En col·laboració amb

Copa Amèrica

Barcelona acosta la vela a estudiants de primària

Barcelona acosta la vela a estudiants de primària

Ajuntament de Barcelona

4
Es llegeix en minuts

Nova York, San Diego, València i ara Barcelona. La capital catalana se sumarà l’any que ve a la llista de ciutats que han acollit una Copa Amèrica de vela. Concretament, la de Barcelona serà l’edició número 37 i se celebrarà entre l’agost i l’octubre del 2024. D’aquesta manera, la competició situarà la ciutat, una vegada més, al cim de l’esport mundial. 

La Copa Amèrica és la competició més important de vela i és considerada el tercer esdeveniment esportiu amb més impacte econòmic per al país amfitrió, després dels Jocs Olímpics i el Mundial de futbol. Per a Juan Vila, navegant català per a l’equip suís Alinghi Red Bull Racing, aquesta serà la seva desena Copa Amèrica. De fet, en l’edició del 2007, celebrada a València, es va proclamar campió com a membre de la tripulació suïssa. «Tenir la Copa Amèrica a Barcelona és un somni. Em fa molta il·lusió perquè vaig néixer, vaig créixer i vaig començar a navegar aquí», explica el regatista a aquest mitjà. 

Conscient de la seva envergadura, l’Ajuntament de Barcelona, a través de l’Institut Barcelona Esports (IBE), ha activat un conjunt d’accions a fi d’acostar aquesta competició i el món de la vela en general a la ciutadania, especialment als més joves. Tal com ho veu Vila, «la Copa Amèrica és un referent quant a regates i una porta d’entrada per a les noves generacions, perquè la joventut vegi el que és la vela i s’apassionin per aquest esport».

Per a això, l’IBE ha impulsat Viu la Vela, un projecte que busca promoure aquesta competició als centres educatius de primària de Barcelona i que compta amb la coordinació de la Federació Catalana de Vela (FCV), la participació de cinc clubs nàutics –el Reial Club Marítim de Barcelona, el Reial Club Nàutic de Barcelona, el Club de Natació de Barcelona, el Centre Municipal de Vela de Barcelona i el Barcelona International Sailing Center– i amb el suport de la Copa Amèrica.

Viu la Vela

Així, un total de 17.000 alumnes de 6è de primària de 359 centres educatius tindran l’oportunitat d’endinsar-se en el món de la vela d’una manera dinàmica, didàctica i plural. A més, el projecte busca ser inclusiu i fomentar la diversitat, i una prova d’això és que 32 dels centres que hi participen són centres d’educació especial. Tal com explica a aquest mitjà el president de la Federació Catalana de Vela (FCV), Xavier Torres, «aquesta iniciativa no és només enriquidora per als i les alumnes, sinó que també és un impuls per als clubs i les escoles de vela de Barcelona, que veuran incrementada la seva activitat gràcies a l’interès despertat a partir del projecte». 

Notícies relacionades

El projecte compta amb un pressupost de gairebé 2,5 milions d’euros. Una inversió que preveu la compra de 30 embarcacions de vela col·lectiva, sis llanxes de rescat, armilles, neoprens i grues de trasllat per a les instal·lacions especialitzades de la ciutat, a més de les sessions formatives al personal docent dels centres perquè puguin impartir el programa al llarg del calendari acadèmic. 

El programa de Viu la Vela preveu un conjunt d’accions com sessions pràctiques de navegació, sessions divulgatives sobre el món de la vela, ponències d’esportistes, tallers d’inclusió i visites a les seus dels equips que competeixen en la Copa Amèrica. «Gràcies a aquesta iniciativa, l’alumnat podrà aprendre a navegar en blanc, interactuar amb els i les millors regatistes de Catalunya i visitar l’equip Alinghi de la Copa Amèrica», comenta el president de la FCV. D’altra banda, «tindran accés a un portal digital que proporcionarà tota la informació rellevant, tant del projecte com sobre la Copa Amèrica, incloent-hi notícies, calendaris, classificacions, entrevistes, tallers, jocs i coneixement científic», afegeix Torres. 

El litoral, un gran espai esportiu

Viu la Vela s’emmarca dins del projecte Pavelló Blau, un macroespai creat per l’Ajuntament de Barcelona que té l’objectiu de convertir el front litoral de la capital catalana en el nou equipament de la ciutat. 

En total són cinc quilòmetres que van des del Port Vell fins al Port Fòrum. Una zona que, a més, combina una oferta d’oci i restauració atractiva i on s’han popularitzat altres activitats esportives, com el ‘running’, el voleibol o el pàdel surf, entre d’altres. El Pavelló Blau engloba un total de 17 centres educatius i 46 espais, zones marines i equipaments esportius. 

L’objectiu és que es desenvolupin més de 40 activitats esportives regulades, ja sigui a la sorra, l’aigua o el terra, i es preveu que sigui l’escenari de desenes d’actes i activitats esportives rellevants de la ciutat. En paraules de Xavier Torres, «aquesta iniciativa representa una oportunitat per consolidar i reforçar la feina que s’ha portat a terme durant anys en el foment i la promoció de les activitats marítimes a la ciutat».