives per acostar els més petits al mar i a l'esport de la vela. En aquest sentit, el 12 de juny se celebrarà la cerimònia de cloenda de la segona edició del programa 'Viu la vela' al Port Olímpic i a la platja de la Nova Icària. Aquest projecte ha portat l'esperit marítim i esportiu directament a les aules, acostant alumnes d'escoles de primària a l'emoció de la Copa Amèrica.

Exhibició històrica

La Regata Cultural es proposa batre un rècord amb la convocatòria de l'exhibició més gran de patins catalans de la història. Organitzada pel Club Patí de Vela, es preveu que més de 300 embarcacions es reuneixin en el mateix camp de regates on els equips de la Copa Amèrica miraran d'emportar-se el títol de guanyador.

Exhibició de patins de vela a Vilanova i la Geltrú /

Ajuntament de Barcelona

Les regates als museus i biblioteques

Des d'exposicions fins a debats, el mar i la Copa Amèrica inunden els museus i biblioteques de Barcelona. El Museu Marítim, per exemple, és un dels principals escenaris de la competició i, per això, des del mes d'abril fins a l'octubre la seva programació gira al seu voltant i a la història de les regates a Catalunya.

El Museu d’Història de Catalunya, a l'emblemàtic Port Vell, també participa en activitats vinculades al esport de la vela posant l'accent en la connexió històrica i cultural de Barcelona amb el mar. El Museu de Ciències Naturals, el Disseny Hub Barcelona, la Fundació Miró i el Centre de Cultura Contemporània de Barcelona (CCCB) també formen part d'aquesta agenda.

Notícies relacionades

El mar també és protagonista a les biblioteques, amb cicles de diàlegs, esdeveniments destacats al Festival Liternatura o clubs de lectura per submergir-se en els clàssics de la literatura amb rerefons marítim. Aquestes propostes i més estaran disponibles en 25 biblioteques de la ciutat.

Durant els pròxims mesos, Barcelona no només reafirmarà el seu lloc com a capital mundial de la vela a l'acollir la 37ª Copa Amèrica, sinó que també demostrarà una vegada més la seva capacitat per convertir una cita esportiva en un esdeveniment històric per a la ciutat.

Barcelona és l'única ciutat al món que ha acollit un Mundial de Futbol, uns Jocs Olímpics i, ara, la Copa Amèrica de Vela