En col·laboració amb

Pobresa energètica

Refugis climàtics, també a l’hivern

Barcelona disposa de 134 espais a disposició de la ciutadania per afrontar l’arribada del fred

Són equipaments municipals, com ara biblioteques, museus o complexos esportius, que proveeixen confort tèrmic als usuaris

Refugis climàtics, també a l’hivern
1
Es llegeix en minuts

Davant el descens de les temperatures, la xarxa de refugis climàtics de la ciutat ofereix un total de 134 espais que estan a disposició dels veïns i veïnes per fer front a la caiguda del mercuri. Es tracta de diferents equipaments municipals i espais públics, com ara biblioteques, complexos esportius, museus o espais ambientals, que proveeixen confort tèrmic als usuaris.

Malgrat tenir altres usos, aquests espais poden ser utilitzats, especialment per persones vulnerables, com a entorns on refugiar-se del descens de les temperatures. Aquest hivern la xarxa disposa de 134 espais: 64 equipaments de proximitat, 39 biblioteques, 20 complexos esportius, 8 museus i 2 equipaments ambientals. A aquests llocs s’hi ha d’afegir el CUESB.

Un refugi a menys de cinc minuts

L’habilitació dels refugis durant la temporada de fred és una iniciativa que complementa la implementació els últims tres anys de la xarxa de refugis climàtics durant els mesos d’estiu.

Actualment s’està treballant per ampliar el nombre d’equipaments que formen part d’aquesta xarxa i augmentar així el grau de cobertura perquè en un futur pròxim el 100% de la població pugui disposar d’un espai d’aquestes característiques a menys de cinc minuts.

Notícies relacionades

També es preveu millorar el confort i la qualitat dels serveis que ofereixen aquests espais, així com les accions de difusió i comunicació per donar a conèixer aquesta xarxa a la ciutadania. L’objectiu és aconseguir que veïns i veïnes tinguin accés a una xarxa d’espais per protegir-se de les temperatures extremes, tant de calor com de fred, durant tot l’any.

Es pot consultar la localització i els horaris d’aquests espais en aquesta web: https://www.barcelona.cat/barcelona-pel-clima/ca/barcelona-respon/accions-concretes/xarxa-de-refugis-climatics.

¿Com és un refugi climàtic?

  • Poden ser interiors o exteriors: els interiors estan actius durant tot l’any per fer front tant a la calor com al fred. Els exteriors s’activen només del 15 de juny al 15 de setembre.

  • Proporcionen confort tèrmic a la població, mentre mantenen altres usos o funcionalitats.

  • Als espais interiors es recomana mantenir una temperatura de consigna de 27 °C durant l’estiu i de 19 °C durant l’hivern.

  • Estan especialment dirigits a persones vulnerables a la calor i al fred (nadons, persones de més de 75 anys, malalts crònics i persones amb menys recursos).

  • Han de tenir una bona accessibilitat, proporcionar àrees de descans confortables i aigua gratuïta i ser segurs.

  • Estan identificats amb un vinil identificatiu a l’entrada.