En col·laboració amb

Urbanisme i infraestructures

Més espais verds i nous parcs a la ciutat fins al 2023

El pla d’inversions de parcs i jardins contempla millores en espais com les zones verdes del parc de Cervantes, el parc del Castell de l’Oreneta, el parc de la Trinitat i els jardins de Can Fabra

Més espais verds i nous parcs a la ciutat fins al 2023
3
Es llegeix en minuts

Durant el període 2022-2023 es milloraran 32 espais verds i s’incrementaran les zones verdes en 8,5 hectàrees per complir els objectius marcats en el pla Natura —el full de ruta que defineix les actuacions a curt, mitjà i llarg termini respecte al verd i la biodiversitat de la ciutat—, que proposa guanyar 18,6 hectàrees de verd des del 2021. Tres d’aquests espais seran el parc del Laberint d’Horta, el parc del Guinardó i el corredor verd de Pi i Margall.

Per al 2023, el pla d’inversions de parcs i jardins concreta l’execució de la millora dels següents àmbits:

  • Les zones verdes emblemàtiques del parc de Cervantes i el parc del Castell de l’Oreneta i la planificació de 16 actuacions de millora més: el parc de la Trinitat, els jardins de Can Fabra, el parc del Clot, els jardins de Can Miralletes, els jardins de Laribal, els jardins de la Rambla de Sants, els jardins de Mercè Rodoreda, els jardins de Caterina Albert, el parc del Laberint d’Horta, el parc de Can Dragó, el parc Central de Nou Barris, la plaça de la Maquinista, els jardins de Sant Pau del Camp, l’interior d’illa Helena Maseras, el parc dels Tres Tombs i els jardins de Cèsar Martinell. El pressupost dels divuit projectes de millora de parcs és de 5,6 milions d’euros.

  • Les 14 propostes seleccionades en els pressupostos participatius, com la millora del parc de l’Espanya Industrial i la rehabilitació de la zona històrica del parc del Guinardó, que tindran un pressupost de 7,5 milions d’euros. També hi ha vuit projectes que suposaran la millora d’horts urbans i jocs infantils i dinou projectes que es relacionen indirectament com la pacificació d’entorns escolars o superilles.

  • Projectes de rehabilitació d’edificis situats en parcs o jardins, com la restauració de l’Hivernacle del parc de la Ciutadella i la rehabilitació del Palau del Marquès d’Alfarràs (primera fase).

Paral·lelament, començaran els projectes d’urbanització de noves zones i eixos verds, que suposen un augment del verd a la ciutat de 8,5 hectàrees:

  • Parc Central de la Marina del Prat Vermell, 19.633 m²

  • Parc de Can Batlló, 24.400 m²

  • Urbanització de Can Clos, 9.018 m²

  • Parc de la Colònia Castells, 9.602 m²

  • Corredor verd de Pi i Margall, 3.620 m²

  • Eixos verds i places verdes, 8.680 m²

  • Parc de la Sagrera (sector Colorantes), 6.051 m²

  • Jardins d’Anna Piferrer, 4.278 m²

El parc de les Tretze Roses, el nou pulmó

Prop de 21.000 metres quadrats de superfície, 220 arbres, zones de joc, equipaments esportius i un disseny pensat per afavorir la filtració de les aigües pluvials. Tots aquests elements seran presents al futur parc de les Tretze Roses de la Marina de Prat Vermell, que significarà un impuls a la transformació d’aquest barri de Sants-Montjuïc. Les obres del futur parc ja han començat i es preveu que estiguin acabades l’estiu del 2023. Amb una inversió de 5,35 milions d’euros, aquesta plaça verda se situa entre els carrers de Pontils, Ulldecona, Cal Cisó, Ferro i Arnes.

L’espai tindrà diverses zones diferenciades però connectades entre si. Hi haurà un prat petit per a l’estada i el joc, amb un suau pendent que facilitarà la celebració d’espectacles infantils i altres activitats. El projecte preveu un segon prat més gran, definit per dos murs vegetals, que funcionarà com a dipòsit de filtració de les aigües pluvials. L’àmbit de referència del parc serà la placeta central, el lloc de trobada on confluirà un mirador dels dos prats.

Notícies relacionades

També hi haurà un jardí en pendent que tindrà dues escales laterals, una central i una rampa, així com vegetació per aportar la màxima coloració al conjunt, amb espígol, romaní, margarides grogues i cirerers del Japó, entre d’altres.

Finalment, un altre jardí se situarà al final del suau pendent del prat gran i serà alhora una zona d’absorció d’aigües per tornar a l’aqüífer les aigües del conjunt del parc. Estarà format per còdols de riu i tindrà la vegetació característica d’aquest tipus de llacuna: tamarius, joncs, etc.