En col·laboració amb

Educació

Obres en 145 centres educatius públics durant les vacances d’estiu

Les intervencions en escoles s’han executat, majoritàriament, durant els mesos d’estiu per interferir tan poc com sigui possible en l’horari lectiu

Obres en 145 centres educatius públics durant les vacances d’estiu
2
Es llegeix en minuts

Durant l’any 2023 s’estan portant a terme un total de 164 obres en 145 escoles i instituts amb l’objectiu d’avançar cap a l’equivalència de la xarxa de centres públics. Les obres d’ampliació i millora se centren principalment en el confort tèrmic, la transformació dels patis i la renovació de mobiliari. La majoria s’han executat durant els mesos d’estiu per interferir tan poc com sigui possible en l’horari lectiu.

Els nous projectes pedagògics o l’antiguitat dels edificis fan necessària una actualització dels edificis amb reformes, ampliacions i millores a fi de mantenir-los en les condicions tècniques i de confortabilitat òptimes.

La inversió total prevista és de prop de 66,7 milions d’euros, 41,5 dels quals els aporta el consistori barceloní, i la resta, el Departament d’Educació de la Generalitat de Catalunya.

Objectiu: centres més eficients i confortables

Entre totes les actuacions, destaca la implantació del Pla estratègic de millora de sostenibilitat dels centres educatius de Barcelona, que té per objectiu reformar els centres per convertir-los en espais confortables, amb les condicions òptimes per a l’aprenentatge, i millorar la seva eficiència energètica, generació de consum i d’energia verda i confort tèrmic interior i exterior.

Es tracta d’actuacions com la instal·lació de mòduls fotovoltaics; la rehabilitació de façanes i cobertes, el seu aïllament interior i les seves proteccions exteriors; la climatització d’espais; la renovació de pintura i revestiments, ja que el color i la incidència de la llum natural i artificial són un factor important en el procés d’aprenentatge, i reformes integrals o parcials de cuines o habilitació de menjadors.

Els patis són una part important de les actuacions de millora amb l’objectiu de convertir-los en àrees amb més diversitat de joc, obertes als barris i naturalitzades perquè funcionin com a refugis climàtics durant els mesos més calorosos.

També s’han fet intervencions per millorar l’accessibilitat als centres amb l’eliminació de barreres arquitectòniques, l’adaptació de baranes i escales, l’habilitació de rampes i la reforma de lavabos i vestidors.

Notícies relacionades

D’altra banda, des del curs 2020-2021 es porta a terme la renovació del mobiliari de les aules de les escoles públiques de la ciutat. Ja s’ha fet el canvi de cadires i pupitres dels cursos I3, I4 i I5, i el curs vinent es renovarà el mobiliari de primer d’ESO.

Grans rehabilitacions

Paral·lelament, es continua treballant en 34 grans actuacions i nous equipaments. Hi destaca la transformació de les antigues instal·lacions de l’Institut Joan Coromines, que allotjaran l’Institut Escola Arts. I a més de la nova seu de l’Institut de l’Esport de Barcelona, destaquen les obres d’ampliació de l’Institut Escola El Til·ler, així com la redacció del projecte de l’Escola Can Maiol.