En col·laboració amb

Vivenda

Un moment històric per rehabilitar amb els fons Next Generation

  • Arriben les ajudes de la Unió Europea dedicades a l’estalvi energètic als edificis

  • En els últims anys, s’ha reformulat la política municipal de rehabilitació per dirigir-la als col·lectius i entorns més vulnerables.

  • L’Oficina de Rehabilitació Municipal centralitza la informació i els recursos relatius a la rehabilitació de vivendes i edificis.

Un moment històric per rehabilitar amb els fons Next Generation
5
Es llegeix en minuts
Anna Solà
Anna Solà

Periodista

ver +

Els fons europeus Next Generation ofereixen una oportunitat única per a la rehabilitació energètica d'habitatges, edificis i fins i tot barris sencers. Aquesta línia d’ajudes que ha posat en marxa la Unió Europea per fomentar la transició energètica, entre altres reptes de futur, vehicula subvencions perquè la ciutadania tingui un habitatge digne en matèria energètica.

Actualment, el mal aïllament se suma a les dificultats econòmiques de les famílies per assumir els preus a l’alça dels subministraments energètics, a més d’altres béns bàsics, com el lloguer. Per a això, i amb l’objectiu de beneficiar la població i el medi ambient, aquestes ajudes posen el focus en actuacions de millora que minimitzen la despesa energètica, com les intervencions en la ventilació, la il·luminació, la façana i l’aïllament, la humitat i el consum elèctric.

En el marc dels fons Next Generation, i després de sol·licitar-ho, Barcelona ha rebut 71 milions d’euros en ajudes, que gestionen l’executiu central, la Generalitat i l’Ajuntament de Barcelona i han d’esgotar-se abans del 2026. Distribuïts a través de l’Institut Municipal de l’Habitatge i Rehabilitació (IMHAB), tenen l’objectiu de millorar l’índex d’eficiència energètica del parc d'habitatges de la ciutat subvencionant aquest tipus d’actuacions a propietaris i comunitats. Estan distribuïdes en quatre programes:

  • Rehabilitació d’edificis: impulsen actuacions a les zones comunes d’edificis tant plurifamiliars com unifamiliars, per reduir el consum energètic entre un 30% i un 60%. Les ajudes permeten, entre altres coses, la instal·lació de plaques solars.

  • Rehabilitació d'habitatges: dedicades a millores a l’interior de l'habitatge habitual per part de propietaris i inquilins, com la modificació d’instal·lacions interiors o el canvi de finestres.

  • Elaboració del ‘Llibre de l’edifici i projectes’: cobreix els honoraris professionals derivats de l’elaboració d’aquest document amb les instruccions de manteniment per allargar la vida útil dels edificis, a més de ser necessari per portar a terme qualsevol intervenció. L’ajuda també cobreix els projectes tècnics previs a les actuacions.

  • Rehabilitació per barris: és una línia específica d’ajudes dedicada als edificis inclosos als 23 barris del Pla de Barris de la ciutat. Són els barris més vulnerables i en què es treballa per revertir les desigualtats. Els propietaris compten amb percentatges d’ajudes més alts i amb més acompanyament tècnic i social. 

Els fons Next Generation cobreixen el diagnòstic i el projecte tècnic, per determinar les actuacions que s’han de portar a terme. Quant al cost de l’obra, se subvenciona entre el 0% i el 80% del preu final, tenint en compte els diferents límits per habitatge (18.800 euros en el programa d’edificis; 3.000 per a interiors, i 21.400 en el programa de barris), i comporta desgravacions fiscals. Tenen, a més, caràcter retrospectiu: cobreixen les obres que es van iniciar a partir del febrer del 2020. Està previst un límit per habitatge en funció del percentatge d’estalvi d’energia: si les modificacions permeten estalviar el 45% d’energia, el límit és de 6.300 euros per habitatge. Si supera el 60%, el límit puja a 18.800 euros. 

Tot i que aquestes ajudes poden demanar-se per via telemàtica a la seu electrònica de l’ajuntament, es recomana demanar cita a l’Oficina de Rehabilitació Municipal per comptar amb acompanyament (carrer de Pujades, 350, Sant Martí; tel.: 010). 

Sense normativa energètica

Un parc d'habitatges envellit té greus conseqüències en el confort i la qualitat de vida de la ciutadania. Segons l’Observatori Metropolità de l’Habitatge de Barcelona, el parc d'habitatges està especialment envellit. A més d’afrontar el desgast del pas temps, la majoria (nou de cada 10) són edificis construïts abans del 1980, abans que hi hagués la normativa energètica i que tenen una qualificació energètica E o inferior.

Estimació de costos

Per familiaritzar-se amb aquestes ajudes, el consistori ha posat en marxa un simulador d’aquesta subvenció perquè les persones sol·licitadores puguin fer una estimació del cost de la rehabilitació. Aquest simulador ajuda a veure les possibilitats de millora de cada edifici, les intervencions que s’hi poden fer, l’import total i el finançat per Next Generation (simulador.rehabilitacio.imhab.cat).

Aïllament a Sagrada Família

Com a exemple, les actuacions d’aïllament integral en un edifici de la Sagrada Família de 32 vivendes, construït el 1950, pot costar prop de 440.000 euros. Els Next Generation cobreixen el 80% de les obres (350.000 euros), mentre que el veïnat ha d’assumir la resta, 90.000 euros, 2.800 per vivenda. Amb un crèdit a 10 anys, cada família pagarà prop de 30 euros al mes i podrà disfrutar d’una vivenda amb una qualificació energètica C.

A més d’aquests fons, Barcelona compta amb altres ajudes a la rehabilitació, com les de millora de l’interior d'habitatges del programa Borsa de Lloguer. Es poden sol·licitar a les Oficines d’Habitatge.

Ana Rigalt: "Volem intervenir en 15.000 cases i edificis"

Des del comandament del Departament de Foment a la Rehabilitació de l’Institut Municipal de l’Habitatge de Barcelona, Ana Rigalt coneix al detall aquesta convocatòria d’ajudes europees.

-¿En quin context apareixen aquestes ajudes?

-Els fons Next Generation EU sorgeixen arran de la covid-19 per ajudar en la recuperació en diferents línies. Les ajudes per a la rehabilitació es van publicar el juny del 2022 i funcionen amb barems: com més estalvi energètic s’aconsegueix, més elevat és el percentatge de l’obra que se subvenciona, sempre amb un límit per habitatge. Aquestes ajudes donen resposta a les noves exigències energètiques. 

-¿Quin és l’objectiu d’aquesta convocatòria?

-Com a ciutat, tenim l’objectiu de rehabilitar fins a 15.000 habitatges a Barcelona abans del juny del 2026. Tot i que la campanya de sol·licituds s’està activant ara, ja s’han portat a terme diferents campanyes de comunicació per acostar aquestes ajudes a la ciutadania, ja que els expedients de rehabilitació triguen un temps a tirar-se endavant. 

Notícies relacionades

-¿Per què fa falta rehabilitar el parc residencial barceloní?

-La majoria de les habitatges es van construir abans del codi tècnic i no tenen criteris d’eficiència energètica, tenen certificats E o inferior. Pretendre que tots els edificis tinguin una A seria impossible, però és clar que hem d’aconseguir un parc molt més eficient que l’actual. Amb aquestes ajudes, l’estalvi energètic es converteix en una prioritat per al consistori, a més de l’accessibilitat i la cura dels més vulnerables amb el Pla de Barris, qüestions centrals en el dia a dia de la ciutadania.