En col·laboració amb

Prevenció

Recomanacions per a la revetlla de Sant Joan: articles pirotècnics i fogueres

Recomanacions per a la revetlla de Sant Joan: articles pirotècnics i fogueres
3
Es llegeix en minuts
El Periódico

És molt important comprar els petards en botigues autoritzades i, a l’hora de tirar-los, no agafar-los amb la mà ni acostar-los al cos. No es poden tirar contra ningú ni en aglomeracions de persones i aquest any, més que mai, cal tenir especial compte a les zones boscoses de la ciutat: no es poden tirar a menys de 500 metres del bosc per l’elevat risc d’incendi forestal derivat del llarg episodi de sequera.

La responsabilitat de la ciutadania és imprescindible per evitar incidents a causa del foc i els petards durant la revetlla de Sant Joan i els dies previs a la festa. Segueix els consells que et presentem a continuació:

  1. No et fiquis cap article pirotècnic a la butxaca: poden encendre’s i explotar-te a sobre.

  2. Si l’article falla a l’encendre’l, no el toquis fins que no hagin passat 30 minuts. L’has d’inutilitzar deixant-lo una nit en remull amb aigua.

  3. Procura encendre la metxa per l’extrem perquè et doni temps d’apartar-te.

  4. No tiris coets, globus i altres artefactes que continguin foc a menys de 500 metres del bosc. Podries provocar un incendi forestal.

  5. No posis mai la cara ni cap part del cos a sobre o davant de cap article pirotècnic encès. Si ho fas pots patir cremades greus, accidents oculars i/o traumatismes.

  6. Tanca les portes i finestres quan hi hagi focs artificials al carrer. Així evitaràs el risc que la teva vivenda es cremi.

  7. Les candeles romanes que no tinguin un mànec especial, cal fixar-les en un forat o en un test amb terra o arena per no cremar-te.

  8. No fiquis trons en maons ni ampolles perquè quan exploten projecten metralla de manera incontrolada.

  9. No tallis el tro final d’una traca; si explota fora de la traca pot ser molt perillós.

  10. Els coets voladors no s’han de tirar mai agafant-los amb la mà, encara que tinguin la barnilla trencada, ni tampoc a prop d’una zona amb risc d’incendi (la muntanya, zones amb arbustos secs, etc.). S’han de tirar col·locats en un suport preparat convenientment. Així evitarem fer-nos mal o provocar un incendi.

  11. Fixa bé les rodes d’artifici, així evitaràs que cremin incontroladament.

  12. Els focs artificials seran més brillants i espectaculars si els tires d’esquena a la direcció del vent i, a més, evitaràs el risc de cremades per l’acció de les espurnes.

  13. No tiris cap petard contra les persones o els animals: pots ferir-los greument.

  14. No tiris cap coet amb la canya trencada, perquè sortirà en una direcció inesperada i pot explotar malament.

  15. Quan s’utilitzen focs artificials, cal comprovar que no hi hagi a prop líquids inflamables: s’encenen fàcilment i els vapors poden explotar.

  16. Per a la teva seguretat i la de la teva família, compra els productes pirotècnics als establiments autoritzats.

  17. Treu la roba estesa dels terrats i terrasses. Evitaràs que les espurnes d’algun coet provoquin un incendi.

  18. No facis fogueres en cap lloc sense l’autorització corresponent del teu districte.

  19. No utilitzis mai cap mena d’accelerant per encendre la foguera. La deflagració que es provocaria podria calar foc a la roba o al cabell de les persones situades a prop de la foguera.

  20. No llancis a les fogueres bidons, llaunes, esprais, etc., ja que poden explotar. Tampoc tiris pneumàtics i plàstics a les fogueres.

  21. Si tens animals a casa, no els deixis sols per la revetlla: els petards i els sorolls forts els poden provocar angoixa i patiment. Tanca les finestres i portes per esmorteir el soroll i prepara’ls un refugi on puguin protegir-se.

Durant els dies previs a la revetlla, els Bombers de Barcelona realitzen tasques d’inspecció, control i autorització dels locals de venda de petards i de les casetes de pirotècnica per assegurar que compleixin les corresponents mesures de seguretat. Fins avui s’han inspeccionat 139 casetes de pirotècnia i de moment se n’han autoritzat 122.

A partir d’aquest any, a més, està prohibit instal·lar casetes de compravenda de pirotècnia a menys de 500 metres d’una zona forestal.

Notícies relacionades

Una altra de les tasques que els Bombers realitzen abans de la revetlla és establir les condicions mínimes per fer fogueres al carrer:

  • Foguera major: sense límit de càrrega de foc

  • Foguera petita: amb una càrrega de foc no superior als 250 quilos de fusta

  • Foguera de peveter: amb una càrrega de foc no superior als 25 quilos de fusta

La foguera major és l’única dels tres tipus que necessita un informe dels Bombers de Barcelona.

Temes:

Sant Joan