En col·laboració amb

Festival de Nadal

Barcelona celebra el Nadal amb música, màgia i espectacles

A fi de commemorar aquesta època de l’any tan especial, durant 14 dies se celebren a Barcelona un conjunt d’actuacions, tallers i exhibicions per a tots els públics

Barcelona celebra el Nadal amb música, màgia i espectacles

Ajuntament de Barcelona

4
Es llegeix en minuts

El Nadal torna a Barcelona en tota la seva plenitud. Després de dos anys marcats per les restriccions sanitàries imposades per prevenir els contagis de la covid-19, aquest 2022 la ciutat es converteix de nou en una postal nadalenca. Per fer-ho, l’Ajuntament de Barcelona ha engegat un programa cultural que submergeix la ciutat en una aura de màgia, llums i acords musicals. Durant 14 dies, la plaça de Catalunya i la plaça de la Universitat es converteixen en l’epicentre del Barcelona Festival de Nadal, que inclou una programació per a tota mena de públics i edats durant tot el dia. 

Per a tota la família

El 17 de desembre va començar el programa cultural, que tindrà lloc fins al 30 de desembre, i ho va fer amb un conjunt d’activitats pensades per al públic familiar. I és que a la franja horària de les 11.00 a les 14.00 hores es porten a terme diàriament tallers, exhibicions i actuacions en què els més petits són els protagonistes. Així, els que decideixin passejar per la zona hi trobaran tallers com ‘Un món de cartró’, un espai en què es vol potenciar la imaginació dels nens i nenes a través del joc amb un objecte tan bàsic com una capsa de cartró. En la mateixa línia, ‘La città infinita’ es vol convertir en una zona lúdica, sostenible i participativa en la qual, amb l’ajuda de peces de fusta i residus industrials, es construeixin, destrueixin, pensin, modifiquin i habitin les ciutats més originals. D’altra banda, la fantasia i els colors més vius il·luminen els pentinats dels que volen passar per l’espai ‘Art al cap’, una espècie de perruqueria que vol transformar el cap dels més atrevits en decoracions nadalenques.

A l’apartat d’actuacions, destaquen les petites obres de teatre del gran autor Shakespeare. En només vuit minuts que dura ‘Microshakespeare’ els nens i nenes es transformen en intèrprets dels grans clàssics de l’escriptor anglès en un petit gran teatre. Un espectacle coproduït amb el Teatre Nacional de Londres. Ara bé, l’espectacle estrella arriba amb el jove clown Guillem Albà i el grup musical La Marabunta. ‘Fum, fum, festa!’ és un xou amb música, humor i molta energia, en el qual els espectadors participen i prenen protagonisme a l’escenari. 

Tardes culturals

A partir de les 17.00 h el Barcelona Festival de Nadal pren el rostre de dona amb la Balkan Paradise Ochestra. Deu músiques que inunden el públic amb energia col·lectiva amb la seva música balcànica composta per instruments de vent i percussió. Al mig de la plaça captiven els assistents amb el seu nou espectacle BPΩ, que condensa la seva essència basada en el seu magnetisme, la potència de les seves coreografies i la resistència física que desprenen a l’actuar. La música és, sens dubte, la protagonista de les tardes del Nadal barceloní. Música jove i vinculada al món del jazz i de l’indie amb noms propis com Lucía Fumero, Gregori Hollis, Rita Payés, Pol Batlle, Sandra Bautista i Anna Andreu.

 ‘La Torre de Nadal’

La joia de la corona té lloc a partir de les 20.00 h. ‘La Torre de Nadal’ és l’espectacle principal i en la seva producció hi ha participat el Gran Teatre del Liceu. Una demostració cultural que barreja dues de les disciplines artístiques per excel·lència –el circ i l’òpera– i que es porta a terme totes les nits que dura el Barcelona Festival de Nadal, excepte el 24 de desembre. Mitjançant ‘La Torre de Nadal’ els espectadors viuen un viatge musical que homenatja aquestes dues expressions artístiques. D’una banda, la part operística gira entorn de l’obra de Puccini, i de l’altra, el circ inclou espectacles tradicionals com equilibris, actuacions de corda, suspensions, trapezis i danses. 

Lluís Danés, vinculat al món del cine i als espectacles de gran format, n’és el director d’escena, i la direcció musical és a càrrec de Sergi Cuenca. Per la seva banda, Ariadna Peya és la directora de moviment i Íngrid Esperanza s’ocupa de la direcció del circ. A ‘La Torre de Nadal’ també hi col·laboren la Fundació Ferrer Salat i la Fundació Conservatori del Liceu, que té per objectiu impulsar la participació dels seus joves músics i creadors. L’espectacle es va estrenar el dissabte 17 de desembre i, després de la clausura del Barcelona Festival de Nadal, la temporada vinent es transportarà al teatre del Liceu. 

Notícies relacionades

Paral·lelament al conjunt d’actuacions, a la plaça de la Universitat, s’ha instal·lat una exposició d’arts digitals. A càrrec del ‘hub’ internacional de creativitat, art i disseny digital OFFF Barcelona, ‘Solstici’ consisteix en un bosc de pantalles dins d’una illa ovalada al centre de la plaça on es projecten treballs dels artistes Maria Diamantes, Foreal, CUBE, Bernard Arce i Dedo Ciego, que interpreten el moment de canvi i alegria que simbolitza el solstici d’hivern. Una oportunitat única que està oberta tots els dies que dura el festival i que mostra obres relacionades amb l’animació 3D, la llum, la il·lustració animada i el cine. 

‘Sons de ciutat’

Amb l’objectiu de transportar l’esperit nadalenc a tota la ciutat, l’Ajuntament de Barcelona transforma el projecte ‘Sons de ciutat’, creat per portar música en viu als mercats i eixos comercials locals, amb una programació especial per a l’època nadalenca. D’aquesta manera, del 6 de desembre al 4 de gener, s’ofereixen concerts en viu als 10 districtes de Barcelona. Un total de 100 concerts de 51 formacions, que tenen la complicitat d’agents destacats al panorama musical com el Sónar, Primavera Labels, Say it loud, BAM, el Taller de Músics, el Conservatori del Liceu, AMJM, Jam Session o l’Associació Coincidències. Alguns noms destacats que formen part d’aquest programa són Ferran Palau, Maria Hein, Maria Jaume, B1N0, Claraguilar i Koko Jean. 

Recorregut cultural